Rusya ile ABD arasında geçtiğimiz yüzyılın ortalarında başlayan gerilim, 2003’te ABD’nin Anti-Balistik füze antlaşmasından çekilmesiyle iyice alevlendi. Ardından Rus tarafı, gerekli önlemleri almaya başladığını açıkladı. Bunun sonucunda ise günümüzde başka hiçbir devlette bulunmayan ve hava savunma sistemlerinin durduramadığı yeni bir sistem geliştirdiler. Peki, Avangard alayı olarak bilinen bu Hipersonik füze nedir?
Yalnızca Rusya’da olan ve ses hızının 27 katına çıkabilen Hipersonik füze nedir?
Rusya Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada 2019 yılı sonlarında envantere alınan Hipersonik füze sistemini ilk kez Ukrayna’da kullandığını söyledi. Bakanlık bunu bir yeraltı silah deposunu yok etmek için kullandığını belirtmiş olsa da basında güç gösterisi olarak yer aldı.
Şu anda yalnızca Rusya’nın envanterinde olduğu bilinen (Avangard alayı içerisinde), fakat ABD ve Çin tarafından üzerinde yoğun çalışmaların sürdürüldüğü Hipersonik füze sistemi, çıkabildiği yüksek hızlar ve taşıyabildiği hem nükleer hem de konvansiyonel başlıklar sayesinde rakipsiz bir konumda diyebiliriz.
Rusya tarafından geliştirilen ve 2015 yılında ortaya çıkan ilk prototipler bile ses hızının (1.235 km/s) 9 katı sürate -11.200 kilometre hıza- erişebiliyordu. Tabii Rus tarafının iddialarına göre uzun yıllardır geliştirmesi sürdürülen bu füzeler şu anda ses hızının 27 katına (saatte 33 bin km) çıkabiliyor.
Dolayısıyla bir felaket senaryosunda eğer Rusya, Washington’ı nükleer bir savaş başlığıyla vurmak isterse, ülkenin Kuzeydoğu tarafında kalan Doğu Sibirya Denizi kıyılarından ateşleyeceği bir Hipersonik füze ile bunu yalnızca 15 dakikada gerçekleştirebilir. (Sıradan balistik füzelerle bu süre 1 saati geçiyor. Ayrıca bu süreçte Hava Savunma Sistemleri ve jetler tarafından imha edilebilir.) Fakat burada asıl dikkat çeken kısım ise ABD’nin bu konuda yapacak hiçbir şeyinin olmaması.
Çünkü mevcut bütün Hava Savunma Sistemleri 0,9 Mach hızının altında kalan Subsonik ve 5 Mach altında kalan Süpersonik füzelere karşı hareket ederek durdurabiliyor. Fakat 5 Mach ve üzeri sınıfta yer alan Hipersonik füze sistemleri için ise bilindiği kadarıyla etkin bir savunma sistemi geliştirilemedi. Zira etkisiz hale getirebilmek için ilk önce yakalaması gerekiyor.
Bu füzeleri oldukça tehlikeli hale getiren bir diğer unsur ise manevra kabiliyetlerinin yüksek olması. Yani tıpkı SOM füzeleri gibi akıllı ve komut alabilen bir yapıya sahipler. Dolayısıyla seyir öncesinde ve seyir sırasında irtifasını ve yönünü kontrol edebilmek mümkün. Bu özelliği sayesinde de stratejik görevler içinde son derece önemli bir hal alıyor. Çünkü yalnızca vurulmaması değil, radarda görülmemesi de sağlanıyor.
Rusya 2018 sonlarında envantere alınan füzelerin bir kısmının sesten 27 kat daha hızlı gittiğini söylemiş olsa bile bu cihazları gerçekte gören olmadı. Hatta 2019 sonlarında ABD denetim grubuna gösterdiklerinin de yalnızca Mach 5 sürümleri olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla Ukrayna’yı hangisiyle vurduğu bilinmiyor. Ancak saatte 6+ bin kilometre ila 33+ bin kilometre arasında hızları değişen bu füzelerin hepsi şu an için rakipsiz gözüküyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
her nekadar manevra yapıyor denılsede bu hızlarda manevra hareketı son derece kısıtlı olur. Yanı kısacası keskın manevralar yapması cok zor. Bende bu sınıfta füze tasarlıyorum. Yakında roketsana basvuracagım bakalım beni işe alacaklarmı belki kapıdan çevirirler.
İnşallah alınırsın
Yüksek hızda manevra kabiliyeti düşük olacagi için havada bariyer görevi gören bir sistem kurulabilir. Vurulması muhtemel olan noktaya gelme acısı tahmin edilir. Ardindan 50 adet kadar havaya bariyer füzeler firlatilarak taaruz füzesini havda patlatabilirler.
Bu bariyer füze nasıl calisicak. Söyleki havaya firlatilan fuzeler patlayarak mukavemeti yuksek bir ağ örecek. Carsaf gibi düşünün. Sonucta o hizdaki bir füze hava akiminda bile patlayabilecek direnclere yaklasiyordur. He derseniz ki fuzeyi firlattigindan nasil haberdar olacak orada da su gelisitebilir. Bu bariyer fuzeleri fuze degilde radar drone olarak düşün taaruz fuzesi dronelara dik gelecegi icin mesefa ile birlikte süre uzayacak ve tehdit algilamaya firsati olacak. Sonra acacak can yelegini. Dronelarin havada asili kalma süresi bu is icin büyük avantaj. Vs. Vs. Çözülür o iş yeterki hayal gücünüz iyi olsun.
Benim yorumum size ters gelebilir yinede yazmak istedim.baskalarin başarıları sizi ancak birer korkak yapmaktan başka birşey yapmaz .yaşadığımız şu paylaşmayı bilmediğimiz dünyada insanlık kendini yoketmek için yapmadığı zorbalık kalmadı eğer sizde birseylar yapmak istiyorsanız unutmayınız ki .herbulus.insanin aklında.mevcut biraz dokunmak ve biraz anlamak lazım dünyadan geri kalmak istemiyorsanız güzel bir eğitimle yetişen zeki insanlar bulun .yetiştirin.her fikri değerli sayın.delinizi.atmayin birkoseye dinleyin onları psikoloji doktorlarımız dinlesinler not alsınlar.unutmayinki.hani dinimizin öğretileri den bir kıssa anlatım derki insan öyle bir varliktirki isterse .melekleri .geçer arşı.aleme gider yaratıcısıyla. buluşur.istersede okadarda aşağılık biduruma geçer ve .şeytan dahi şaşır .buradaki konu .yeterki insan istesin eğer istiyorsak bulunabilir .yapılabilir.cok zordegil siz arşa giden tarafta olun yeter saygilar
Sizde buna karşılık savunma ve yakalama taktiği geliştirin lazer duvarlar gibi yüksek ısı taşıyan göğe doğru yükselen görünmez duvarlar yapın gücünü güneş ten alan enerjiyi lazer perdelere duvarlara çevirin sonrası istediği hızlarda uretsinler boşa çıkar
nükleer başlıklı olanlar için tehlikeli olabilir patlama riski vardır diye düşünüyorum
Bravo dostum insallah hedefledigin yerlere gelirsin ve hayallerini gerceklestirebilirsin
Adam yapmış helal olsun. .
Reklamları izlediniz
Ses hızının 10 katına kadar çıktığı ve ABD ile Çin de de olduğu haberlerde söylendi. Bu 27 katı ve sadece Rusya da olduğu nereden çıktı anlamış değilim.
Tosun çok güzel bir konuya parmak bastın
Roketsan seni işe almazsa ülke çok büyük bir kay uğrar !
Alırsa rusyayıda abdyide geçer 1 numara oluruz !
İnsanlar vay be analar neler doğuruyormuş derler
Bayraktarıda geçer ülkenin medar ı iftihari olursun.
Mühendis tosun.
Bu hızda hareket eden bir cisim ancak lazer topu ile vurulabilir. Önce cismin geldiğini tespit etmek lazım. Ülke sınırına ve 10 sn. Sonra ulaşacağı noktaya konulacak iki ışın perdesi ile gidiş istikameti belirlenip lazer topu ile 4000 m. Kala ancak vurulur. Burda savunulacak bölge Başkent ne de olsa bir ülkenin baş kenti düşerse ülke düşer. Bu sistemi de yapsa yapsa biz yaparız. TÜRKİYE
biz ilerlediğimizi zannedip
2 adım atıyoruz
elalem koşar adım atıyor
bu yüzden fazla sevinip
kendimizi birşey zannetmeyelim
daha mmu’nun yerli motorunu tam olarak çıkaramadık
yaw bu füze neymiş böyle yegenim ben örümde böyle bir şey görmedim duymadım