Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Windows 32-Bit, 64-Bit’e Karşı!

Ana sayfa /

Windows XP 2001 yılında yayınlandığında, işletim sistemi dünyasında artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı tahmin ediliyordu. XP gerçek anlamda Windows platformunda köklü değişiklikler yapmayı başarmıştır. Şimdilerde aynı değişim rüzgarı Windows 7 ile birlikte yaşanıyor.

Windows 7 işletim sistemi ile birlikte Microsoft, yüzünü geleceğe döndü diyoruz. Bu iddianın doğruluk payı oldukça yüksek. Zira Windows 7, her anlamda geleceğin teknolojisini içerisinde barındırıyor. Bundan 9 sene önce Windows XP de aynı yenilikleri bünyesinde barındırıyordu.

 


64-bit işlemci mimarisine bilgisayarınızın özellikler bölümünden bakabiliyorsunuz

 

Windows XP ile birlikte Windows kullanıcıları iki farklı mimari ile tanışmış oldu. Windows XP 32-bit ve Windows XP 64-bit bu iki farklı mimarinin ismi oldu. 64-bit işlemci mimarisi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yazılımlar da işlemcilerin bu yeni mimarisine uymaya hazırlanıyordu.

{pagebreak::64-Bit Bize Ne Kattı?}

64-Bit Bize Ne Kattı?

Windows XP 64-bit bu anlamda 64-bit mimarisine entegrasyon sağlayan ilk komplike yazılımlardan biri olma özelliğini taşıyor. İşin aslı 64-bit işlemciler 1970’li yıllardan beri mevcudiyete sahip. Peki bu dönemden beri olan bir mimari neden sektörde kendine sağlam bir yer edinmek için 2000’li yılları bekledi? Bunu kullanım formu açısından cevaplayabiliriz. X86-64 ve 64-bit PowerPC işlemci mimarileri, 64-bit işlemci mimarisinin endüstride de kullanılmasına olanak sağladı.

 


64-bit Windows XP ile birlikte endüstri de 64-bit
mimarisiyle tam anlamıyla tanışmış oldu

 

64-bit işlemci mimarisinin yazılımlar açısından yeniliği son derece önemli oldu. Tabii bu yeniliklerin avantajlarından tam anlamıyla yararlanabilmek için 64-bit mimarisine uyum süresi gerekiyordu. Şöyle bir avantaj mevcuttu; 64-bit mimarisini destekleyen bir kod yapısı, 32-bit mimarisini de destekliyordu. Tabii ki bunun tersi geçerli değildi. 64-bit mimariye sahip işlemcilerin veriyolu daha seri bir şekilde kullanılabiliyor.

Teoride 32-bit mimarisine nazaran iki katı daha fazla veriyoluna sahip olması gerekiyor. Fakat uyum ve donanımsal gereklilik, 64-bit mimarisini bir parça kısıtladı. Buna rağmen 32-bit’e nazaran çok daha hızlı bir veri akışı sağlıyor.

{pagebreak::Furya Başladıktan Sonra}

Furya Başladıktan Sonra

Dijital video çağında olduğumuzu düşünürsek 64-bit donanımlar 64-bit yazılımlarla desteklendiğinde görüntü işleme ve işlem hacmi çok daha artıyor. Bu açıdan Windows XP ile başlayan Windows 64-bit furyası, kullanıcılarına avantajlı bir kullanım seçeneği sunuyordu. 32-bit mimarisi halen daha kullanılsa da Windows bünyesindeki yazılımlar da artık iyiden iyiye 32-bit’in yanında bir adet de 64-bit versiyonu eksik etmiyor.

 


Windows 7 ailesi 32-bit ve 64-bit açısından kullanıcıya geniş seçenek sunuyor

 

XP ile ilgili son olarak şunu söyleyebiliriz. Geçmişte kullanmış olduğunuz Windows XP işletim sisteminiz, %90’dan daha büyük bir oranla 64-bit mimarisine sahip değildi. Zira Microsoft, her ne kadar XP ile birlikte 64-bit mimarisini Windows platformuyla tanıştırmış olsa da, XP 64-bit ev kullanıcıları için satılmıyordu. Tabii ki yasal olmayan yollarla edinen kullanıcılar mevcuttu fakat genel dağılıma bakıldığında neredeyse bütün XP ev kullanıcıları, 32-bit teknolojisini kullanıyordu.

{pagebreak::İşletim Sistemleri Arasındaki Fark}

İşletim Sistemleri Arasındaki Fark

XP 64-bit mimarisi daha çok Intel’in Itanium işlemci ailesi için geliştirilmişti. Peki ev kullanıcıları aradaki farklı anladı mı? XP için aradaki farkı anlamak çok güç. Fakat söz konusu işletim sistemi Vista ve hatta Windows 7 ise, iki mimari arasındaki fark giderek açılıyor. Vista ve Windows 7 için 64-bit mimarisi çok daha avantajlı bir performans vadediyor.

 


Vista için 32-bit ve 64-bit işletim sistemlerinin benchmark puanları

 

Özetle, birçok ev kullanıcısı 32-bit Windows’u ile mutlu bir şekilde yaşayabiliyor. Performans açısından eğer ekstrem işlere merak sarmıyorsa, 32-bit işletim sistemine sadık kalmakta bir sakınca yok. Fakat performans canavarı arayanlardansanız, ya da dijital görüntü işleme teknolojileri ile içli dışlıysanız, 32-bit mimarisi bir yerden sonra sizi kısıtlamaya başlayacak. 64-bit Windows ile yapabileceğiniz bir işi, 32-bit ile daha uzun sürede yapmak sizi sıkıntıya sokacaktır.

{pagebreak::Donanımsal Gereksinimler}

Donanımsal Gereksinimler

Burada anahtar nokta, donanımsal olarak kullandığınız bellek miktarıdır diyebiliriz. 32-bit Windows işletim sistemleri, 3.5GB veriyi adresleyebilirken, 64-bit Windows işletim sistemleri ise 4GB ve daha fazla kapasiteye sahip veriyi adresleyebiliyor. Üstelik iş sadece adresleme ile bitmiyor. Ekstradan verilenen adres, işlemciye giden veriyolundan daha kayıpsız bir şekilde geçebiliyor. Bu da 64-bit kullanmanın ekstra bir avantajı olarak sunulabilir.

 


64-bit mimarisinin açık diyagramını bu görselde görebilirsiniz

 

Dolayısıyla günümüz dünyasında 32-bit ve 64-bit karşılaştırmasını göz önüne aldığımızda, 64-bit mimarisine sahip bir işletim sistemini tercih etmek daha avantajlı görünüyor. Zira artık şartlar 9 sene öncesiyle aynı değil. Aynı olması da beklenemezdi zaten.

 

Şimdi masaüstü bir bilgisayar aldığınızda, zaten en az 4GB kapasiteye sahip bir bellek ile birlikte almış oluyorsunuz. 4GB’tan az bellek alınmamalı mı demek oluyor bu? Tabii ki hayır. Alacağınız bilgisayarı hangi amaçla kullanacağınız da son derece önemlidir.

 


Günümüzde artık hemen hemen her işlemci 64-bit teknolojisini destekliyor

 

Örneğin ofisinize alacağınız ve sadece internete girip elektronik postaları okumanıza yarayacak bir bilgisayar için, 4GB ve üstü belleğe sahip bir bilgisayar almak, bütçenizi gereksiz yere zorlayacaktır. Dolayısıyla böyle bir bilgisayar için 32-bit mimarisini tercih etmenizde bir sakınca yok. Fakat gerek ofisinize gerekse de evinize alacağınız bilgisayar üzerinden yüksek işlemci gücü gereksinime sahip işlemler bekliyorsanız, 32-bit mimarisini artık tercih etmemelisiniz. Siz de Microsoft‘un Windows XP ve 7 işletim sistemlerinde uyguladığı stratejiyi izleyerek, yüzünüzü geleceğe yönelmelisiniz. Bunun meyvelerini kısa sürede topladığınızı fark edeceksiniz.

{pagebreak::Son Görüş}

Son Görüş

32-bit 64-bit karşılaştırmasında tahmin ettiğiniz üzere dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, işletim sistemi yükleyeceğiniz bilgisayarınızı hangi amaçla kullanacak olmanızdır diyebiliriz. Amaçlarınız doğrultusunda hareket ettiğinizde gerek bütçeniz gerek işleriniz aksamayacaktır.

 

 

Amaçlarınızı belirledikten sonra eğer 64-bit‘te karar kıldıysanız, bellek gereksinimine dikkat etmelisiniz. 64-bit mimariye sahip bir donanım ve yazılım gücüne sahip olmanıza rağmen 4GB’tan düşük bellek kullanmak, sizin 64-bit mimarisinin avantajlarından yararlanmanıza engel olacaktır.

:: 32-Bit mi 64-Bit mi işletim sistemi kullanıyorsunuz?

 

Yorum Ekleyin