Hatırlayanlar bilir, Windows 3.1 oldukça basit olmasına karşın bir o kadar da kullanışsızdı. Windows 98’in piyasaya çıkması ile birlikte gerçekten başarılı bir işletim sistemi ile karşı karşıya kaldık. Windows 98 her ne kadar ilgi çekse de bir o kadar da açıklarla doluydu. Bu işletim sistemi için neredeyse her hafta bir yama paketi yayınlanıyordu. Sanal saldırılar da Windows 98’den sonra iyiden iyiye artmıştı. Fakat kolay kullanım özelliğine sahip olması, insanları bu işletim sisteminden vazgeçirmedi. Zaten çok da farklı alternatifleri yoktu.
Windows ME‘nin piyasaya çıkması herhangi bir şey değiştirmedi. Windows XP ile tanıştığımızda sanki yeni bir işletim sistemi ile karşı karşıya kalmıştık. Güvenlik arttırıldı, ağ kullanımı çok daha basitleştirildi, donanım çakışmaları ortadan kalktı, mavi ekranı daha az görür olduk ve multimedya desteği sayesinde bilgisayarlar daha zevkli hale geldi.
Kısacası Windows XP, kelimenin tam anlamıyla piyasaya bomba gibi girdi. Yıllarca bu işletim sistemini kullandık. Fakat Microsoft için bir yenilik gelmesi gerekiyordu ve 2007’de Windows Vista piyasaya sürüldü. DirectX 10 Windows XP’de çalışmıyordu. Oyun sevenler mecburen Windows Vista’ya geçtiler. Birçok üretici de Windows XP’deki başarıyı baz alarak bu işletim sistemine geçtiler. Fakat Microsoft bu sefer büyük bir hata yaptı.
Yeni bir işletim sistemi ile birlikte yeni donanımlara ihtiyaç duyuluyordu. Windows Vista, sistem kaynaklarını sömürmesi bakımından son kullanıcılar için büyük bir dezavantaj teşkil etti. Eski PC sistemleri bu işletim sistemini desteklemiyordu. Hatta bazı PC üreticileri bu yeni işletim sistemini dağıtmayı reddettiler. Birçok üretici Windows Vista ile birlikte Windows XP işletim sistemini yeniden sundular. Kullanıcılar bu işletim sisteminden memnun değildi ve yeni bir işletim sistemi için bekleyiş başladı.
Sonunda Microsoft bu kullanıcıların sesini dinledi. Windows 7 işletim sistemi, sistem kaynaklarını yormaması ve eski PC sistemlerde bile çalışması ile büyük ilgi gördü. Her ne kadar Vista görünümlü olsa da, eski PC sistemlerinde çalışması kullanıcıları rahatlattı. Birçok kişi Windows 7 işletim sisteminin deneme sürümünü indirdi ve memnun kaldı.
Peki bu işletim sistemi sayesinde PC üreticileri yeni donanım ürünlerini satamayacak mı? Tabii ki satacak. Microsoft bu yeni işletim sistemi ile birlikte ilk iş olarak DirectX’i güncelledi. DirectX 11‘i çalıştırmak için yeni bir ekran kartına ihtiyaç var. Çoklu çekirdek desteği bu yeni işletim sisteminde daha etkin kullanılmış. Bu da demek oluyor ki dört ve yakın zamanda tanışacağımız altı ve sekiz çekirdekli işlemciler bu işletim sisteminde oldukça performanslı çalışacak. Sabit disk teknolojilerinde de yenilikler var. Özellikle SSD diskler bu yeni işletim sisteminde daha performanslı çalışacak.
Windows 7, 64-bit işletim sistem talebini de artıracak. Bu da bellek satışının artması anlamına geliyor. 3GB üstü bellek kullanmak isteyenler 64-bit’e geçecek. Bitmedi. Windows 7 çoklu dokunmatik ekran teknolojisini de destekliyor. Daha iyi bir deneyim için, dokunmatik ekran teknolojilerine para yatıracağız. Windows Media Center özelliği Internet bağlantı hızlarını artıracak. Microsoft’un Windows 7 Media Center sürümü, bu sefer içerik ortaklıklarla dolu olacak. TV yayını izleme veya DVD filmleri kiralama işlemleri, bunlara örnek olarak gösterilebilir. Bu servisler o kadar etkili olacak ki, ister istemez internet bağlantı hızınızı artıracaksınız.
İşin güzel tarafı ise; Microsoft, bunu size Windows Vista’da yaptığı gibi zorunlu kılmayacak olması. Microsoft, Windows 7‘nin neler yaptığını çok iyi anlattı. Bu işletim sisteminin eski PC’lerde de çalıştığını da gösterdi. Ama daha fazlasını isteyen kullanıcılar, zorunlu olmasa bile PC sistemlerine yatırım yapmalılar.
:: Windows 7 hayatınızı değiştirecek mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}