Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Nedir bu Xiaomi efsanesi: 10 yılda nasıl dev oldu?

Ana sayfa / Teknoloji Gündemi

Akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler, otonom araçlar, uzaydan internet sağlayan uydular ve insansı robotlar gibi daha yüzlerce ürün ya da teknoloji hayatımızı etkilediği kadar ekonomilere de yön veriyor. Teknoloji alanındaki baş döndürücü gelişmeler, dev şirketlerin de doğmasına neden oluyor. Bugün dünyanın en büyük şirketleri teknoloji alanında faaliyet gösteriyor.

En büyük teknoloji şirketlerinden biri de Xiaomi. Ülkemizde de akıllı telefonlar başta olmak üzere birçok alanda boy gösteren “Xiaomi hangi ülkenin, neler üretiyor, ekonomik büyüklüğü ne?” gibi sorular da sık sık soruluyor.  Cevapları derledik…

Xiaomi’den ABD’nin kararı sonrasında ilk açıklama!

Xiaomi, ABD'nin kara liste kararı sonrasında açtığı davada ilk zaferini kazandı. ABD Bölge Yargıcı tarafından verilen karar sonrasında açıklama yaptı.

Xiaomi hangi ülkenin markası?

Lei Jun 2010 yılında Pekin’de Xiaomi şirketini kurdu.

Türkiye’de de akıllı telefon üretimine başlayan Xiaomi, Çin merkezli bir teknoloji şirketi. 2010 yılında Lei Jun tarafından Pekin’de kurulan şirket, kısa süre içerisinde Çin ve Hindistan başta olmak üzere tüm dünyada ciddi bir pazar payına sahip oldu.

Xiaomi’yi diğerlerinden ayıran özelliği şirketin henüz çok genç olmasına rağmen hızlı büyümesi. 4 yıl içerisinde Çin’de en büyük akıllı telefon markası olan Xiaomi, daha sonra liderliği Huawei’ye kaptırdı. Ancak yine de sadece Çin’de değil, tüm dünyada en büyükler arasına adını yazdırdı.

Xiaomi neler üretiyor?

Xiaomi, en fazla ürün yelpazesine sahip olan şirketlerin başında.

Çoğu teknoloji şirketinin aksine Xiaomi, geniş bir ürün yelpazesine sahip. 2021 yılı itibariyle; akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler, dizüstü bilgisayarlar, kamera, ev teknolojileri, scooter, mobil uygulama, hatta giyim gibi onlarca alanda faaliyet göstermeye devam ediyor.

Şirketin en fazla pazar payına sahip olduğu alan ise şüphesiz akıllı telefonlar. Geçtiğimiz yıl, 146 milyon adetlik sevkiyat rakamı ile en fazla satış yapan akıllı telefon üreticileri listesinde yer alan şirket, bu yılki 2021 hedefini 240 milyon adet olarak belirledi.

Xiaomi’nin kurucusu ve CEO’su Lei Jun kimdir?

Çinli Steve Jobs olarak da bilinen Lei Jun, 2010 yılında Xiaomi şirketini kurdu.

Şirketin kurucusu Lei Jun, tam bir teknoloji tutkunu. Bu yönü, çocukluk yılları yani ilkokul zamanlarında ortaya çıkmış. Yaptığı çoğu açıklamada, Apple‘ın kuruluş hikayesinin bugünlere gelmesinde önemli bir payı olduğunu söyleyen Lei Jun, şirketle ile ilgili bir kitap okuduktan sonra kendi işini kurmaya karar vermiş.

Çoğu CEO gibi Lei Jun’da ilk girişimcilik denemesinden istediği sonucu alamıyor. Daha sonra kendi işini kurma istediğini bir süreliğine rafa kaldıran Jun, Kingsoft şirketi için çalışmaya başlıyor. Kısa süre içerisinde bu şirkette CEO poziyonuna kadar yükselen Jun, Xiaomi şirketi ile yakalayacağı başarıların temellerini atıyor.

Kingsoft’de başarılı bir CEO olarak hayatına devam eden Lei Jun, 2010 yılında kendi şirketini kurma arzusunu ön plana çıkararak, Google, Microsoft gibi devlerde çalışmış Lin Bin ile Xiaomi şirketini kuruyor.

Xiaomi’nin ürettiği ilk akıllı telefon neydi?

Xiaomi’nin ilk akıllı telefonu olan Mi A1, online olarak satışa çıkmıştı

Şirket, kurulduktan tam bir yıl sonra ilk hamlesini yaptı. Xiaomi Mi 1 adında bir akıllı telefon piyasaya sürdü. O dönem yeni bir şirket olduğu için herhangi bir mağaza veya işletme ile anlaşması yoktu. Xiaomi, akıllı telefonu online olarak satışa sundu.

Akıllı telefon satışa çıktıktan sonra ilk üç gün içerisinde 300.000‘den fazla sipariş almayı başardı. Bunun sebebi ise şüphesiz akıllı telefonun 300 dolarlık fiyatıydı. O dönemin şartlarına göre amiral gemisi kategorisinde satışa çıkan Mi 1, iPhone 4 ve Samsung Galaxy S2 gibi amiral gemisi telefonlarla yarışacak özelliklere sahipti.

Mi 1 modelinin beğenilmesinin ardından işe koyulan Xiaomi, kısa bir süre sonra Mi 1S adında bir akıllı telefon daha piyasaya sürdü. Bu telefonda oldukça olumlu geri dönüşler aldı. Akıllı telefon piyasasında yer edinmeye başlayan Xiaomi’nin beğenilen Mi serisinin hikayesi böyle başladı.

Ev teknolojileri de ciddi satış rakamlarına sahip

Şirketin robot süpürgeler başta olma üzere akıllı ev teknolojileri alanında ciddi bir pazar payı mevcut.

Şirket, çok fazla bilinmese de akıllı ev teknolojileri alanında ciddi bir pazar payına sahip. Xiaomi, Robot süpürgeler başta olmak üzere ev teknolojileri alanında zirvede. Onlarca model ile de bu alana da önem verdiğini gösteriyor.

Mi Vacuum, Mijia ve VIOMI serileri tüm dünyada büyük ilgi gördü. Tam olarak fiyat-performans ürünleri olan robot süpürgeler şirketin bu alanda da başarılı olacağının adeta kanıtı oldu.

Xiaomi şirketinin ekonomik büyüklüğü ne kadar?

Şirketin kurucu Lei Jun’un serveti 20 milyar doların üzerinde.

Şirketin ekonomik büyüklüğü ile ilgili net bir bilgi yok ancak 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, değeri 50 milyar doların üzerinde. Fakat Xiaomi, 2020 yılında Fortune Global 500 listesinde 422. sırada yer alarak listedeki en genç şirket ünvanının sahibi oldu. Bu da ekonomik büyüklüğü ile ilgili önemli bir bilgi veriyor.

Forbes dergisinin ortaya koyduğu verilere göre Xiaomi şirketinin kurucusu ve CEO’su Lei Jun‘un tahmini net serveti ise 20 milyar ABD dolarının üzerinde. Dünya genelinde 18.170 çalışanı ile istihdam sağlayan şirket, her geçen gün gelişmeye devam ediyor.

Xiaomi alt markası var mı?

Şirketin, Redmi, Mi ve Poco olmak üzere üç farklı alt markası mevcut

Xiaomi’nin ”Mi”, ”Redmi” ve ”Poco” adında üç farklı alt markası var. Şirket, 2013 yılında Redmi’yi kurarak globalleşmenin ilk adımlarını atmıştı. 2014 yılının Mart ayında Redmi Note ve Redmi Note Pro ile hayatımıza giren şirket, o dönem ciddi satış rakamlarına ulaşmıştı.

Tarihler 2018’i gösterdiğinde Xiaomi, Pocophone F1 adında bir akıllı telefon piyasaya sürdü. Bu sayede Xiaomi’nin alt markası Poco’yu yakından tanımaya başladık. Pocophone F1, satışa çıktığı andan kısa bir süre sonra 1 milyonun üzerinde satış yaparak Xiaomi’nin yüzünü güldürmüştü.

Ancak 2019 yılında beklenmedik bir gelişme yaşandı. Xiaomi, Redmi‘yi bağımsız bir marka haline getirdi. Markanın farklı ürünler ve farklı satış stratejileri ile yoluna devam edeceğini açıkladı. Bu karar ile Redmi yine Xiaomi’nin alt markası olmaya devam edecek ancak farklı stratejilerle, farklı ürünlerle ve farklı pazarlarda boy gösterecekti.

Xiaomi’nin bu kararından tam bir yıl sonra, şirketin bir diğer alt markası olan Poco‘da bağımsız bir marka haline geldi. Tıpkı Redmi markasında olduğu gibi Poco da kendi stratejisi ve ekibi ile yoluna devam etti.

Burada aklınıza muhtemelen geçen yıl Huawei ile Honor’un ayrılması gelecektir. Ancak Honor markası tamamen, tüm hakları ile beraber Çinli bir konsorsiyuma satıldı. Xiaomi ise alt markalarını farklı pazarlarda ve farklı kitlelere hitap etmek için bağımsız bir marka haline getirdi.

ABD, Xiaomi’yi neden kara listeye aldı?

Xiaomi’nin kara listeye girmesi kararı, eski başkan Donald Trump’ın son icraatıydı.

Teknoloji devlerinin kara listeye alınmasını ilk defa Huawei ile birlikte duyduk. Huawei, ABD’nin ürünlerini yasaklanması, Google’ın desteğini çekmesi gibi sorunlarla karşılaştı.

Benzer bir girişim Xiaomi için de gerçekleşecekti. Direkt Pentagon‘dan gelen karar ile şirketin Çin ordusu ile doğrudan ilişkisi olduğu ileri sürüldü. Bu nedenle Xiaomi’nin ABD’de yapacağı faaliyetler ve yatırımların durdurulması gündeme geldi. Şirket Trump’ın girişimiyle kara listeye alındı.

Ancak aradan çok fazla zaman geçmeden Xiaomi, ABD federal mahmekesine başvurarak kararın incelenmesini istedi. Mahkeme Pentagon’un kararını ”derinden hatalı” buldu ve şu sonuca vardı:

“Xiaomi sivillerin kullanımı için ticari ürünler üreten halka açık bir firmadır. Bağımsız kurullar ve kontrolde bulunan hissedarlar tarafından yönetilir. Çin Halk Cumhuriyeti ya da güvenlik servisleriyle ilişkili kişilerin kontrolünde değildir.” 

Bu kararla şirket için potansiyel yatırımcıların önünü açtı.

Yorum Ekleyin