Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

ChatGPT ne kadar su harcıyor? Sonuçlar sizi üzebilir

Ana sayfa / Yapay Zeka

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle birlikte, bu sistemlerin çevresel etkileri de tartışılmaya başlandı. California University Riverside tarafından yapılan bir araştırma, özellikle GPT-4 gibi büyük dil modellerinin çevresel etkisini ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, yapay zeka sistemlerinin çalıştırılması, veri merkezlerinin soğutulması için ciddi miktarda su kullanımını gerektiriyor. Hatta, 100 kelimelik bir metin üretmek bile 3 şişe suya mal olabiliyor. Peki, neden su harcanıyor? İşte detaylar…

Yapay zeka teknolojilerinin çalıştığı veri merkezlerinde, sunucuların yüksek enerji tüketimini dengelemek ve aşırı ısınmayı önlemek için bol miktarlarda su kullanılıyor. Ancak su tüketimi, veri merkezlerinin bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik gösterebiliyor.

Örneğin, Teksas’taki bir veri merkezinde 100 kelime üretmek için 235 ml su yeterliyken, Washington eyaletindeki bir merkezde bu miktar 1.408 ml’ye kadar çıkabiliyor. Bu fark yerel iklim, su kaynakları ve enerji maliyetlerinden kaynaklanıyor.

Reklam
Reklam

GPT-4o’dan güçlü yapay zeka, altın fiyatlarını tahmin etti!

OpenAI o1 yapay zeka altın fiyatını tahmin etti. Buna göre yıl sonuna kadar fiyatların artması bekleniyor.

Yapay zeka teknolojilerinin enerji tüketimi de önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Örneğin, sadece ABD’deki çalışanların %10’u haftada bir kez GPT-4’ü kullansa, bu sistemin enerji tüketimi Washington DC’nin 20 günlük enerji ihtiyacına eşdeğer olacak.

Hatta Meta, LLaMA-3 modelini eğitmek için 2,2 milyon litre su kullandı. Bu da, 2 ton pirinç yetiştirmek için gereken su miktarına veya 164 Amerikalının yıllık su tüketimine eşdeğer. Yani, yapay zekanın sadece su değil, elektrik tüketiminde de ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtelim.

OpenAI, Microsoft ve Google gibi büyük teknoloji firmaları bu konuda çeşitli önlemler alacaklarını ve su tüketimini azaltma konusunda çalışacaklarını belirtiyor. Ancak henüz somut bir çözüm ya da alternatif bir yöntem geliştirilmiş değil.

Sizce yapay zeka teknolojilerinin çevresel etkilerini azaltmak mümkün mü? Yapay zekanın bu hızlı büyüme sürecinde sürdürülebilirliğini nasıl sağlayabiliriz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam