Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Windows Phone 7’nin 7 Falsosu

Ana sayfa /

Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone 7, son kullanıcıya ulaşmak adına artık geri sayıma geçti. Yazılım devi adına adeta bir geri dönüş anlamı taşıyan sistemin ilgi çekici özelliklerini sizlere daha önceki yazılarımızda aktarmıştık. Bu kez ise tam tersi bir yol izleyerek Microsoft’un Windows Phone 7’deki hatalarını derledik. Bakalım Steve Ballmer’ın “tamamen modern” diye ifade ettiği işletim sistemini zora sokabilecek maddeler nelermiş.

Flash Desteği Bulunmuyor

Artık mobil dünya ile bağları pek yakın olmayan kişilerin bile ilk baktığı konu haline geldi Flash desteği. Apple’ın, katı tutumunu taviz vermeden sürdürdüğü bu alanda umutlarını HTML 5’e bağlamış durumda. Diğer rakiplerde ise durum daha farklı. Symbian’ın zaten yıllardır Flash desteği bulunuyordu. Symbian^3’te de durumun bu yönde şekilleneceği bilgisini aldık. Android ve hatta WebOS’in de Flash 10.1 destekleri en üst seviyede.

Reklam
Reklam


Sistem arayüzünü oluşturan hub mantığı Windows Phone 7’nin başına küçük sıkıntılar açacak gibi görünüyor.

Buna karşılık Windows Phone 7’nin en azından şu an için Flash desteği bulunmuyor. Durumun ilerleyen süreçte değişiklik gösterebileceği söylense de ilk etapta bu imaj Microsoft’un başına dert açacak gibi görünüyor.

{pagebreak::Multitasking Yok!}

Multitasking Yok!

Yıllardır Symbian’ın özgürce sunduğu çoklu işlem yapabilme kapasitesinin modern (!) mobil işletim sistemlerinde zamanla yer bulması ve yeni bir özellikmiş gibi gösterilmesine alışmıştık ancak bu özelliğe hiç yer vermemek de nereden çıkmıştı böyle?


iOS 4 ile iPhone’a kısmı multitasking desteği geldi.

Microsoft’un modern mobil işletim sisteminde Multitasking yani aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırabilme olanağı ne yazık ki mevcut değil. Apple’ın bile tam olmasa da kısmen müsaade ettiği multitasking’e Microsoft’un kapılarını kapatması bakalım nasıl bir sonuç doğuracak.

{pagebreak::E-Postalar İçin Ayrı Sayfa}

E-Postalar İçin Ayrı Sayfa

Gelişmiş e-posta özellikleri akıllı telefonların vazgeçilmez ayrıntılarındandır. Bu alanda hayli deneyimli olan Microsoft’un çok özel bir şeyler hazırlamış olacağı düşünülüyordu. Pek de hayal kırıklığı yarattığı söylenemez ancak elektronik postaların ayrı bir işlev olarak düşünülmesi mobil dünya adına alışılmışın dışında bir hamle olmuş.


Microsoft Outlook ayrıcalığını, “sadece Windows Phone 7’de Outlook var” diyerek vurgulamaya çalışmış.

Hub mantığı nedeniyle bir böyle bir tercihte bulunulmuş olduğunu tahmin etmek pek de güç değil. Ancak bu durum muhtemelen tepkilere yol açacaktır. Mobil işletim sistemlerinde minimum tıklama ile maksimum iş yapmak ön plandaki konudur. Bu nedenle tüm mobil işletim sistemlerinde olduğu gibi Windows Phone 7’de de elektronik posta kutularına mesajlar altından ulaşılabilse hem çağa uygun hem de daha kullanışlı olmuş olacağı bir kesin.

Windows Phone 7’de Outlook, Hotmail, GMail ve diğer tüm posta hesapları için ayrı bir uygulama var. Her posta kutusuna ulaşmak için bir gidip simgesine tıklayıp çalıştırmanız gerekiyor. Örneğin Android ya da Symbian’da yer alan ortak posta kutusu mantığını düşündüğümüzde Windows Phone 7’nin daha en başından kaybetmiş olduğunu görüyoruz.

{pagebreak::Kopyala – Yapıştır?}

Kopyala – Yapıştır?

Windows Phone 7 ilk duyurulduğunda kopyala – yapıştır yeteneğine sahip olmayacağının açıklanması sistemin sert eleştirilere maruz kalmasına neden olmuştu. Sonrasında gelen açıklamalarda ise bir güncelleme ile bu desteğin getirileceğinden bahsedilmişti.


Marketplace üçüncü şahıs yazılım yönünden şu anda rakiplerine kıyasla bir hayli zayıf.

Ancak bu durum Windows Phone 7’nin alnına yapışmış kara bir leke olarak kalmışa benziyor. Ve tabi birçok kullanıcı da bu özelliğin neden ön yüklü olarak gelmeyecek olmasından şikâyetçi. Hal öyle bir durum aldı ki Microsoft’un Apple’ı taklit ettiği konuşulmaya bile başlandı. Bilindiği gibi Apple iPhone OS 3.0 ile birlikte mobil cihazlarına kopyala yapıştır desteği sunmaya başlamıştı.

{pagebreak::Üçüncü Şahıs Yazılımlar?}

Üçüncü Şahıs Yazılımlar?

Windows Phone 7 duyurulduğu andan itibaren popüler yazılımların (eBay, IMDb, Sims 5 gibi) Windows Phone 7 sürümleri ile karşılaşıyoruz sık sık. Başlangıca özel geliştirildiği bariz olan bu yazılımların yanı sıra Microsoft SDK’nın yüz binleri geçen indirilme rakamlarına ulaştığından bahsetmiş.


Microsoft mobil oyun dünyasında rakiplerinden Xbox Live desteği ile sıyrılmaya çalışacak.

Beklenen birkaç güncellemenin dışında henüz üçüncü şahıs yazılımlar adına bir hareketlilik yok ne yazık ki. Bu durgunluk bir patlama ile delinir mi bilinmez ancak AppStore’da 300.000’in üzerinde Android Market’te de 100.000 dolaylarında mobil uygulamanın yer aldığını düşünürsek bu durum yazılım devinin başına sıkıntı yaratacak konulardan biri gibi duruyor.

{pagebreak::İşleyişe Yönelik Problemler}

İşleyişe Yönelik Problemler

Windows Phone 7’de Applevari, katı bir tutum sergiliyor Microsoft. Bunların bir kısmı sistemin işleyişine yönelik olduğu gibi bir kısmı da üreticilerin cihazlarında kullandıkları donanıma müdahale ediyor.

Donanıma ilişkin sorunların en başında bellek kartı desteğinin bulunmayışı yer alıyor. Üreticiler dahili yığın hafıza kullanmak zorunda. Bir diğer husus ise depolama modu desteğine yer verilmemesi. Telefonunuzu USB kablo ile bilgisayarınıza bağladığınızda bir USB bellek takılıymış gibi içeriği görüntüleyemiyorsunuz ne yazık ki.


Xbox, Zune, Bing ve Office hiç şüphe yok ki Windows Phone 7’nin en önemli kozu.

Sisteme yönelik can sıkıcı durumlar ise biraz daha fazla. Bunlardan da yine en dikkat çekici olanı üçüncü parti arayüz yazılımlarının kullanılamıyor oluşu. Her üretici standart Windows Phone 7 arayüzünü kullanmak zorunda. Unutmadan 5 farklı renk seçimine müsaade edildiğini belirtelim.

Diğer sorun teşkil edebilecek konular ise özgün bir kodlama yapısının bulunmayışı, p2p oyun oynanamıyor olması, ön tanımlı uygulamaların değiştirilemiyor oluşu (web tarayıcı gibi), üçüncü şahıs yazılımların sadece kendi dizinlerine yüklenebilmesi şeklinde sıralanıyor.

{pagebreak::Gecikme}

Gecikme

Microsoft, mobil işletim sistemleri pazarını biraz ihmal etti ne yazık ki. Durumun farkına vardığındaysa yazılım devinin kaleleri çoktan iPhone ve Android saflarına geçmişti bile. Sevenleri Microsoft’un yeni mobil işletim sistemini tam üç sene beklemek zorunda kaldı.


Kişilere bağımsız bir sayfadan erişebiliyorsunuz. Bu ekran kişi bilgisinin yanı sıra son durum güncellemelerini de içeriyor.

Bu süreç içersinde firmanın ciddi anlamda bir kayba uğradığı açık. Ve bu nedenle Microsoft şu anda beklentilere cevap veren bir sistemden ziyade kendini kanıtlama çabasında olan yeni bir oyuncuyu pazara sunmuş oldu.

 

:: Windows Phone 7’nin sizce en önemli hatası ne?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam