Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Windows 7’ye Geçme Rehberi!

Ana sayfa /

Windows 7 RTM sürümünün yayınlanmasının ardından her yerde Windows 7 ile ilgili haberler, makaleler dönmeye başladı. Yeni işletim sisteminin Vista‘dan daha iyi bir pazar payına sahip olması bekleniyor. Bunun dışında Microsoft, Windows 7’ye oldukça güveniyor. Kullanıcıların da görüşlerinin çoğunluğu, Windows 7’nin Vista’dan daha iyi olacağı yönünde. Beraberinde birçok yenilik ve özelliklerle gelen Windows 7, Vista’nın arabirimine benzer bir arabirime sahip. Tek farkı; çok daha geliştirilmiş.

 

Reklam
Reklam

Bu bilgiler doğrultusunda herhangi bir Windows kullanıcısının ya da diğer platform kullanıcılarının Windows 7’ye geçiş yapması yerinde bir karar olur mu? Hem evet, hem de hayır. Aradığınız cevabın, kullanım amacınıza göre değişmesinin yanında birtakım sebeplerden dolayı kararınız değişkenlik gösterebilir.

{pagebreak::Windows 7 Avantajları}

Windows 7 Avantajları

Windows 7 ile birlikte gelen bazı özellikler var ki, tek başlarına bile gayet ilgi çekiciler. Bunlardan biri de; CD’lerinizi tek bir ISO imaj dosyasından Windows 7 ile birlikte yazdırabiliyorsunuz. Bunun için herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyacınız olmayacak. Windows 7’nin XP ve Vista‘dan daha hızlı olacağını söylemek ise sanıyoruz yanlış olmaz.

Özellikle bellek yönetimi konusunda gerekli ayarlamaları yapılmış bir Windows 7, hız konusunda Vista ve XP’den çok daha iyi sonuçlar verecektir. 1 dakikadan kısa sürede açılan bir işletim sisteminden bahsediyoruz. Bu noktada Windows 7 ile ilgili kötü sayabileceğimiz özellikler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor.

{pagebreak::Movie Maker Gerçeği}

Movie Maker Gerçeği

Örneğin herhangi bir videoyu düzenlemek istersek, Windows Movie Maker‘ın Windows 7 ile birlikte gelmediğini görüyoruz. Windows Movie Maker, Microsoft Live‘ın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor ve hala beta sürümünde. XP zamanında işletim sistemiyle birlikte gelen Movie Maker’ın Windows 7’ye dahil olmadığını görmek bizleri üzdü açıkçası.

Eğer Microsoft Live üzerinden değil de direkt olarak işletim sisteminize Movie Maker’ı yüklemek istiyorsanız (Microsoft’un kendi sitesinde Movie Maker’ın Windows 7 tarafından desteklenmediği yazılmış olsa da) burada indirilebilir bir versiyonu mevcut.

Windows 7 bize başka ne gibi avantajlar dezavantajlar sunuyor incelemeye devam edelim;

{pagebreak::Araç Gereçlerinizi Bulmak Daha Kolay}

Araç Gereçlerinizi Bulmak Daha Kolay

İşlerinizi bilgisayarınız üzerinden yapıyorsanız, ve çoğu zaman takip gerektiriyorsa, bu çoğu zaman size sorun olmanın yanı sıra, her defasında karman çorman bir bilgisayarı beraberinde getirir. Windows 7, dosya geçişleri konusunda kullanıcıyı rahatlatacak geliştirmelere sahip. Daha önce yazdığımız makalemizde, Windows 7’nin kütüphane özelliğinden ve bu özellikle neler yapılabildiğinden bahsetmiştik.

Vista‘nın Belgeler sayfasına benzeyen kütüphaneler, dosyalama ve dosya takip etme konusunda kullanıcının tüm kollarıyla sarılacağı bir özellik olacağı kesin. Bir de o esnada açık olan uygulama veya dosyalardan bir diğerine geçmek isterken ön izleme yapabilmeyi sağlayan özellikler var. Vista’da var olan sistemin geliştirilmiş desek hata olmaz.

Fareyi görev çubuğunda ilgili uygulamaya veya dosya üzerine getirdiğimizde açılan pencerede o uygulama veya dosyanın ön izlemesini görebileceğiz. Fakat, Vista’dan farklı olarak daha geliştirilmiş bir şekilde. Windows 7‘nin dosya ve klasör arama özelliği oldukça geliştirilmiş olarak geliyor. Windows 7, arama sonuçlarını, siz daha kelimenizi girmeden önünüze olabilecek ihtimalleri getiriyor. Ayrıca sonuçların olduğu listedeki klasörlere girmeden, içeriğinin ön izlemesini yapabiliyorsunuz.

{pagebreak::Hangi Sürümü Almalıyız?}

Hangi Sürümü Almalıyız?

Windows Vista piyasaya sürüldüğünde kullanıcıların en büyük şikayetlerinden biri, işletim sisteminin bir sürü farklı sürümle piyasaya sürülmesiydi. Kullanıcı, hangi paketin kendisine daha uygun olduğunu anlayabilmek için uzun uzun araştırmalar yapması gerekiyordu. Bir sürümde olan özellik, diğer sürümde olmayabiliyordu ve bu da, kullanıcıyı zorda bırakıyordu.


Windows 7 paketleri arasında seçim yapmak yine zor olacak.

Windows 7, bu konuda Vista‘ya nazaran daha basit bir şekilde piyasaya sürülecek. Netbook‘lar için Starter Edition mevcut. Ev kullanıcıları için hazırlanan iki adet Home Edition (Home Basic ve Home Premium) paketleri de var. Bunların yanına ek olarak bir adet Professional, Enterprise ve Ultimate Edition var. Birbirleri arasında uçurumlar kadar fark olduğu söylenemez, fakat belli başlı yenilikler ve özellikler var. Bu da kullanıcının hangi sürümü seçeceği konusunda oldukça önemli bir kriter.

{pagebreak::Uygun Sürümler}

Uygun Sürümler

Enterprise Edition sadece büyük şirketlere satılacak olacağından, son kullanıcıların bu sürümle ilgilenmelerine gerek yok. Home Basic Edition ise hepimizin gittiği teknomarketlerde satılacak. Dolayısıyla edinimi en kolay sürümlerden biri Home Basic olacak. Starter Edition ise yazdığımız gibi, sadece Netbook ürünleriyle birlikte satılacak. Lisanslı olarak Windows 2000, XP ve Vista sahiplerinin, Windows 7’ye geçmesi için, yükseltme yapmaları da mümkün. Üstelik bu, Vista’daki gibi pahalı olmayacak.

 

Windows 7 Ultimate‘in beta veya RC sürümlerini kullananlar şüphesiz ki bu sürüme alışmış olacak. 320 Dolarlık bir satış fiyatına sahip olacak olan Ultimate Edition‘ın, diğer Windows sürümlerinden Windows 7’ye yükseltme fiyatı ise 220 Dolar olacak. Dolayısıyla kullanıcıların, bu sürümü almak istemesi normal. Fakat yine de Ultimate Edition’ın niye piyasaya çıkarılacağını kestiremiyoruz. Sanki, para kazanmak için hazırlanan” bir sürüm. Ne de olsa pazardaki ihtiyaçları karşılayan sürümlerin, hangileri olduğu ve nerelerde satışa çıkarılacağı belli (bir önceki paragrafta yazdıklarımız).

{pagebreak::Sürümler Arası Uyumsuzluk}

Sürümler Arası Uyumsuzluk

Anlayacağınız gibi, Windows 7, Vista’dan daha iyi bir paketlenme sistemine sahip olmasına karşın, kullanıcıların kafalarındaki karışıklık henüz tam anlamıyla ortadan kalkmış değil. Microsoft, bu konuda kullanıcıların zihinlerini daha da meşgul edecek gibi gözüküyor. Zira hangi sürümü alacağınıza karar verseniz bile, önünüzde hala bir adet seçenek mevcut. Bu seçenek; alacağınız sürümün 32-bit mi 64-bit mi olacağı.

Tabii ki sisteminize uygun olanı almak en iyisi ama, son kullanıcının düşüncesi, “hangisini alsam daha iyi performansa sahip olurum”. Bu konuda da tıpkı Vista’da olduğu gibi bir belirsizlik mevcut. 64-bit sürümlerin daha iyi performans göstermesi gerekiyor. Fakat kullanıcıların sistemleri, sistemine ait olan donanımların sürücüleri ve birkaç tane daha etken, bunu değiştirebiliyor.

{pagebreak::Daha İyi Görünüyor}

Daha İyi Görünüyor

Birçok kullanıcıya göre görünüm çok da önemli bir etken olmayabilir. Arabirim tasarımları daha iyi de olsa, kötü de olsa, bir işletim sistemine geçmek için en büyük kriter, tasarım olmayabilir. Örneğin performans canavarları, tasarımı olabildiği kadar kısmayı tercih ederler. Yine de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir kesim, tasarıma göre yeni işletim sistemine geçip geçmeyeceğine karar verebilir.

 


Windows 7’nin arabirimi oldukça hoş gözüküyor.


Eğer bu kişilerden biriyseniz, Windows 7’nin birçok teması sizi memnun edecektir. Rahat bir çalışma alanı ve ferah bir dosyalama sistemi sayesinde Windows 7’nin belki de en iddialı olduğu konu, görünümüdür şüphesiz ki. Sürekli değişen farklı arkaplan görüntüleri, ekran koruyucuları ve diğer çeşitli özellikleriyle Windows 7, dış görünüş olarak oldukça iyi puan topluyor.

{pagebreak::Windows 7 ve Gadget}

Windows 7 ve Gadget

Windows 7 ayrıca Vista‘nın ortada kalmış gadget sistemini tamamlıyor. Vista’da oldukça popüler olması beklenen gadget’lar, Windows 7‘de geliştirilmiş ve daha da işe yarayacak hale getirilmiş. Dolayısıyla kullanıcılar, Windows 7‘yi kurduklarında, tıpkı Vista’da yaptıkları gibi ilk iş olarak gadget’ları kapamayacaklar.

 


Arabirim olarak Windows 7, Vista’ya benziyor.

Masaüstünün sağ tarafında yer alan araçlar, göze hoş görünmesinin dışında artık işinize yarayacak. RC sürümü deneyenler zaten bunun farkına varmışlardır.

{pagebreak::Yeteri Kadar Hızlı mı?}

Yeteri Kadar Hızlı mı?

Yediden yetmişe herkesin Windows 7 hakkında duyduğu özelliklerden biri, ne kadar hızlı olduğudur şüphesiz. Hız konusunda Windows 7, Çoklu çekirdek ve çoklu işlem birimi yongasetleri ve GPU’nun avantajlarından yararlanıyor. Dünya genelinde yapılan testlerde özellikle XP makinelerden Windows 7’ye yükseltme yapıldığında, hız konusunda bazı sorunların yaşandığı da tespit edilmiş durumda.

 


Windows 7, hız konusunda kendine güveniyor.

Windows 7, oldukça hızlı bir açılışa sahip. Daha önce de dediğimiz gibi, 1 dakikalık bir açılış süresi, Windows 7’yi oldukça hızlı gösteriyor. Fakat günlük kullanımda XP’den ne kadar hızlı olduğu tartışmaya açık. Bunun için çeşitli performans testleri yapmaktansa, son kullanıcıyı ilgilendiren uygulamaları denemek daha makul olacaktır. Windows Vista’da da Aero özelliğini kapadığımızda, Windows 7’den daha iyi bir performans alabiliyoruz. Tabii ki dış görünümün çekiciliği kaybolmuş oluyor. Fakat daha önce dediğimiz gibi; performans canavarları bu durumu pek de önemsemiyor.

{pagebreak::Vista Gibi Titiz Değil}

Vista Gibi Titiz Değil

Vista’da herhangi bir yazılım yüklemek istediğinizde ya da tarayıcınıza bir eklenti kurmak istediğinizde ekran kararır ve “Bunu yapmak istediğinizden emin misiniz?” yazısı çıkar. User Account Control (Kullanıcı Hesap Kontrolu) kapatıldığında bu uyarılar da sona eriyor, fakat durduk yere uğraşmış oluyorsunuz.


UAC (User Account Control) son derece can sıkan bir özellik.

Bunun çok can sıkıcı bir özellik olduğu kesin. Windows 7’de Vista’da olduğu gibi can sıkacak bir durum yok. Uyarıların seviyeleri değiştirilebiliyor, bu da kullanıcının sinirlerinin tepesine çıkmasına engel oluyor.

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

Yazıyı okudukça kafanızda bir şeyler canlanmıştır. Windows 7‘ye geçmek için birçok sebebimiz varken, kimilerimiz için de geçmemek için sebepler mevcut. Eğer performansa önem gösteriyorsanız, Windows 7 sizi hayal kırıklığına uğratmayacak, fakat uçurmayacak da. Öte yandan eğer görünümle ilgili ayarları kısarsanız, aldığınız performansın artması mümkün.


Windows 7’ye geçmek için birçok sebep var.

Dosyalama sistemlerindeki geliştirmeler sayesinde de daha düzenli bir sisteme sahip olacağız. Fakat, yazıda saydığımız bazı özelliklerden dolayı, Windows 7’nin tercih edilmemesi de mümkün. Bu tamamen kullanıcının insiyatifine kalmış. Fakat bir gerçek var ki; o da Windows 7’nin, Windows Vista’dan çok daha üstün olduğudur.

:: Bu yazı size yararlı oldu mu?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam