WhatsApp, beta sürümleriyle yeni özellikler sunmaya devam ederken, Meta yeni bir WhatsApp özelliği ile karşımıza çıktı. Buna göre Meta, WhatsApp Web kullanıcıları için güvenli bağlantı endişeleri için önemli bir adım attı. Meta, kendi blogunda konu hakkında oldukça detaylı bir makale yayınladı. Peki ama WhatsApp Web için kod doğrulama özelliği nedir ve nasıl çalışır?
WhatsApp Web kullanıcıları için kod doğrulama özelliği geldi
Pandemiyle birlikte değişen internet alışkanlıkları WhatsApp kullanıcıları için de bazı alışkanlıkları değiştirmeye başladı. Son iki yılda WhatsApp Web kullanıcı sayısında yaşanan artış sonrası Meta, bu platformda güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı.
Bu anlamda Meta, WhatsApp Web sürümü için Cloudflare ile özel bir kriptografik doğrulama sağlayan bir tarayıcı eklentisi hazırladı. Bu WhatsApp Web tarayıcı eklentisi, bağlantınızın güvenli olup olmadığını denetlemeye yarıyor. Bildiğiniz gibi WhatsApp, sürekli WhatsApp Web kullananlar için bir yenilik yapmış ve karekodla sürekli giriş yapmaya son vermişti. Ancak bu yöntem daha hızlı şekilde bağlanmayı sağlasa da bazı güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor.
WhatsApp, bir dönem yeni kullanıcı sözleşmesi ile tepki çekmiş olsa da uçtan uca şifreleme özelliği sunan az sayıda mesajlaşma uygulamasından biri. Uygulama tarafında üçüncü taraf bir uygulamanın erişimini kısıtlayan Meta, WhatsApp Web tarafında ise endişeleri gidermek için bu adımı attığını açıkladı. Bu anlamda tarayıcı üzerinde yapılan görüşmeler şifrelense de bağlantının ne kadar güvenli olduğu bu mesajlaşmanın gizliliği açısından önemli.
WhatsApp Web kod doğrulama özelliği nasıl çalışıyor?
WhatsApp Web kodu doğrulama özelliği ise, bağlantınızın ne kadar gizli ve güvenilir olduğunu ölçmeye yarayan bir tarayıcı eklentisi. Bu eklenti, WhatsApp Web her açıldığında çalışıyor ve bağlantınızın güvenilir olup olmadığını renklerle ve simgelerle anlatıyor.
- Yeşil doğrulama simgesi: WhatsApp Web sunucuları ve Cloudflare sunucuları arasında yapılan kod doğrulamanın başarılı ve bağlantınızın güvenli ve gizli olduğu anlamına geliyor.
- Turuncu doğrulama simgesi: Sayfanızı yenilemeniz gerekebilir. Ancak bu hata devam ediyorsa başka bir tarayıcı uzantısının kod doğrulama için müdahalede bulunma ihtimali de var. Bu anlamda WhatsApp Web doğrulama eklentisini durdurmanız öneriliyor.
- Kırmızı doğrulama simgesi: Kod doğrulama simgesi kırmızı görünüyorsa, WhatsApp Web doğrulama koduyla ilgili olası bir güvenlik sorunu ortaya çıkmış olma ihtimali yüksek. Bu durumda bağlantınızın güvenli ve gizli olup olmadığını kontrol etmeniz öneriliyor.
WhatsApp Web doğrulama özelliği aynı zamanda açık kaynaklı olarak GitHub üzerinde yayınladı. Meta bu anlamda bu Cloudflare üzerinden kod doğrulama yapan özelliği diğer geliştiricilere de açmış oldu.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘daki ilgili konuda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}