Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Wikipedia’nın güvenirliğini sarsan ”27 bin başlık girişi”

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Türkiye’nin Wikipedia geçmişi pek de parlak değil. Geçen yılın aralık ayında erişime kapatılan Wikipedia, tam bir yılın ardından 15 Ocak 2020 tarihinde resmi olarak açılmıştı. Türkiye’de bu kadar süre kapalı kalmasının nedeni ise girilen bazı bilgilerin ”yanlı ve yanlış” olmasıydı. Pek çok ülke bu noktada Türkiye’yi eleştirse de Wikipedia için girilen 27 bin başlık girişi, kafaların karışmasına ve aynı zamanda platformun güvenirliğini tekrar düşünmeye neden oluyor. Wikipedia güvenirlik sorunu ile tekrar gündemde!

Türkiye’nin corona virüs haritası Wikipedia’dan kaldırıldı

Wikipedia Türkiye corona virüs haritası içerikli bir sayfa hazırladı. Bu sayfada virüsün Türkiye geçmişi ve alınan tedbirler anlatılıyor. Ayrıca bazı istatistikler de grafik haline paylaşılmış durumda.

Wikipedia güvenirlik sorunu ile gündeme geliyor

İnternet üzerinden bir araştırma yapıyorsanız, hangi dil ile ararsanız arayın(popüler ve aktif olarak kullanılan diller) sonuçlar arasında Wikipedia’yı da görürsünüz. Önemli bir internet ansiklopedisi olan platform, maalesef gündeme güvenirlik sorunu ile geliyor.

Reklam
Reklam

The Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde yaşanan gelişmeler, platforma olan güveni sarsıyor. Yaşanan olayda ABD’li bir genç bilmediği bir dilde 27 bin başlık girişi yaptı. İskoçya’nın yerel dilinden pek çok içerik de platformda yerini alıyor. İşte söz konusu ABD’li genç, yerel İskoç dilini bilmiyor olmasına rağmen, bu noktada üretilen başlıkların yüzde 49’una imza atmış durumda.

Bu olayı ise bir Reddit kullanıcısı olan Ultach keşfediyor. AmaryllisGardner kullanıcı adıyla girişler yapan genci fark eden Reddit kullanıcısı, 2018 tarihi itibariyle, 19 yaşındaki gencin toplamda 27 binden fazla başlık girişi yazdığını tespit ederken, aynı zamanda 200 bine yakın da düzenleme yaptığını da fark ediyor.

AmaryllisGardner’ın yazdığı yazıların çoğu, genellikle yanlış yazılmış olan İskoç kelimelerini içeriyor ve dil bilgisi kurallarının da çoğuna uyulmamış. AmaryllisGardner, Amerikan İngilizcesi ile yazılmış cümleleri yerel İskoç diline çevirmek için Google Translate gibi bir çevirici kullanmış. Kimsenin bu durumu yıllarca fark etmemiş olmasının nedeni ise İskoçça Wikipedia’nın pek de popüler olmamasında yatıyor.

İnternet sitesinin yöneticilerinden biri olan Wikipedian MJL, “Kimse İskoçça Wikipedia’nın geliştirilmesini önemsemedi. Birisi adım atana kadar fark edilmedi çünkü kimse uğraşmadı. O kişiye hiçbir zaman rehberlik edilmedi. Makaleler çok kötü bir şekilde yanlış çevrildi.” diyor.

İskoçça nesli tükenmekte olan bir dil ve Wikipedia topluluğunun artık tüm girişlerle ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Bazıları, internet sitesinin AmaryllisGardner’ın katkılarını, yarardan çok zarar verdiğini düşünüyor ve yazdığı içeriklerin de silinmesi gerektiğini düşünüyor. İlerleyen süreçte az kullanılan diğer dillerin Wikipedia sayfalarında söz konusu sorunun yaşanıp yaşanmadığını göreceğiz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam