Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

WiMAX mi LTE mi?

Ana sayfa /

Dün gerçekleştirilen MOTO4You etkinliğinin, ülkemizdeki milenyum kuşağının teknoloji beklentileri araştırmasının sonuçlarını açıklamak dışında bir ayağı daha vardı. Düzenlenen basın toplantısının hemen yan tarafında kurulan demo odası, 4G’yi temsil eden WiMAX ve LTE teknolojilerini bizzat gözlemlememizi sağladı.


Hazırlanan demo alanında WiMAX’e özel baz istasyonu da bulunuyordu.

Toplantıda bu iki teknolojiyle ilgili dikkat çekilen en önemli husus her ne kadar kablosuz ağ olarak tanımlansalar da farklı operatörlerin ihtiyaçlarını karşılıyor olmalarıydı. Örneğin WiMAX sabit operatörlerin ihtiyaçlarını karşılayıp onlara farklı alanlara erişim imkanı sağlarken, LTE ise mobil operatörlerin tercih edeceği bir teknoloji olarak tanımlanıyor. İşte Motorola yetkililerinin gözünden Wimax ve LTE farkları;

{pagebreak::WiMAX Nedir?}

WiMAX Nedir?

WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access – Dünya Çapında Karşılıklı Çalışma Uyumu ve Mikrodalga Erişimi) sabit, taşınabilir ve mobil bağlantı ortamlarında gelişmiş kablosuz genişbant erişimi sağlayan bir teknoloji. Motorola’nın WiMAX çözümleri IEEE’nin sabit ve mobil uygulamalara ilişkin 802.16e-2005 sayılı standardını esas alıyor.


ABD’de dahili WiMAX barındıran 26 farklı dizüstü bilgisayar satılıyor.

Başta 2,5 GHz, 3,5 GHz, ve 2,3 GHz olmak üzere lisanslı frekans bantlarında çalışan WiMAX, kablolu genişbant erişimine kablosuz bir alternatif olup, WiFi’den daha fazla olan menzili ve bant genişliğiyle mobiliteye uzanan yol haritası olarak tanımlanıyor. WiMAX standardının sertifikalandırılma yetkisi sektör bünyesinde kurulan WiMAX Forum adlı bir konsorsiyuma ait. Bu teknolojiyi geliştirmek ve katkıda bulunmak isteyen firmalar WiMAX Forum’a üye olabiliyor.

{pagebreak::WiMAX’in Faydaları}

WiMAX’in Faydaları

:: Kablosuz genişbant teknolojisi sayesinde sabit, taşınabilir ve mobil bağlantılı kullanıcılara ses, video ve veri iletişimini kapsayan zengin medya deneyimleri ve bant genişliği gerektiren uygulamalar ulaştırılabilecek.  

:: WiMAX uyumlu şebekeleri, uygulamaları, cihazları ve tüketici elektroniğini kapsayan uçsuz bucaksız bir ekosistem içinde her noktaya ulaşan kapsama ve gerçek anlamda “kişisel genişbant” deneyimi gerçek olabilecek.

:: Servis sağlayıcılar konut, işyeri ve kamu ihtiyaçlarına cevap verebilen yüksek performanslı, standartlara uygun bir kablosuz genişbant erişim portföyü ile kapsama alanlarını genişletme ve yeteneklerini arttırma olanağına kavuşacak.

:: Ucuz maliyet sağlanacak ve eskiden beri sabit telefon hatlarının ulaşamadığı yerlere ulaşılabilecek.

WiMAX Yol Haritası

Şubat 2009’da WiMAX Forum tarafından yapılan tahminlere göre 2010 yılına kadar 800 milyondan fazla kişi bir sonraki nesil WiMAX şebekelerine erişiyor olacak. Ayrıca, dünya genelinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 135’ten fazla ülkede sabit, taşınabilir ve mobil şebekelerdeki WiMAX kurulumlarının sayısı 460’a yaklaşıyor.

{pagebreak::LTE Nedir?}

LTE Nedir?

LTE (Long Term Evolution – Uzun Vadeli Evrim), 3GPP’nin (Üçüncü Nesil Ortaklık Projesi) 8. Versiyon Teknik Özellikler Setinde sunulacak olan yeni bir kablosuz arabirimini ifade ediyor. LTE, kullanıcılara gerek bant genişliği gerekse tepki süresi açısından sabit hatlardaki genişbanta benzeyen bir kişisel medya deneyimi sağlayabiliyor.


LTE, sabit hatlar üzerinden kullanabildiğimiz pek çok servisi mobil olarak da kullanabilmemizi sağlayacak.

Örneğin bugün ancak sabit hatlar üzerinden kullanılabilen uygulamalar, yakında LTE sayesinde kablosuz ortamda tamamen mobil olarak kullanılabilecek. Motorola’nın LTE ekosistemi, Motorola bünyesinde mevcut yonga kümesi, ağ ve video servis başlangıç noktası çözümleri ve profesyonel hizmetler gibi alanlardaki uzmanlıkları biraraya getirerek, operatörlerin gelirlerini ve rekabet güçlerini arttırmalarına yardımcı olacak yenilikçi uygulamalarla gerçek medya mobilitesini hayata geçirecek.

{pagebreak::LTE’nin Faydaları}

LTE’nin Faydaları

:: Daha fazla kapasite / Bit başına daha düşük maliyet; sektörde veri iletişim talebinin 160 Mbps’yi aşmasının, ses ve veri için HSPA/EV-DO (yüksek süratli paket erişimi / evrim – yalnız veri) kapasitesinin ise dört kata kadar artmasının beklendiği bir ortamda LTE, kullanıcı deneyiminde önemli iyileştirmeler sağlayacak ve bunu mevcut 3.5G teknolojilerine kıyasla çok daha düşük bit maliyetleriyle gerçekleştirecek.


LTE’nin entegre edildiği mobil cihazlar için bir süre daha beklememiz gerekiyor.

:: Basit yapı; LTE’nin Evrimleşmiş Paket Çekirdeği, IP odaklı olduğu için hangi teknolojinin kullanıldığına bakmıyor. Böylece operatörler başka sabit ve kablosuz erişim teknolojileri üzerinden de ortak uygulamalar ve servisler sağlayabilirler.

:: Frekans esnekliği; Motorola, LTE’yi bu başlıkta 450-2600 MHz arasında değişen frekans bantlarında kullanılabilen ve bant genişliği 1,4 MHz ile 20 MHz arasında ayarlanabilen, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pazarlarda operatörlerin çok işine yarayacak şeklinde tanımlıyor. LTE, yüksek seviyedeki frekans esnekliğiyle operatörlerin mevcut frekans bantlarında dar aralıklarda tahsis değişiklikleri yapmalarını ve yeni tahsis edilen frekanslardan (örneğin, Kuzey Amerika’da 700 MHz; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da 2600 MHz) azami derecede yararlanmalarını sağlayabiliyor.

LTE Yol Haritası

Bir sonraki nesil şebekelere geçmeyi düşünen mevcut 3GPP ve 3GPP2 mobil iletişim operatörlerinin çoğunun LTE teknolojisini tercih etmesi bekleniyor. LTE, mevcut FDD (frekans paylaşımlı dupleks) frekans bantlarında kullanılabiliyor. Uluslararası dolaşım anlaşmalarının şartlarını yerine getiren ve çağrıları mevcut 3GPP ve 3GPP2 şebekelerine devredebilen LTE, yeni nesil şebekelere pürüzsüz bir geçiş olanağı sunuyor ve mevcut 2G ve 3G şebekelerinin kapsama avantajlarından da ödün vermiyor. LTE genellikle FDD odaklı ise de, TDD (zaman paylaşımlı dupleks) frekanslarını da kullanabiliyor ve küresel operatörlere, farklı pazarlarda hem FDD hem de TDD frekanslarında faaliyet gösterseler bile standart olarak tek bir mobil genişbant teknolojisini seçme olanağı tanıyor.

:: Sizce ülkemizde hangi teknoloji daha hızlı yaygınlaşır?

Bilgi için: Motorola

Yorum Ekleyin