Dosya sıkıştırmak veya sıkıştırılmış olan dosyaları açmak için kullanmanız gereken yazılımlar arasında Winrar, ilk sıralarda yer alıyor. Tüm dünyada 500 milyondan fazla kullanıcısı olduğunu hatırlatalım.
WinZip‘in elinden liderliği alan yazılım, aynı zamanda Türkçe dil seçeneği ile kullanıcılardan bir artı puan daha kazanıyor.
Tek tıklamada Türkçe Winrar 4.01 indir (32 Bit) (1,62 MB)
Tek tıklamada Türkçe Winrar 4.01 indir (64 Bit) (1,78 MB)
Her ne kadar 7-Zip gibi açık kaynak kodlu ve Windows‘un Vista‘dan sonra sisteme dahil ettiği sıkıştırma araçları gibi rakipleri olsa da, Pazar payına bakıldığında arada çok ezici bir Winrar üstünlüğü söz konusu.
Dilerseniz, bilgisayara ilk kurduğumuz yazılımlardan biri olmasına rağmen, Winrar‘ın belki de hiç kullanmadığımız ama işimize çok yarayabilecek bazı özelliklerine yakından bakalım.
Kurulumu son derece kolay olan yazılım, sisteme yüklendikten sonra sıkıştırmak istediğimiz dosyaya sağ tuş tıklayarak gerekli komutu (Arşive ekle) verdiğimizde karşımıza çıkan seçenekler arasında bazı seçeneklere daha fazla zaman ayırmanızda fayda var.
Sonraki Sayfa: Sıkıştırma yöntemi
{pagebreak::Sıkıştırma yöntemi}
RAR mı yoksa ZIP mi?
Örneğin, RAR uzantılı bir dosya oluşturmak istediğinizde ve sıkıştırılmış dosyayı başka bir kullanıcı ile paylaşacaksanız, o bilgisayarda da Winrar olması gerekiyor.
Winzip kullanıcısı olması ihtimaline karşı, belki de ZIP olarak seçmelisiniz.
Sıkıştırma yöntemini siz belirleyin
Sıkıştırdığınızda daha az yer kaplayan dosyalar, internet üzerinden gönderimi de hızlandıracaktır. Dosya sıkıştırma yöntemleri arasında varsayılan olarak yer alan “Normal” yerine, şiddetine göre “En iyi” veya “En hızlı” seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Bu seçeneklerin neden fazla olduğunu merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım. “En iyi” seçeneği, dosyanın çok daha fazla sıkıştırılması ve az yer kaplamasını sağlar. Bunun tek dezavantajı, işlemciyi normalden daha fazla yorması.
Eğer üzerinde çalıştığınız dosya küçükse (100 MB‘ın altında) ve bilgisayarınız yavaşlıktan ağlamıyorsa, “En iyi” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Bilgisayar performansı sıkıntılı, sıkıştıracağınız dosyaların büyüklüğü de fazlaysa, o zaman “En hızlı” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Sonraki Sayfa: Hatalı sıkıştırma yapmayın
{pagebreak::Hatalı sıkıştırma}
Ya hatalı sıkıştırma yaparsanız?
Dosya sıkıştırma konusunda düşük bir ihtimal de olsa, başınıza ciddi dertler açılabilir. Örneğin, bir dosyayı sıkıştırırsınız ve orijinal halini silip, daha az yer kaplayan sıkıştırılmış halini saklayabilirsiniz.
Belli bir zaman sonra sıkıştırılan dosyayı açmak istediğinizde, bozulmuş bir dosya olduğuna dair mesaj alırsanız, o zaman işler karışabilir. O nedenle dosyayı sıkıştırırken hata testini yapmakta fayda var. En azından ben, bunu biralışkanlık haline getirdim, siz de yapmaya gayret edin.
Bilmeniz gerekenler ise çok basit. Sıkıştırma penceresinde, sağda yer alan “Arşivlenen dosyaları test et” kutucuğunu onaylamak ve sıkıştırma işlemini ondan sonra başlatmak. Belki bu kontrol size biraz zaman kaybettirebilir ama dosyanızın kaybolmasından daha iyi değil mi?
Sonraki Sayfa: Winrar ile dosya şifreleme
{pagebreak::Winrar ile dosya şifreleme}
Dosyaları Winrar ile şifreleme
Winrar, sıkıştırma yazılımı olarak hizmet verse de, bazı kullanıcılar ilginç bir şekilde Winrar‘ı dosya şifreleme yazılımı olarak kullanır.
Bunun için arşivleme penceresindeki “Gelişmiş” sekmesinde bulunan “Parolayı ayarla” butonuna tıklayarak, sıkıştıracağınız dosyaya bir şifre koyabilirsiniz.
Böylece, ilgili dosyaya erişim sağlasalar bile 128 bitlik bir koruma ile şifrelenmiş olan dosyanın içeriğine ulaşmak isteyenler babayı alacaklardır.
Sonraki Sayfa: Çok çekirdeğin nimetleri
{pagebreak::Çok çekirdeğin nimetleri}
Çok çekirdeğin nimetlerinden faydalanın
Bilgisayarınız yeniyse, büyük ihtimalle çok çekirdekli bir işlemcisi vardır. O zaman bu imkanlardan sonuna kadar neden faydalanmayasınız ki?
Winrar‘ın son sürümü, bunun için bir ayar yapmanıza gerek olmadan, çok çekirdekli işlemci desteğini aktif olarak kullanır ve işlemler daha hızlı ve az zamanda gerçekleşir.
Ne olur, ne olmaz. Yine de kontrol etmekte fayda var.
Bunun için şu adımları gerçekleştirin;
- Yazılımı çalıştırın.
- Seçenekler / Ayarlar menüsüne tıklayın.
- Genel sekmesinde yer alan “Multithreading” seçeneğinin aktifleştirin.
Sonraki sayfa: Winrar ile PC testi yapabilirsiniz!
{pagebreak::Winrar ile PC testi yapabilirsiniz!}
Winrar ile PC testi yapmak ister misiniz?
Winrar‘ın en ilginç hizmetlerinden biri de bilgisayarınızın performansını ölçebilmesi.
Bu değerlendirme sonrasında Winrar’ın sisteminize verdiği puanı, arkadaşlarınızın bilgisayarı ile kıyaslayarak rekabet edebilirsiniz.
Bunun için yapmanız gerekenler ise şöyle;
- Yazılımı çalıştırın.
- Araçlar / Hız ve donanım testi seçeneğine tıklayın.
- Sonuçları anlık olarak takip edin.
Sonraki Sayfa: 64 Bit nimetinden faydalanın
{pagebreak::64 Bit nimetleri}
Bilgisayarınız 64 bit ise ne yapacaksınız?
Winrar hakkında paylaşacağımız son ipucu da 64 bit mimarisi ile alakalı. Eğer sisteminiz 64 bit destekliyorsa, o zaman mutlaka Winrar‘ın 64 bit olan seçeneğini kullanmalısınız.
Bu sayede, yeni mimari ile birlikte gelen performans avantajından da faydalanırsınız.
Bilgisayarınızın 64 bit olup olmadığını öğrenmek için “Windows + Pause” tuşlarına birlikte basın. Karşınıza gelen pencerede “Sistem türü” kısmında “64 bit İşletim Sistemi” yazıyorsa, o zaman Winrar‘ın 64 bit sürümünü kullanın.
Bu arada Winrar, 64 bit‘lik bir sistemde 32 bit olan sürümü çalıştırıldığında sizi uyarıyorve 64 bit’e geçmenizi tavsiye ediyor.
Sonraki Sayfa: Bozuk dosyaları kurtarmak
{pagebreak::Bozuk dosyaları kurtarmak}
Bozuk dosyaları onarmak
Bir şekilde bozulan arşivlenmiş dosyaları tamir etmek için ümitsizliğe kapılmayın.
Başarısız olma şansınız yüksek olsa da yine de denemeye değer.
Bunun için, aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz;
- Winrar’ı başlatın
- Yazılım içinden, onarmak istediğiniz dosyayı seçin.
- Sağ üst tarafta yer alan “Onar” seçeneğine tıklayın.
- Bu işlem devam ederken, bol bol dua edin.
Sonraki sayfa: Sonuç
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Son derece basit bir yazılım gibi görünen Winrar, detaylarıyla birlikte kullanıldığında, hem güvenli hem de performanslı bir yazılım olarak size daha fazla zaman kazandırabiliyor.
Buraya ekleyeceğimiz çok sayıda ipucu var. Ancak, yazıyı daha fazla uzatmak istemedim.
Kimse demeden ben söyleyeyim; “Yıl olmuş 2012, bana Winrar anlatıyorsun sayın editör” demeyin.
Biliyorsanız paylaşın, bilmiyorsanız sorun 😉
:: Winrar hakkında siz neler söylemek istersiniz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}