Bildiğiniz gibi yapay zekanın gelişimi oldukça olumlu sonuçlar verse de belli başlı sektörlerde bu teknolojiyi iyi kullananların, diğerlerinin önüne geçmesine de sebep kalıyor: GPTZero adı verilen yeni yapay zeka ile çeşitli modellere yazdırılan metinler ortaya çıkarılabiliyor.
GPTZero ne kadar tutarlı çalışıyor?
Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, beraberinde bazı etik sorunları da gündeme getiriyor. Özellikle eğitim ve yayıncılık sektörlerinde zamandan ve işgücünden tasarruf etmek için içeriklerin yapay zekalara yazdırılması konusu son dönemde oldukça gündemde…
Yaşanan bu soruna çözüm olarak Princeton Üniversitesi öğrencisi Edward Tian tarafından geliştirilen GPTZero, yapay zeka ile üretilen metinleri tespit edebildiğini iddia ediyor.
Bu yapay zeka modelinin, bir metnin insan elinden mi yoksa yapay zekanın elinden mi çıktığını anlamak için uyguladığı iki farklı yöntem var: İlk yöntem, metnin öngörülemezliğini ölçüyor. Diğer yöntem de ise cümlenin ne kadar karmaşık ve içinden çıkılamaz göründüğüne bakıyor. Bu kıstaslar bir araya getirilerek yüzdesel bir sonuç ortaya çıkarılıyor.
Bu yeni teknoloji, özellikle öğrencilerin ödevlerini yapay zeka kullanarak tamamalamalarına karşın öğretmenlerin kullanılması için tasarlanmış durumda. Buna ek olarak içerik üreticilerinin, özgün metin üretilip üretilmediğini kontrol etmek için de aracı kullanabileceğini söyleyebiliriz.
Geliştirilen uygulamaya buraya tıklayarak göz atabilirsiniz. Yapay zeka modeli, hiç giriş yapmadan 7 sayfa, giriş yaparsanız da günlük 40 sayfalık metin kontrolü yapmanıza izin veriyor. Daha detaylı tarama modelleri için de ücretli aboneliğe geçebilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}