Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia, Almanca sürümüne erişimi bir günlüğüne durdurarak Avrupa’yı protesto etti. Protestonun nedeni ise 27 Mart’ta Avrupa Parlamentosu‘nda oylamaya sunulacak telif hakları reformu.
Almanca’nın yanı sıra Danca, Çekçe ve Slovakça sayfalarda erişime kapatıldı. Söz konusu yasa tasarısının interneti ciddi bir şekilde kısıtlayabileceğini belirten Wikipedia tüm platformların telif hakkı sorunları yaşayabileceğini dile getiriyor.
Wikipedia Avrupa Birliği’nin telif hakları reformunu boykot ediyor!
Söz konusu yasa kabul edilirse başta YouTube, Google ve Facebook gibi platformlar olmak üzere yayınlanan makale,fotoğraf ve videoların telif haklarını ihlal edip etmediğini öğrenmek için filtreleme yapılması zorunlu hale getiriliyor.
Eğer paylaşılan bir içerik telif haklarını ihlal ediyorsa, bir kullanıcı tarafından bile paylaşılmış olsa hemen kaldırılması gerekiyor. Yani, Telif Hakları Yasa Tasarısı’nın 13’üncü maddesine göre, internet platformları üçüncü kişilerin telif haklarını ihlal eden uygulamalarını önceden önleme yükümlülüğü altında.
Wikipedia söz konusu yasaların kapsamına girmiyor. Ancak, Wikipedia Politika ve Hukuk Departmanı yöneticisi John Weitzmann seslerini duyurmak için yapabilecekleri en iyi hamlenin bu olduğunu dile getirdi.
Wikipedia’nın yasaya karşı çıkma nedeni hatalı ve kötü niyetli sansürlere neden olabilme ihtimali. Yasa tasarısının 11’inci maddesi internet sitelerine yazar haklarına riayet için her yazı için lisans alma zorunluğu getiriyor.
Wikipedia bu iki maddenin basın özgürlüğünü önemli ölçüde sınırlayacağını belirtirken, geçtiğimiz aylarda YouTube’da benzer şekilde bu tasarının özgürlükleri kısıtlayacağını dile getiren bir açıklama yayınlamıştı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}