Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Windows Phone 8, Ne Kadar Gelişti?

Ana sayfa /

Windows Phone 8, Microsoft tarafından 29 Ekim’de tanıtıldı. Bu tarihi izleyen haftalarda da HTC 8X, 8S, Nokia Lumia 920 ve 820 gibi modeller piyasaya sunuldu.

Windows Phone 8 tabanlı pek çok telefon inceledik. Ayrıca Windows Phone 8 işletim sistemini de incelemiştik. İncelemelerimizde değindiğimiz en büyük sorun, günlük kullanımda iOS ve Android ekosistemlerinde olan fakat WP8‘de olmayan uygulamalardı.

Aradan yaklaşık 2 aylık bir süreç geçti. Bu süre zarfında acaba Windows Phone 8 işletim sistemi, ne kadar kullanılabilir halde? Sorunları ve avantajları neler? Bu yazımızda 1 haftalık Windows Phone 8 deneyimimin tüm birikimlerini sizlere aktaracağım.

Reklam
Reklam

Rakamlarla Windows Phone

Windows Phone 8 tabanlı cihazların ne kadar sattığı hakkında kesin bir bilgi yok. Fakat Nokia‘nın son çeyrekte 4.4 milyon Lumia sattığı biliniyor. Windows Phone satışlarının yüzde 70 oranında Nokia cihazlarından oluştuğunu düşünürsek, yaklaşık olarak son çeyrekte 7 milyon Windows Phone tabanlı telefon satıldığını görüyoruz.

Bu rakamlara bakarsak, Windows Phone işletim sistemi bir yılda 40 milyon adet satışa ulaşabilir. (Yükselecek ilgi ile çeyrek başına 10 milyon olarak hesaplarsak)

Android ekosisteminde bu yıl 400 milyon cihazın satılması gerçeğini bir kenara koyarsak, Windows Phone‘un bu konuda kat etmesi gereken yol oldukça uzun.

Windows Phone marketinde, uygulama indirme sayıları ve geliştirici gelirlerinin yaklaşık iki kat arttığı vurgulanıyor. Tabi düşük seviyede olan rakamların, 2-3 ya da 5 kat artması daha kolay oluyor.

Önceki Windows Phone 8 İncelemelerimiz:

Yazımızda neler var?

{pagebreak::3}

Windows Phone uygulama marketindeki son durum

Microsoft‘un en son paylaştığı verilere göre Windows Phone Store‘da, 125.000 uygulama bulunuyor. Bu uygulamaları bir bütün olarak düşünmemiz yanlış. Mesela Türkiye‘deki bir kullanıcı, Google Search uygulamasını yükleyemiyor. Uygulamayı yüklemeniz için konumu Amerika‘ya ya da başka bölgelere almanız gerekiyor.

Türkiye‘deki kullanıcılar Windows Phone 8 cihazlarından Google Arama uygulamasını kullanamıyorlar.

Windows Phone 8’i İngilizce yaptığımızda, Google arama uygulamasını yükleyebildik.

Uygulama marketi, en son kullandığım döneme göre artış göstermiş. Tune-in başta olmak üzere pek çok uygulama, Türkiye‘de de kullanılabilir durumda. Yani artık Windows Phone 8‘de standart bir kullanıcı işlerini yapabilecek noktaya gelmiş diyebiliriz.

Çok önemli uygulamalar hala yok!

Pulse News, Pocket ve pek çok ünlü read it later uygulamaları, Instagram, Dropbox ve daha pek çok uygulama Windows Phone 8‘de yok.

Örneğin ben 80 GB‘lık Dropbox hesabımı kullanamadım. 1 hafta boyunca, Instagram‘daki görsellere bakamadım. Flipboard, Google Current, Google Reader ve Pulse gibi pek çok profesyonel uygulamadan haber okuyamadığım gibi, Pocket gibi uygulamalara okumak istediğim haberleri atamadım.

Internet Explorer haricinde Firefox, Google Chrome gibi gelişmiş tarayıcılar henüz yok. Bu konuda Opera ve Internet Explorer’ın haricinde alternatifiniz yok. YouTube uygulaması bile, açıkcası sadece internet kısayolundan ibaret.

Kısacası uygulama marketindeki sayı çok önemli değil. Windows Phone için 125.000 uygulama var. Bu uygulamarın zaten çoğunu Türkiye‘de kullanamıyorsunuz. Olan uygulamaların da kalitesi tartışmaya açılması gerekiyor.

Market tasarımı geliştirilmeli ve yavaşlık giderilmeli

Windows Phone Store‘da uygulama indirmeniz biraz uzun bir süreç. Ayrıca Windows Phone’u Türkçe kullanıyorsanız, sürdürülüyor yazısını sıkça görüyorsunuz.

Heralde uygulamaların yüklü olduğu serverlardaki bağlantı çok iyi olmasa gerek. Çünkü dosyaları indirdiğiniz hız, diğer market platformlarına göre iyi değil. Kesinlikle bu konuda iyileştirme yapılması gerekiyor.

{pagebreak::3}

Güncelleme performansı yavaş

Android ekosistemine baktığımızda, güncellemelerin büyük bir sorun olduğu görülüyor. Güncellemeler, üretici firmanın insiyatifine göre kullanıcılara dağıtılıyor.

Windows Phone ailesinde güncelleme Microsoft tarafından dağıtılıyor. Bu yüzden herkese güncellemeler gidecek fakat üreticiler de Microsoft‘u beklemek zorunda.

Android ve iOS, Windows Phone‘a göre oturmuş sistemler. Android 1.6 ile 2.2 arasındaki farkları anlatmamıza gerek yok. Bazı şeyler, zamanın birikimiyle oluşuyor ve hatalar da gideriliyor.

Windows Phone 8 işletim sisteminde bazı hatalar var, bu hatalar işletim sistemi çıktığından bu yana düzeltilmiş değil. Yeni bir özellik değil, sadece sorunların düzeltilmesi için, Microsoft‘u beklemek zorundasınız.

Aşağıda Windows Phone 8‘de yaşanan sorunları aktarıyoruz. Fakat Microsoft‘un yakında yayınlayacağı güncellemelerle, bu sorunları çözeceğini düşünüyoruz.

Eksikler ve yaşanan sorunlar

Yüksek güç tüketimi

Cihazlara henüz bir güncelleme gelmediği için, sorunlar olduğu gibi duruyor. Özellikle Android ve iOS‘a göre çok daha az güç tüketeceği iddia edilen Windows Phone 8‘in, güç tüketimi konusunda ciddi anlamda sorunları olduğu gözüküyor.

Akşam açık bıraktığınız telefon, kullanmamanıza rağmen sabah kalktığınızda yüzde 40-50 oranında şarjı azalmış oluyor. Şarjınız orta seviyedeyse, telefonunuzu sabah elinize aldığınızda kapalı olarak görebiliyorsunuz.

Acaba bu gücü ne tüketiyor diye çok soru sordum. Sadece siyah ve beyaz ekranın üzerinde olan yazılar. Native bir işletim sistemi, arayüzü basit ve işlemciyi yormuyor. O zaman neden güç tüketimi bu kadar yüksek? Maalesef ben bu sorunun cevabını bulamadım.

Live Tile

Canlı kutucuklar, Windows Phone ve Metro arayüzünün hayat noktası. Windows Phone’da bu kutular hariç bir görsellik bulunmuyor. Tek görsellik kaynağı olan bu kutuların, Live Tile desteği olmayan uygulamaların fazlalığı ile sabit birer nesne halinde durduklarını üzülerek söylemek istiyorum.

Bildirim merkezi yok

Windows Phone işletim sisteminde, herhangi bir bildirim merkezi bulunmuyor. Bildirimlerinizi sadece menüdeki kutucukların üzerinde yazan, sayıya göre algılayabiliyorsunuz. Bu da günümüzdeki diğer işletim sistemlerine göre geride kalan bir başka nokta.

WiFi Kopmaları

Telefonunuz Wireless‘tan internete bağlı. Ekran ışığı söndüğü zaman ya da ekran kilidi aktif olduğu zaman, WiFi kopabiliyor. Özellikle internet paylaşımında yaşanan anlık aksaklıklar ve bağlantı kopmaları, beni en çok zorlayan nokta oldu.

{pagebreak::4}

Sonuç:

Eliize gelen Windows Phone ürünlerini inceledikten, yaklaşık 2 aydır hiç Windows Phone cihaz kullanmamıştım. Amacım 1 hafta Windows Phone 8 kullanıp, gelişmeleri gözlemlemekti.

Maalesef 2 ayda çok ciddi bir gelişme göremedim. Büyük şirketlerin uygulamalarından ziyade, genç uygulama geliştiricilerin hazırladığı alternatif uygulamalarla dolu bir market. Uygulama konusunda Microsoft‘un çalışması gerekiyor.

Yoksa çok hızlı çalışan bu sistemi, insanların kullanmak isteyeceğini düşünüyorum. Fakat uygulamaların ve eksikliklerin giderilmesi koşuluyla.

Kilit ekranına istediğiniz uygulamayı koyabiliyorsunuz

Windows Phone’un yenilikleri ve avantajlarından daha önceki incelemelerimizde bahsetmiştik. Şimdi ise geçen zamanın ardından neler oldu, neler eksik kaldı diye bir göz atalım, kullanıcıları bilgilendirelim istedik.

Kısacası, Windows Phone 8‘de ciddi bir uygulama eksiği bulunuyor ve bence bir süre sonra sadece yazı olan bir arayüz sizi sıkmaya başlıyor.

Sadece aşağı ve yukarı doğru indirebildiğiniz ana menüde, uygulama aramak ve bildirimlerinize bakmak da ayrı bir sorun olarak göze çarpıyor.

:: Windows Phone 8’in sizce eksiklikleri neler? Şimdiki hali ile Windows Phone 8 alınır mı?

 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam