Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Windows 7 SP 1 Hakkında Her Şey

Ana sayfa /

Microsoft, Windows XP’den bu yana sürdürdüğü bir geleneği Windows 7 ile de devam ettirecek. Windows XP ve Vista’nin piyasaya sürülen ilk sürümleri, tüm yazılımların ilk sürümlerinde olabileceği gibi çeşitli hatalarla doluydu.

Tek bir görevi olan bir yazılımdaki hatalar ufak bir güncelleme ile ortadan kalkabilecekken, işletim sistemlerinde yaşanan sıkıntıların hem etkileri çok daha geniş, hem de çözümleri daha karmaşık oluyor. (Windows 7 SP1’i ne zaman test edeceğiz?)

Reklam
Reklam

Service Pack’ler birçok sorunu tek seferde gideriyor

Microsoft, Windows Update hizmetiyle, belirlediği hatalar için geliştirilen yama ve düzeltmeleri gerçek zamanlı olarak kullanıcılara sunsa da, Windows XP’den beridir Service Pack adını verdiği paketlerle birçok hatayı tek seferde düzeltiyor.

{pagebreak::Büyük şirketlerin derdi}

Büyük şirketlerin derdi

Service Pack’lerin ilk sürümdeki birçok hatayı gidermesi, Windows’ların yeni sürümlerine geçilmesinde büyük önem taşıyor. Standart bir ev kullanıcısı için yeni bir Windows’a geçmek basit bir işlem ve karşılaşılabilecek sorunların boyutu daha küçük olsa da, büyük şirketler için aynı şey geçerli değil.

Büyük bir şirketin bünyesindeki bilgisayarların işletim sistemini değiştirmesi çok detaylı düşünülmesi gereken bir iş. Kullanılan tüm yazılım ve donanımların yeni işletim sistemine uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu da çok büyük bir yatırım anlamına geliyor. Bu sebeple firmalar yeni bir işletim sistemi çıktığında, ona geçiş yapmak için çok acele etmiyorlar.

Büyük şirketler yeni Windows’a geçmek için Service Pack 1’i bekliyor

Microsoft Windows’ların ilk sürümlerine özellikle de Vista’ya bakıldığında da bu konuda ne kadar haklı olduklarını görüyoruz. İlk sürümlerde yaşanabilecek sorunlarla uğraşmak istemeyen firmalar, bu sıkıntıları gideren Service Pack’lerin çıkmasını bekliyorlar. Bu sebeple Windows Service Pack’ler Microsoft için büyük önem taşıyor.

{pagebreak::En çabuk SP1}

En çabuk SP1

Microsoft, Windows XP ve Vista için ilk Service Pack’leri ilk sürümden yaklaşık bir sene sonra piyasaya çıkarmıştı. Ekim 2001′de piyasaya sürülen Windows XP’nin SP1’i Eylül 2002′de çıkarılırken, Ocak 2007′de çıkan Vista için SP1 Şubat 2008′de kullanıma sunulmuştu. Şimdi ise Microsoft, Windows 7 ile birlikte elini biraz daha çabuk tutacak gibi gözüküyor.

22 Ekim 2009 tarihinde piyasaya sürülen Windows 7, bundan yaklaşık 9 ay sonra ilk Service Pack’ine kavuşacak. 18 Mart tarihinde Microsoft tarafından yapılan resmi açıklama ile duyurulan Service Pack’in tam olarak hangi tarihte kullanıma sunulacağı açıklanmadı fakat Temmuz ayında çıkacağı duyuruldu.

Windows 7 SP1 Temmuz ayının ortalarına doğru çıkacak

Microsoft’un Windows 7 SP1 için önceki sürümlere göre daha hızlı davranması, geçmişten ders alınması olarak yorumlanabilir. Microsoft, büyük şirketlerin Windows 7′ye geçmek için SP1’i beklediğini biliyor ve bu süreci hızlandırmak için daha seri çalışıyor. İlk SP1′in öncekilere göre çok daha çabuk yayınlanabilmesinde Windows 7′nin önceki Windows’lara göre çok daha sorunsuz olması da yatıyor.

{pagebreak::Önceden sızdırıldı}

Önceden sızdırıldı

Windows 7 ilk piyasaya çıktığında Dimensional Research adlı bir firmanın yaptığı araştırmada büyük şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışanlarına “Windows 7’ye geçmek için SP1′i bekleyecek misiniz?” diye sorulmuştu. Katılımcıların %46′sının bu soruya o zaman “Hayır” cevabını vermiş olması, Windows 7’nin farkını ortaya koyuyordu.

Hatta bazı uzmanlar Windows 7 için Service Pack’e gerek bile olmadığını belirtiyordu. Ancak Microsoft yine de bir Service Pack hazırlamaktan vazgeçmedi.

Service Pack 1’in beta sürümlerinden biri interenete sızdı

Microsoft, Windows 7 için Service Pack 1′i hazırlarken başından talihsiz de bir olay geçti. SP1′in beta sürümlerinden biri bir süre önce torrent sitelerine sızdırıldı. 6.1.7601.16537.amd64fre.win7.100327-0053 kod adlı bu sürüm Service Pack 1 hakkında insanların kafasında fikir oluşturdu.

Bu beta sürümünü deneyenlerin dile getirdiği en önemli şey, kurulum süresinin önemli bir ölçüde kısaltıldığıydı. Vista SP1′in kurulumunun çok uzun zaman alması büyük şikayet konusu olmuştu. Microsoft’un yeni SP1’de bu sorunu aşacağını şimdiden söyleyebiliriz.

{pagebreak::Çok yenilik beklemeyin}

Çok yenilik beklemeyin

Microsoft, Windows 7 SP1 hakkında en başından beri şunu söylüyor: “Çok fazla yenilik beklemeyin.” Gerçekten de Windows Update üzerinden bugüne kadar Windows 7 için yayınlanan güncellemeleri, düzeltmeleri ve yamaları düzenli bir şekilde kurduysanız, Windows 7 SP1 size çok ekstra bir şey katmayabilir. Windows 7′nin ilk sürümünün de çok fazla hata barındırmaması, Service Pack 1′in ortaya koyacaklarını sınırlıyor.

Bunlara rağmen Service Pack 1 beraberinde değerli yenilikler getirecek. Windows 7 için bugüne kadar yayınlanan tüm yama ve düzeltmeleri bünyesinde barındıracak olan Service Pack 1, yeni teknolojilere destek vermesinin yanı sıra, bazı platform ve arayüzlerle yaşanan sorunları da ortadan kaldıracak.

Service Pack 1 çok fazla yenilik getirmeyecek

HDMI üzerinden ses alan Windows 7 kullanıcılarının, sistemi yeniden başlattıklarında zaman zaman sesin gitmesi sorununu ortadan kaldıracak olan SP1, hem dikey, hem de yatay bölümler içeren XPS dosyalarını basarken karşılaşılan hepsini tek biçimde basma sorununu da ortadan kaldıracak.

Windows 7 Service Pack 1 bunun dışında işletim sisteminin USB 3.0 ve Bluetooth kullanan cihazlarla olan iletişimini ve uyumunu daha iyi bir hale getirip, kullanımı kolaylaştıracak.

{pagebreak::Sadece 7 için değil}

Sadece 7 için değil

Microsoft, Temmuz ayında kullanıma sunacağı Service Pack’i sadece Windows 7 için hazırlamıyor. Service Pack 1 ayrıca Windows Server 2008 R2 için de kullanılacak.

Son dönemde bu alandaki en büyük gelişmelerden biri olan bulut bilgi işlem (cloud computing) için yeniliklere sahip olacak olan Service Pack 1, iki adet önemli özellik getirecek.

Service Pack 1, Windows Server 2008 R2 için de geliyor

Bunların ilki RemoteFX olarak adlandırılmış. Remote FX basitçe anlatmak gerekirse sanal makinelerin ve uzaktan erişim sağlanan bilgisayarların ana bilgisayarın grafik ve medya performansını kullanmayı sağlıyor.

Böylece sanal masaüstünde medya olarak daha zengin bir deneyim yakalanabilecek. SP1′in getirdiği bir diğer yenilik ise Dynamic Memory olarak adlandırılmış. Bu yeni özellik de host makinedeki belleği gerektiği zaman dinamik olarak sanal makinelere dağıtmayı sağlıyor.

:: Windows 7 SP1’i bekliyor musunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam