Sürücüsüz otomobillerden kısa film senaryosu yazmaya kadar birçok alanda kendini gösteren yapay zeka, sağlık alanında oldukça önemli gelişmeler kaydetmeye başladı.
Göz hastalıklarını ve kanser teşhisinden terapistlik yapmaya kadar birçok alanda kullanılan yapay zeka, şimdi de otizmi teşhis edebilecek seviyeye geldi.
Kuzey Carolina ve Washington Üniversitesi’nin çalışmalarıyla geliştirilen yapay zeka, bebeklerde otizm teşhisini doğal semptomlar görülmeden çok önce yapabiliyor.
Oldukça önemli olan bu gelişme ile birlikte, erken dönemde otizmli çocukların teşhis edilmesi, otizmin sebeplerini anlamak ve bu hastalığa çare bulmak için oldukça büyük önem arz ediyor.
Şu an sadece bebeklerde otizmi teşhis etmek için kullanılması beklenen bu gelişme ile ileride ne yapılacağı tam olarak bilinmiyor. Özellikle konu bebekler olunca, araştırmacılar erken tedavi uygulamak için yapay zekaya güvenip güvenmemek konusunda kararsız.
Yapay zeka geliştirilirken, kardeşlerine otizm teşhisi konmuş 6 aylık 59 bebeğin MRI testleri elde ediliyor. Bu çocuklardan 11’i iki yaşına geldiğinde, otizm teşhisi konuluyor. Tüm bu verilerin yardımıyla makine öğrenim algoritmaları kullanılarak geliştirilen yapay zeka, 11 otizmli bebekten 9’unu neredeyse bir sene önceden tahmin edebiliyor.
Yapay zeka araştırmacılara yardım etmeye başladı!
Kullanılmaya hemen başlayan yapay zeka, hastalığın nasıl geliştiğini anlamaya çalışan araştırmacılara yardımcı olmaya başladı şimdiden başladı.
Yapay zeka ile birlikte araştırmacılar, otizm olma ihtimali çok yüksek olan bebekleri takip ederek doğru sonuçlar bulmaya daha çabuk yaklaşıyor. Doktorların erken tedavi için yapay zekanın tahminlerine güvenip güvenmeyeceği ise bir süre daha tartışılacak gibi görünüyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}