Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

WWE 2K14 İnceleme

Ana sayfa /

WWE için dünyadaki en gerçekçi olmasa bile, en havalı, en gaza getirici, en coşkulu dövüş organizasyonlarından biri yakıştırmasını yapsak, sanırım pekte yanılmış olmayız.

#video_3503#

Bir dönem ülkemizde de bir hayli popüler olan SmackDown ve Raw dövüşleri (hala TV’de yayınlanıyor mu bilmiyorum ama) özellikle ilkokul seviyesindeki çocuklar tarafından çok sıkı bir şekilde takip ediliyordu.

Öyle ki, çocuklar bu programdaki hareketleri hayranlıkla izlemekle kalmayıp, kendi çaplarında birebir aynısını yapmaya çalışıyorlardı. Her ne kadar SmackDown ve Raw dövüşleri başlarken evde denemeyiniz tarzı ibarelerle çocuklar uyarılmaya çalışılıyor olsa da sanırım bu duruma aldırış eden pek yoktur.

#video_3504#

Benim WWE ile tanışmam, Sarı Dev lakabı ile ün yapan Hulk Hogan sayesinde olmuştu. Sempatik tavırlarıyla seyircilerin gönlünde yer edinmeyi başaran Hulk Hogan, kısa sürede WWE ringlerinden beyaz perdeye doğru geçiş yapmıştı.

{pagebreak::2}

SmackDown vs Raw’dan WWE’ye

Gerçi WWE organizasyonlarındaki birçok isim için sinema oyunculuğu adeta ek iş gibi bir şey. Çünkü birçok WWE dövüşçüsü öyle ya da böyle bir filmde oynaması için teklif alıyorlar. Kimi bunları kabul ederken, kimisi ise kendisini sadece WWE‘ye adamak istediğini söyleyerek bu teklifleri nazikçe geri çeviriyor.

WWE organizasyonları, her ne kadar gerçeklikten uzak, kurmaca senaryolar üzerine temellendirilmiş olsalar bile, seyirciler tarafından büyük ilgi ile izleniyorlar. Özellikle Amerika’da SmackDown ya da Raw maçlarının yapıldığı sahalar hıncahınç dolup taşıyor. Eee halilen bu kadar sevilen bir organizasyonun sanal ortama aktarılıp ek bir kazanç kapısı sağlanması da son derece normal gözüküyor.

WWE serisinin geçmişini ele aldığımızda kökenin PS One‘a kadar dayandığını söyleyebiliriz. Ama seriyi oynanabilir kılan ve her sene düzenli olarak çıkmasına öncü olan yapımın 2006 yılında yayınlanan SmackDown vs Raw 2006 olduğu da bir gerçek.

Oyunun geliştiricisi olan 2K Sports bir süre SmackDown vs Raw ismini kullansa da 2012 yılından itibaren seriyi WWE ismiyle piyasaya sürmeye başladı.

{pagebreak::3}

Zengin ve bol seçenekli bir oyun menüsü

Şimdi gelin hep beraber bu sene ki WWE 2K14‘te bizleri ne gibi sürprizler bekliyor beraber göz atalım.

WWE 2K14‘e ilk giriş yaptığımızda son derece tanıdık bir uyarıyla karşılaşıyoruz. Bizlere lütfen oyunu oynadıktan sonra gaza gelip de bu hareketleri denemeye kalkışmayın diyorlar. Çünkü WWE‘de yapılan hareketler son derece tehlikeli ve bir hayli deneyim isteyen hamlelerden oluşuyor. Neyse, konu fazla dağılmadan tekrar oyuna dönüş yapalım.

WWE 2K14‘ün ana ekranına geldiğimizde bizleri oyun modu açısından son derece zengin ve doyurucu bir menü karşılıyor. Bu modlar sayesinde dilersek arkadaşlarımızla 4 kişiye kadar farklı şartlar altında dövüşler yapabiliyor, dilersek de kendi başımıza zevkine dövüşler yapabiliyoruz.

WWE 2K14‘ün en sürükleyici oyun seçeneği ise hiç kuşkusuz bizleri 30 yıllık bir zaman yolculuğuna çıkaran WrestleMania modu. Bu modu anlatmadan önce sizlere WrestleMania‘nın ne olduğu hakkında kısaca bilgi vereyim.

{pagebreak::4}

Karşınızda yıllanmış efsaneler

WrestleMania, kabaca tabir edecek olursak, o senenin en iyi SmackDown ve Raw dövüşçülerinin ana kemer için karşılaştıkları etkinliktir. WrestleMania, Royal Rumble ve SummerSlam ile birlikte WWE’nin en eski organizasyonlarından biridir.

WWE, WrestleMania‘yı ilk defa 1985 yılında düzenlemiş ve etkinlik inanılmaz bir ilgi görmüştür. WrestleMania‘nın en efsane isimleri Hulk Hogan ve Undertaker‘dır.

Bu ufak aydınlatmanın ardından yeniden oyunumuza dönecek olursak, 2K Sports, WrestleMania modundaki o geçmiş havasını son derece başarılı bir şekilde resmetmiş.

Maçın geçtiği tarihi ve olayları birebir olarak oyuna aktaran 2K Sports ekibi, oyunda o senenin kurallarına da yer vermişler. Örneğin, WWE ilk başladığında iki dövüşçü ring dışında dövüşseler bile hakem geri sayımda bulunmuyor. Oysa şimdiki kurallara göre, dövüşçülerin 10 saniyeden fazla ring dışında kalmaları maçı kaybetmelerine neden oluyor.

{pagebreak::5}

WrestleMania’yı keşfedin

WrestleMania modunda, her organizasyonun final maçını oynuyoruz. Oyun bizi otomatik olarak o senenin kazanan dövüşçüsünü kontrol etmeye zorluyor. Yani bu maçlarda taraf seçme hakkımız bulunmuyor. Maç esnasında ekranın sol üst köşesinde bize verilen görevleri görebiliyoruz.

Bu görevler genel itibar ile şu hareketi yap, şu kadar zaman ring dışında tut, hakemi hırpala tarzında seçeneklerden oluşuyor. Bu görevleri başarıyla yerine getirdiğimizde bölüm sonunda yeni dövüşçüler ve yeni ringler açabiliyoruz.

Ayrıca, Hulk Hogan ve birçok efsaneleşmiş WWE ismini de bu mod sayesinde kontrol etme şansına erişebiliyoruz.

Yazımın başlarında da belirttiğim üzere WWE 2K14‘te organizasyonda yer alan tüm dövüş modları bulunuyor. Masa dövüşünden tutunda, merdiven, kafes ve birçok eğlenceli dövüş modu oyunda bizleri bekliyor. Bu modları tek tek anlatmaya kalkarsam sayfalar dolusu yazı tutacağından konu hakkında pek yorum yapmıyorum. Zira, WWE‘yi daha önce TV‘de izleme şansınız olduysa bu modların birçoğunu zaten biliyorsunuz demektir.

{pagebreak::6}

Ringlerin tozunu attırın

Şimdi, gelelim WWE 2K14‘ün oynanış dinamiklerine. WWE 2K14, alışılageldik dövüş oyunlarından son derece farklı bir kontrol sistemine sahip. Yani dövüş esnasında öyle kombolar yapmak için karışık kombinasyonlara ihtiyacınız olmuyor.

Genelde düşmanınızı tek bir tuşa basarak iyice yumruk ve tekmelerle iyice sersemletiyor, daha sonra onu yakalayarak sağa sola savuruyorsunuz. Oyunda herhangi bir can barı ibaresi bulunmadığından bazı dövüşler yarım saate yakın bile sürebiliyor. Burada asıl belirleyici öğe seçtiğiniz oyun modu ve ringdeki dövüşçülerin yorgunluk seviyeleri oluyor.

Rakibinizi pin pozisyonuna getirmek pek zor olmasa bile onu tuş etmek bir hayli zamanınızı alabiliyor. Zira rakibinizin tuş olması için ona birkaç defa bitirici vuruşlarınızdan tattırmanız gerekiyor. Aksi takdirde siz onu pin pozisyonuna getirdiğiniz anda kolayca sizden kurtulabiliyor.

WWE 2K14‘te dilediğiniz zaman ringden dışarı çıkabiliyor, etrafta bulduğunuz balyoz, çekiç, sandalye ve benzeri cisimlerle rakibinizi pataklayabiliyorsunuz. Yalnız bu tip cisimleri ring içerisinde kullanmak yasak olduğundan bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde hükmen mağlup sayılıyorsunuz.

{pagebreak::7}

Son sözler

2K Sports ekibi, WWE güreşçilerini oyuna aktarırken son derece titiz davranmışlar. Güreşçi modellemelerinin yanı sıra, onların dövüş esnasında aldıkları pozisyondan tutunda, yaptıkları özel hareketlere kadar her şeyi birebir oyuna yansıtmışlar.

Yinede her şeye rağmen oyun esnasında ara sıra bir takım buglarla da karşılaşmıyor değiliz. Örneğin önümüzde yere serilen rakibimizin üzerine yürüdüğümüzde onu yerde sürükleyebiliyoruz. Ya da bazen vuruşlarımız rakiplerimizin içerisinde geçip gidebiliyor. Elbette bu gibi durumlar ufak yamalarla çözümlenebileceği için bu konu hakkında fazlaca bir şeyler yazmaya gerek duymuyorum.

WWE 2K14‘te son derece geniş bir dövüşçü yelpazesi de bizleri bekliyor. Şuan aktif olarak SmackDown ve Raw’da dövüşen güreşçilerin yanı sıra, eski efsane isimlerden tutunda, yakın zamanda bir hayli popülerleşmiş fakat sonradan WWE‘ye veda etmiş Jeff Hardy gibi isimlerde WWE‘nin dövüşçü listesinde kendilerine yer bulmuşlar. Tabi ki az öncede belirttiğim gibi bazı isimleri açabilmek için oyunda hatırı sayılır bir mesafe kat etmeniz gerekiyor.

Ufaktan toparlamamız gerekirse, 2K Sports ekibi, WWE fanlarını memnun edebilecek nitelikte bir yapımla karşımıza çıkıyor. Bir kez daha belirtmem gerekirse, özellikle oyundaki WrestleMania modu son derece eğlenceli ve keyifli olmuş. Eğer bu tarz organizasyonları keyifle izleyen biriyseniz, WWE 2K14‘ü mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Başka bir incelemede görüşmek üzere hoşçakalın.

8/10

Artılar: WWE’de ki aktif olan tüm güreşçiler oyuna dahil edilmiş, karakter detaylandırmaları çok iyi. Güreşçilerin özel hareketleri bile oyunda mevcut. Grafikler fena değil, müzikler gaza getirici.

Eksiler: Açıkçası dövüş esnasında attığınız birçok yumruğun boşa gitmesi, adamın içinden geçip gitmesi falan pek takdire şayan değil. Dövüşler bazen gereğinden fazla uzayabiliyor. Karakterli bir kombo sistemi olsa daha iyi olabilirdi.

:: WWE’de en sevdiğiniz güreşçi kim?

Yorum Ekleyin