Winamp, uzun süredir bilgisayar kullananların ilk aklına gelen medya oynatıcılardan birisidir. Diğer birçok medya oynatıcıdan önce piyasaya sunulan Winamp’ı kullanımınızı kolaylaştıracak ufak ipuçlarını sizin için derledik.
Tek tıklamada Türkçe Winamp 5.62 indir (12 MB)
Kullanıcıya kolay kullanım sunan winamp, alışıldık bir yükleme ekranına sahip diyebiliriz.
Winamp’ın yükleneceği klasörü belirledikten sonra karşımıza yüklenmesini istediğimiz Winamp özelliklerini seçeceğimiz ekran geliyor. Bütün öğeler seçildiğinde programın diskinizde kaplayacağı yer 50 MB’ı geçmiyor.
{pagebreak::2}
Yükleme ekranının bir sonraki aşamasında Winamp’a kolay erişmenizi sağlayacak olan kısayol butonlarının seçilmesi geliyor. Eğer çok kalabalık bir masaüstü ekranınız yoksa sıkça kullanma ihtimaliniz yüksek olan Winamp’ı Masaüstüne ve başlat menüsüne yerleştirmenizi tavsiye ederiz.
Bir sonraki pencerede Winamp ile birlikte isterseniz kurabileceğiniz birkaç farklı yazılım geliyor. Web tarayıcınıza araç çubuğu eklemek istemiyorsanız ya da internet aramalarınızı Winamp Search ile yapmak istemiyorsanız bu seçenekleri işaretlememenizi öneririz. Bu ekstra programları yüklemeyerek bilgisayarınızın performansı için de olumlu bir karar vermiş olursunuz.
Bir sonraki ekranda da yine Winampla ilgisi olmayan DriverScanner yazılımını yüklemek isteyip istemediğiniz sorulacak. Bu soruya da “DriverScanner 2012’yi kurmak istemiyorum” seçeneğini işaretleyerek geçebilirsiniz.
{pagebreak::3}
Yükleme tamamlanırken karşınıza Winamp’ın hangi görünümünü istediğiniz sorulacak. İnternette daha sonra indirip kurabileceğiniz yüzlerce farklı Winamp dış görünümü bulunduğunu hatırlatmamızda fayda var. Biz bu aşamada Winamp’ın en eski görünümü olan Winamp Klasik’i seçmeyi uygun gördük.
Dosya ilişkilendirmeleri aşamasında bilgisayarınızda bulunan hangi dosyaları Winamp ile açmak istediğimize karar veriyoruz. Eğer video ya da müzik dosyalarınız için özel başka bir program tercihiniz yoksa bu aşamada bütün seçenekleri işaretleyebilirsiniz. Böylelikle medya dosyalarınıza çift tıkladığınızda Winamp ile açılacaktır.
Winamp’ın öne çıkan bir diğer artısı de çevrimiçi hizmetleri. İnternet üzerinden yenilerini bulup ekleyebileceğiniz çevrimiçi hizmetlerden örnek vermek gerekirse internet radyolarına erişebileceğiniz Shoutcast Radio ve çalan şarkının sözlerini karşınıza otomatik olarak getiren MetroLyrics en dikkat çekicileri diyebiliriz.
Winamp ekibine yazılımsal hatalarla ilgili geri bildirim göndermek istemeniz durumunda sonraki aşamada gerekli iletişim bilgilerini doldurduktan sonra programı kullanmaya başlayabiliriz.
{pagebreak::4}
İlk etapta karşınıza çıkan Winamp, gözünüze biraz karışık görünebilir. Ancak Winamp’ın modüler tasarımı sayesinde bu karışıklık saniyeler içerisinde istediğiniz gibi düzenlenebiliyor. Winamp’ın ana penceresi dışındaki pencereleri kapatıp, sürükleyerek bırakarak istediğiniz gibi bir Winamp elde etmeniz mümkün.
Sürükleyip bırakmak demişken Winamp’ta yer alan Playlist penceresine şarkılarınızı sürükleyip bırakabileceğinizi hatırlatmamızda fayda var. Ayrıca istediğiniz çalma listesini oluşturduktan sonra “List Opts” butonuna basarak, save list seçeneği ile çalma listenizi daha sonra erişebilmek üzere m3u uzantılı bir dosya olarak kaydedebiliyorsunuz. List Opts butonu ile yeni bir çalma listesi oluşturmak ya da daha önce kaydettiğiniz çalma dosyasını açmak da mümkün.
{pagebreak::5}
Winamp ana penceresindeki Eq seçeneği ile istediğiniz sesi almak için gerekli ayarlamaları yapabileceğiniz ekolayzer penceresini açabilirsiniz. Ayrıca shuffle butonunu aktif hale getirerek çalma listenizde bulunan şarkıları rastgele bir sıra ile dinlemeniz de mümkün.
Kapattığınız Winamp pencerelerine daha sonra Winamp’ın boş bir alanına sağ tıklayarak açabileceğinizi ve yerleştirebileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.
Winamp, kullanıcıya oldukça geniş bir seçenekler yelpazesi sunuyor. İsterseniz şarkı başlıklarını görev çubuğunda görmenizi sağlayan Winamp, isterseniz her açıldığında internet üzerinden daha güncel bir sürümü olup olmadığını da denetleyebilir. Kısayol tuşlarıyla rahatlıkla klavye ile çalma listenizi ve Winamp’ın diğer özelliklerinizi de kullanabileceğinizi hatırlatmamızda fayda var.
Türkçe dil desteği ile bilgisayarında müzik dinlemeyi sevenlerin en sık ve en kolay kullanabileceği programlardan birisi olan Winamp, eklenebilen plug-in ve dış görünümlerle de kullanışlı ve göze hoş gelen bir program. Format atıldıktan sonra kurulması gereken ilk programlardan birisi olan Winamp ile birçok medya oynatıcının yaptığından daha fazlasını yapabilmeniz mümkün.
:: Winamp hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}