Microsoft’un yeni bir işletim sistemi çıkarıyor olması, tüm bilişim ekosistemi için çok önemli bir değişim anlamına geliyor. Bu yeni işletim sisteminin tüm yeteneklerine uygun olarak üretilecek yeni donanımları ve servisleri de hesaba kattığınız zaman yüzlerce milyar dolarlık bir pastanın yeniden şekilleneceğini söyleyebiliriz.
İletişimin çok daha kolay ve hızlı olduğu, sosyal medyanın gündelik hayatın bir parçası haline geldiği dönemde ortaya çıkan ve gelişimi çok sıkı takip edilen Windows 8’in başarılı olması, bu nedenle çok önemli.
Windows 8’in bu sınavdan alnının akıyla çıkmasını istemek, hepimizin yararına olsa da, tarafsız bir şekilde durumu değerlendirmek istediğimizde ortaya ilginç sonuçlar çıkıyor.
Windows 8 kullanımı düşük kaldı
Yayın koordinatörlüğünü üstlendiğim ShiftDelete.Net’e ayda 7 milyon internet kullanıcısı geliyor. Yeni teknolojileri merak eden, sahip olduğu teknolojileri en iyi şekilde kullanmak isteyen kişilerin ziyaret ettiği sitemizdeki istatistikler, tüm Türkiye’deki istatistikler için önemli bir örnekleme olarak kabul edilebilir.
Son raporları değerlendirdiğimizde 23 Kasım 2012 – 23 Aralık 2012 tarihleri arasında (lansman tarihinden 1 ay sonrasına denk geliyor) internet sitemizi ziyaret eden kişilerin yaklaşık %3’ü Windows 8 kullanıyor. Windows 7’de ise bu oran, %15’teydi.
Windows 7’nin ilk çıktığı zamana göre başta sosyal medya olmak üzere iletişimin son derece hızlı olduğu, yeni bilgisayar fiyatlarının çok daha ucuz olduğu bir dönemde olmamıza rağmen acaba Windows 8’in neden hızla tercih edilmediğini merak ediyor olabilirsiniz.
Bu konuda üyelerimizin SDN Forum’da yaptığı yorumları teker teker incelediğimde ilginç bir bilgiye ulaştım. Windows 7’nin, Windows 8’den daha hızlı benimsenmesinin nedeni, Windows Vista’nın bir hayal kırıklığı olmasından ve Windows 7’nin başarısından kaynaklanabiliyor olabilir.
{pagebreak::iki}
Sorun nerede?
Peki, bu sonuçlarda suç, Windows 7’nin gerçekten çok iyi bir işletim sistemi olması mı? Bu gerçeğin arkasına saklanmak yersiz olur. Dokunmatik ekranların ve tabletlerin çok sık kullanıldığı bir dönemde, Windows 7’nin veremediği bu cevapları tamamlaya Windows 8’in benimsenmemesinin sebebi olarak Microsoft Türkiye’nin tanıtım stratejisini de yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.
Tüm dünyada 2 milyar dolara yaklaşan bir tanıtım bütçesi kullanan Microsoft, miktarını paylaşmasa da Türkiye için de önemli bir bütçe ayırmış durumda.
Bu bütçenin %70’ini TV’lere ayırarak, belki de teknolojiden çok anlamayan ama yeniliğe açık olan milyonlarca kişiye ulaşmayı planladı ama bu plan başarılı olmadı. Reklam filminin müziği, herkes tarafından çok sevildi. Partilerde çalındı, müzik çalarlara indirildi, en çok dinlenenler arasına girdi.
Ama sorun da tam olarak bu. Sadece müzik sevildi. Kimse, Windows 8’in yeniliğinin ne olduğunu reklam filminde anlayamadı. Microsoft ise pahalı reklam kuşaklarında ısrarla bu reklamı yayınlamaya devam etti.
İnternet unutuldu
Unuttuğu en büyük mecra ise internet oldu. TV reklamlarıyla eşzamanlı başlaması gereken dijital pazarlama çalışmaları bir türlü başlamadı.
Yeni teknolojiyi kullanan, etrafına tavsiye eden kişiler Windows 8’in ne olduğunu tam olarak anlamadı ve teknolojiyi çok iyi bilmese de güzel müziğin çalındığı reklam filminde Windows 8’in ne olduğunu soranlara da gereken net yanıtı veremediler.
Bana göre Windows 8, yenilikçi ve ihtiyaç duyulan bir işletim sistemi. Gecikmeli de olsa muhakkak başarılı olacaktır. Bu gecikme ise Microsoft Türkiye’nin tanıtım çalışmalarını yeniden gözden geçirmesiyle kısalabilir.
:: Sizce Windows 8, bir önceki sürümü 7’yi geçebilir mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}