Gümbür gümbür gelen işletim sistemi Windows 8, son günlerin gündemini oluşturuyor. Hakkında yapılan açıklamalar, insanların merakları, ne yenilikler geleceği ve bu yeniliklerin bizi olumlu veya olumsuz yönde etkileyeceği, dönemin en çok konuşulanları arasında yer alıyor. Biz de işletim sistemini kurup, dikkatimizi çeken noktaları size gösterelim istedik.
{pagebreak::Ribbon Gezgin}
Windows 8’in ilk dikkat çeken özelliklerinden biri Ribbon arayüzlü Windows Gezgini. Ribbon arayüzü, bildiğiniz gibi Microsoft’un 2007’den itibaren hazırladığı Office yazılımlarında kullanılmıştı. Şimdi ise Windows’u komple kaplıyor bu arayüz.
Kullanıcıların bazılarından şikayet gelmiş olsa da, Microsoft bu arayüzden vazgeçmeyeceğe benziyor. Klasör ve dosya özelliklerini biraz daha derli toplu tutan arayüz, aslında daha kullanışlı bir hale gelmiş.
{pagebreak::Görev Yöneticisi}
Dikkatimizi çeken bir diğer özellik ise Görev Yöneticisi. Eskisinden daha çok sekmeye sahip olan yönetici, daha dikkat çekici bir hale gelmiş. İlk olarak Performans sekmesindeki değişiklikten bahsedelim. Yıllardır yeşil grid üzerinde grafik çizilen iğrenç bir arayüz olan bu sekme, sonunda makyajlanmış. Daha fazla özelliği bir arada görebiliyor olmamızın yanısıra, daha hoş bir görünüme de kavuşmuş.
App History sekmesi ise, bilgisayar üzerinde çalıştırılmış olan uygulamaları görüntüleme işlevi görüyor. Böylece bir virüs olayı ile karşılaştığınızda, “Ben bunu hakedecek ne yaptım?” sorusuna bu sekme üzerinden yanıt arayabilirsiniz.
MSConfig üzerinden girdiğimiz başlangıç programları ise, yöneticinin Startup sekmesi içerisinde yer alıyor. Bu arada şimdi farkettim, biz daha açılışta çalışacak hiçbir şey yüklememişiz.
Detaylar sekmesi ise aslında Windows 7’nin İşlemler sekmesi. Hangi program parçasının ne kadar bellek ve işlemci yükü kullanarak çalıştığı, anlık olarak bu sekmeden izlenebiliyor.
{pagebreak::Başlat Menüsü}
Windows 8’in en dikkat çeken özelliklerinden biri, yeni Başlat menüsü. Dokunmatik ekranlı mobil cihazlarda da rahatlıkla kullanılabilmesi amacıyla ortaya çıkarılan bu özellik, menüyü daha görsel bir hale getiriyor. Görselliğinin yanı sıra, bazı bileşenler Widget tipinde çalışarak kullanıcının o ikonu tıklamadan da bilgi sahibi olmasını sağlıyor.
{pagebreak::Internet Explorer 10}
Windows 8 ile Microsoft’un internet tarayıcısı Internet Explorer 10 da geliyor. En çok kullanılan tarayıcı olma ünvanını hala elinde tutan Internet Explorer, daha basit bir görünüme sahip olmuş. Bakalım Chrome’un yükselişine Microsoft bu tarayıcısıyla dur diyebilecek mi…
Yazımızda bahsettiğimiz özelliklerin hepsi, Windows’un Developer sürümünün özelliğikleri. Bu değişikliklerin çoğu kalıcı olup, üzerinde pek çok şey daha eklenecektir.
:: Windows 8’in en çok hangi değişikliği hoşunuza gitti?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}