İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. İnternet

Yandex – Google Rekabeti Şimdi Başladı

Arama motoru teknolojisini geliştirmek, sanıldığı gibi birkaç yazılımcının garaja girmesiyle ortaya çıkartacağı bir proje değil. Milyarlarca dolarlık yatırımın dışında, devlet tarafından da desteklenen önemli stratejik girişimlerden bahsediyoruz.

Hakkı Alkan

okunma

Yandex – Google Rekabeti Şimdi Başladı

Arama motoru teknolojisini geliştirmek, sanıldığı gibi birkaç yazılımcının garaja girmesiyle ortaya çıkartacağı bir proje değil. Milyarlarca dolarlık yatırımın dışında, devlet tarafından da desteklenen önemli stratejik girişimlerden bahsediyoruz.

Ülkemize cesur bir giriş yapan Rus internet şirketi Yandex‘in CEO‘su arama motoru teknolojisine sahip olan ülkelerin, aynı zamanda uzayda söz sahibi olan süper güçler olmasına dair açıklamaları da ilginç bir tesadüf. Bu liste bir bakıma, geleceğin nereye gittiğini gören ve bu yönde yatırım yapan vizyon sahibi ülkelerin listesi olarak da değerlendirebilir.

Google‘ın tek başına kral olduğu Türkiye‘deki arama motoru reklamcılığının hacmi, dudak uçuklatan cinsten. Sadece 2011‘de Google‘ın Türkiye‘den kazandığı para, en gerçekçi tahminleri açıklayan organizasyon IAB‘ye göre 152 milyon Euro.

Sahada artık Yandex de var

Şimdi bu pastaya gözünü diken bir rakip daha var. Yandex de ülkemizde arama motoru reklamcılığı için düğmeye bastı. Yandex Direct’i Türkiye’de devreye sokan şirket, aslında hepimizi şaşırttı.

Yandex CEO’su Arkady Volozh ile Rusya‘da yaptığım özel videolu röportajda, Türkiye’deki Pazar paylarını %10‘a ulaştırdıklarında reklam için düğmeye basacaklarını belirtmişti. Şu anda %1 pazar payına sahip olmasına rağmen bu girişimi yapmış olması, aslına bakılırsa çok da yanlış bir çıkış olmadı.

Arama motoru reklamcılığında değişim bekleyenler, sadece reklam verenler değiller. Bu çarkın dönmesinde önemli rol oynayan reklam yayıncıları da Yandex‘ten gelen haberle bu değişimin hız kazanmasına katkıda bulunacak gibi görünüyor.

Bu değişimin altında yatan güven, geçtiğimiz günlerde şirketin Türkiye ofisine CEO olarak atanan Mehmet Ali Yalçındağ‘dan da kaynaklanıyor olabilir.

Yandex reklamlarını kaç kişi gördü?

Yandex Direct hizmetinin ülkemizde kullanılmaya başlamasının üzerinden 3 gün geçmesine rağmen gelen rakamlar da ilginç. Firmanın verdiği bilgilere göre (bu yazıyı kaleme aldığımda) reklamları Türkiye’den yaklaşık 80 binden fazla kişi gördü.

Olan bitenden sonra geleceği masaya yatıracak olursak, söylenecekler belli.

Arama motorunun ve sunduğu diğer hizmetlerin daha fazla kullanılmasını sağlamak için çabalayacak olan Yalçındağ yönetimindeki Yandex Türkiye, aynı zamanda Google‘ın tek başına çalıştığı “Arama motoruna reklam vermenin faydaları” konusunda hem büyük markaları hem de KOBİ‘leri ikna etmek zorunda.

Google her ne kadar 2011‘de Türkiye‘den 152 milyon Euro almayı başarsa da, bu hizmetten faydalanabilecek daha milyonlarca kişi ve kurum var.

Rekabetin merkezi, artık Türkiye

Aya çıkan ilk ülke olma konusunda ABD ve SSCB arasında yaşanan gerilimli rekabetin belki bir benzerini, bu iki arama motoru arasında görebiliriz.

Rusya’da bu rekabet Yandex‘in %65 pazar payına sahip olmayı başarmasıyla sonuçlanmış gibi görünse de, bu durum küresel rekabette kendisini aynı şekilde göstermeyebilir. Türkiye, Yandex‘in anavatanındaki alfabenin kullanılmadığı ilk yabancı ülke.

Hangi arama motoru, yoğurdu nasıl yiyecek, kısa sürede göreceğiz.

:: Bu rekabet için sizin tahminleriniz neler?

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar (30)

SDN Okuru

Yandex sosyal paylaşım sitesi yapsın.

SDN Okuru

Bu ana sayfa ile işim olmaz yandexle

SDN Okuru

biraz anasayfa güzellemesi lazım, anasayfayı kullanıcılara özelleştirecek görüntü açısından güzelleştirecek araçlar lazım.yandex kullanıyorum çünkü googleın bilgilerime erişmesini istemiyorum.

SDN Okuru

bencede çok iyi oldu google maps bizde street wiew desteklemezken yandex bunu yaptı en azından google biraz bize değer verir.

SDN Okuru

kratosss :):)

SDN Okuru

Bende Yandex'ten umitliyim. Kenini begenmis ve koskoca ulkemizi yok sayan kaale almayan Google'a karsi Yandex'in desteklenmesi taraftariyim. Tekel her zaman kotudur. Yandex'i kucuk goren kucuk! bir grup varki onlarinda cozumun bir parcasi olmasini dilerim.

SDN Okuru

Yandex Türkiye'de muhteşem işler başaracak. :)

Ultrayer6

kullanmamamın tek sebebi anasayfalarının tasarımı. kaç kere mail attım "değişik temalar kullanmamıza izin verin" diye. "tasarımcılara bildirdik" diye cevap yolluyorlar gerisi yok.

SDN Okuru

kratos ne geziyor orada? kratos yandex cephesine mi gecmis? belki yakinda mortal kombat 9a yandex de katilir (ucretli dlc olarak)

SDN Okuru

Kuruluş yılı olarak bakarsan yandex daha köklü firma. Birde arama algoritması google gibi türkçeleştirilmiş değill tamamen türkçe olarak hazırlandığından aramalarda daha güzel sonuçlar veriyor :) İstanbul için hazırladığı streetview uygulaması ve trafik bilgileride çok dikkat çekmiyor değil :)

Daha fazla yorum (20 yorum daha)

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.