Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Hava Savunma Sistemlerinin durduramadığı Hipersonik füze nedir?

Ana sayfa / Savunma Sanayi

Rusya ile ABD arasında geçtiğimiz yüzyılın ortalarında başlayan gerilim, 2003’te ABD’nin Anti-Balistik füze antlaşmasından çekilmesiyle iyice alevlendi. Ardından Rus tarafı, gerekli önlemleri almaya başladığını açıkladı. Bunun sonucunda ise günümüzde başka hiçbir devlette bulunmayan ve hava savunma sistemlerinin durduramadığı yeni bir sistem geliştirdiler. Peki, Avangard alayı olarak bilinen bu Hipersonik füze nedir?

Rusya, Ukrayna’da ilk kez hipersonik füze kullandığını söyledi!

Rusya-Ukrayna savaşı gün geçtikçe şiddetleniyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da ilk kez Kinjal hipersonik füze kullandığını belirtti.

Yalnızca Rusya’da olan ve ses hızının 27 katına çıkabilen Hipersonik füze nedir?

Rusya Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada 2019 yılı sonlarında envantere alınan Hipersonik füze sistemini ilk kez Ukrayna’da kullandığını söyledi. Bakanlık bunu bir yeraltı silah deposunu yok etmek için kullandığını belirtmiş olsa da basında güç gösterisi olarak yer aldı.

Reklam
Reklam

Şu anda yalnızca Rusya’nın envanterinde olduğu bilinen (Avangard alayı içerisinde), fakat ABD ve Çin tarafından üzerinde yoğun çalışmaların sürdürüldüğü Hipersonik füze sistemi, çıkabildiği yüksek hızlar ve taşıyabildiği hem nükleer hem de konvansiyonel başlıklar sayesinde rakipsiz bir konumda diyebiliriz.

Rusya tarafından geliştirilen ve 2015 yılında ortaya çıkan ilk prototipler bile ses hızının (1.235 km/s) 9 katı sürate -11.200 kilometre hıza- erişebiliyordu. Tabii Rus tarafının iddialarına göre uzun yıllardır geliştirmesi sürdürülen bu füzeler şu anda ses hızının 27 katına (saatte 33 bin km) çıkabiliyor.

ABD Donanması tarafından gerçekleştirilen Hipersonik füze motor denemesi

Dolayısıyla bir felaket senaryosunda eğer Rusya, Washington’ı nükleer bir savaş başlığıyla vurmak isterse, ülkenin Kuzeydoğu tarafında kalan Doğu Sibirya Denizi kıyılarından ateşleyeceği bir Hipersonik füze ile bunu yalnızca 15 dakikada gerçekleştirebilir. (Sıradan balistik füzelerle bu süre 1 saati geçiyor. Ayrıca bu süreçte Hava Savunma Sistemleri ve jetler tarafından imha edilebilir.) Fakat burada asıl dikkat çeken kısım ise ABD’nin bu konuda yapacak hiçbir şeyinin olmaması.

Çünkü mevcut bütün Hava Savunma Sistemleri 0,9 Mach hızının altında kalan Subsonik ve 5 Mach altında kalan Süpersonik füzelere karşı hareket ederek durdurabiliyor. Fakat 5 Mach ve üzeri sınıfta yer alan Hipersonik füze sistemleri için ise bilindiği kadarıyla etkin bir savunma sistemi geliştirilemedi. Zira etkisiz hale getirebilmek için ilk önce yakalaması gerekiyor.

Kuzey Kore’ye ait olduğu iddia edilen Hipersonik füze denemesi

Bu füzeleri oldukça tehlikeli hale getiren bir diğer unsur ise manevra kabiliyetlerinin yüksek olması. Yani tıpkı SOM füzeleri gibi akıllı ve komut alabilen bir yapıya sahipler. Dolayısıyla seyir öncesinde ve seyir sırasında irtifasını ve yönünü kontrol edebilmek mümkün. Bu özelliği sayesinde de stratejik görevler içinde son derece önemli bir hal alıyor. Çünkü yalnızca vurulmaması değil, radarda görülmemesi de sağlanıyor.

Rusya 2018 sonlarında envantere alınan füzelerin bir kısmının sesten 27 kat daha hızlı gittiğini söylemiş olsa bile bu cihazları gerçekte gören olmadı. Hatta 2019 sonlarında ABD denetim grubuna gösterdiklerinin de yalnızca Mach 5 sürümleri olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla Ukrayna’yı hangisiyle vurduğu bilinmiyor. Ancak saatte 6+ bin kilometre ila 33+ bin kilometre arasında hızları değişen bu füzelerin hepsi şu an için rakipsiz gözüküyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam