Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

WLAN Nedir? Avantajları ve dezavantajları

Ana sayfa / İnternet

Teknoloji hayatımızın pek çok alanında önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Elektronik cihazlar arasında eş zamanlı bir etkileşim ihtiyacını karşılamak üzere de WLAN teknolojisi geliştirilir. WLAN nedir, nasıl çalışır, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

WLAN nedir?

WLAN, kablosuz yerel ağ olarak tanımlanır. Bir alanda bulunan tüm cihazlara internet bağlantısı sunar. Aynı anda birden çok cihaza hizmet verecek kapasiteye sahiptir. Yaydığı radyo frekansı dalgaları ile ev veya ofis ortamlarında kullanılan akıllı cihazlara internet erişimi sağlar.

Yüksek frekanslı radyo dalgaları kullandığından kablolu ağlara gerek duyulmadan internet kullanımı sunar. İlk yıllarda yüksek maliyetinden dolayı az tercih edilsede 90’lı yılların sonlarına doğru yeni sürümlerinin de çıkmasıyla kullanımı çok daha yaygın hale gelmiştir. Günümüzde ise dünyanın hemen hemen her noktasında kullanılıyor ve aynı zamanda günlük hayatın işleyişi açısından da oldukça önemlidir.

Wi-Fi şifresi öğrenme – Wi-Fi şifresi nasıl öğrenilir?

Wi-Fi şifresi öğrenme işlemi Windows ve Mac işletim sistemi ile çalışan cihazlarda oldukça kolay. İşte Linux dahil yapmanız gerekenler!

WLAN ne işe yarar?

İki ya da daha fazla cihaz WLAN bağlantıları sayesinde aynı ağ ile veri transferi yapar. Cihazların çekim kapasitesi bağlantı kapsamı üzerinde değişikliğe sebep olur. Bu nedenle yerel ağı güçlendirmek için bazı aygıtlar geliştirilmiştir. Böylece WLAN temelli bağlantılar çok daha geniş alanlarda kullanımı ideal hale getirir. Ağa bağlanan cihazlar arasındaki veri aktarımı, elektronik posta gibi işlemler özel bağlantı sunucuları ile çalışma alanlarında oldukça verimli şekilde gerçekleşir.

WLAN nasıl çalışır?

Herhangi bir kablo sistemine ihtiyaç duymadan kablosuz ağları kullanır. İnternet bağlantısını cihazlardaki radyo frekansları ile gerçekleştirir. WLAN’ın çalışma şekilleri AP ve Ad-hoc olarak iki temele dayanır. AP aracı aygıt bağlantısını oluşturur. Genellikle ev ve ofislerde internet bağlantıları bu şekilde çalışır. Aynı alandaki bütün cihazlar erişim noktası ile bağlantıya eşlik ettiğinden AP bağlantılar daha verimlidir.

Ad-hoc bağlantısında ise aktarım P2P yöntemi ile gerçekleşir. Bu bağlantı türünde fark harici bir donanıma gerek duyulmamasıdır. Daha sınırlı sayıda cihazın bağlantı kuracağı alanlarda etkili olmaktadır. Akıllı telefonlar arasında gerçekleştirilen Wİ-Fİ, bluetooth ya da kızılötesi aktarımları AD-hoc bağlantı türüne örnek olarak verilebilir.

WLAN ve Wi-Fi aynı mıdır?

WLAN ve Wi-Fi kavramları birbirine bağlı olmasına rağmen farklı birer kavramdır. Her ne kadar iki kavramın karşılaştırmasını yapmak Bu nedenle iki terimin net olarak karşılaştırmasını yapmak mümkün olmasada aralarında bazı farklar vardır. WLAN teknolojisi ağ bağlantılarını kablosuz olarak yapabilmeyi sağlarken, Wi-Fi ise bir aygıt ile ağ bağlantısının kurulabilmesi için gereklidir. Bu noktadan bakıldığında Wi-Fi cihazlarının WLAN yapısı içinde çalışma kapasitesi olan donanımlara benzer olduğu söylenebilir.

WLAN avantajları ve dezavantajları

WLAN bağlantısı oldukça avantajlı bir bağlantı olduğu kadar bazı kritik dezavantajları da bulunuyor. WLAN’ın belli başlı önemli avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

D

Dezavantajları ise şöyle:

Yorum Ekleyin