Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Yaz Bitti Fotoğraflar Baskıya Gitti!

Ana sayfa /

Eylül demek sonbaharın başlangıcı demek. Artık yaz aylarını takvim üzerinde de geride bıraktık. Geride bıraktığımız her gün, sonbaharın o kasvetli havasına doğru ilerliyoruz. Bu yeni sezonda okula gidecek olanlar okul hazırlıklarını tamamlıyor.

Geri kalanları da yeni sezon işlerine yoğunlaşıyor. Bu iki arada derede eylülün ilk günlerini olumlu değerlendirmek çok önemli. Bunun için size bir tavsiyemiz var; yaz boyunca çektiğiniz fotoğrafları bastırmak için bir adet baskı makinesi edinin.

 


Ev kullanıcılarına hitap eden bir baskı makinesi
tercih etmenizde fayda var

 

Baskı makinesi denildiğinde genel olarak teknoloji meraklıları biraz olaya mesafeli durur. Bunun sebebi muhtemelen çok karışık gözükmesidir. Aslında piyasada bulacağınız tüm baskı makineleri son derece basit ve kullanım açısınıdan kolaydır.

Baskı makinelerinin en büyük avantajı, dışarıda baskı yaptırma maliyetinin çok daha aşağısında bir maliyeti olması diyebiliriz. Üstelik renk, kontrast, doygunluk ayarlarıyla dışarıdan bir yerden alacağınız hizmetin daha fazlasını bizlere sunuyor baskı makineleri.

{pagebreak::Dikkat Edilmesi Gerekenler}

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Peki bir adet baskı makinesi alırken nelere dikkat etmeli? Ne gibi ihtiyaçları ön plana çıkarmalıyız? İşe en temelden başlayalım. Fotoğraflarınızı baskı makinesine genelde flash bellek ya da hafıza kartı aracılığıyla göndeririz. Fakat fotoğraf üzerinde oynamak ya da temel düzeyde değişiklikler yapmak için bilgisayarımıza başvururuz.

Görsel medya dendiği zaman da akla Mac gelir. Eğer Mac sahibiyseniz, alacağınız baskı makinesinin Mac OS X platformunu destekleyip desteklemediğine dikkat edin. Zira bazı ürünler Mac desteklemeyebiliyor.

 


Baskı makineleri arasında basım hızı farkı varsa,
hızlı olanın daha iyi olduğu yanılgısına düşmeyin

 

Bir baskı makinesinden ne beklersiniz? Yüksek kaliteli baskı sonuçları ve hızlı basım süreci beklentilerinizin temelinde yatan kriter olmalıdır. Peki yeterli mi? Asla. Baskı makinesi alacağınız zaman, baskının dayanıklılığını da sormayı unutmayın.

Bu çok önemlidir. Zira kaliteli baskı ayrı, dayanıklı baskı ayrı bir olgudur. Kaliteli bir sonuca sahip olsanız da, 1 hafta sonra fotoğrafın renklerinin solması, kağıdın yumuşaması gibi faktörlerle karşılaşmak istemezsiniz sanıyoruz ki.

{pagebreak::Cihazın Özellikleri}

Cihazın Özellikleri

Artık hemen her baskı makinesinde USB giriş bulunuyor. Fakat kimi ucuz (giriş segmentine ait) modellerde USB ya da bir başka bağlantı tercihlerden birinden feragat edilmiş olabiliyor. Satıcıya bu tür bağlantı girişlerinin tam olup olmadığını sormayı unutmayın.

Eğer baskılarınızı işleme koymadan önce LCD panel üzerinden görüntülemek istiyorsanız, 2 – 2.5″ arası LCD ekranlardan başka tercihiniz yok diyebiliriz. Bu boyutlardaki ekranlarda da tahmin ettiğiniz gibi fotoğraflar her zaman kaliteli görünür. Zira çözünürlük olarak düşük bir boyuta sahiptir 2.5″ civarı LCD‘ler. Bu durumun sizi kandırmasına izin vermeyin.

 


Kendi fotoğraflarınızdan takvim oluşturmak gibi alternatif hizmetler istiyorsanız,
seçiminizi buna göre yapmalısınız

 

Eğer üst düzey bir ürün arıyorsanız, dikkat etmeniz gereken başka kriterler de devreye girecektir. Örneğin cihazın çalışma sıcaklığı, içerisinde oluşan nem oranı, renk uzayı ayarları vs. Bu ayarlar tabii ki işin profesyoneli tarafından bilinen, ev kullanıcısı için uygun olmayan seçimlerdir.

Dolayısıyla “Fazla para vereyim, en iyisini alayım” gibi bir mantık kurup da binlerce TL’ye baskı merkezlerinde görebileceğiniz türden bir makine almayın. Zira bu sefer CMYK ayarlarından RGB’ye dönüş, nem oranını azaltma gibi sizi ilgilendirmeyen faktörlerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Siz en iyisi piyasanın genelinin dışına çok çıkmayın. Zira bu sektörde üst düzey ürünlerin neredeyse hiçbiri ev kullanıcısına hitap etmiyor.

{pagebreak::Baskı Hızı}

Baskı Hızı

Bir teknoloji mağazasına gidip baskı makinesi alacağınız zaman karşınıza çıkacak terimlerden biri de termal baskı sistemi/termal yazıcı olacaktır. Bu sizi şaşırtmasın. Piyasanın genelindeki tüm baskı makineleri bu özelliğe haiz. Zira artık mürekkep teknolojisini geride bırakalı çok oluyor. Makinelerin çözünürlük birimi de 300×300 dpi ortalamaya sahiptir. Maksimum çözünürlüğü 300×300 olan bir baskı makinesi ortalama bir ev kullanıcısına hayli yetecektir.

Baskı makinelerinin performansları çok farklılık gösterebilir. 60 saniyede kaç renkli kaç renksiz baskı basabilme özelliği, bir baskı makinesinin performansını belirler. Fakat bu demek değildir ki iki makine arasından 60 saniyede daha az baskı yapabilen makine diğerinden daha kötüdür.

 


Yaz tatilinizin fotoğraflarının baskısını alırken, renk doygunluğu
açısından başarılı cihazları tercih etmenizi tavsiye ederiz

 

Asla bu anlama gelmez. Böyle bir durumla karşılaşıp ikilemde kalırsanız, hemen iki makinenin de diğer parametrelerini kontrol edin. Örneğin 60 saniyede daha düşük baskı yapabilen bir makine, belki daha dayanıklı baskılara sahiptir.

Az ama öz fotoğraf basma gibi bir özelliği vardır. Dolayısıyla ürünü alırken 60 saniyede kaç adet baskı basabildiği parametresi sizin için tek belirleyici unsur olmasın. Sadece gözünüzün önünde bulunduracağınız parametrelerden birisi olsun.

{pagebreak::Fotoğraflar Üzerinde Oynama}

Fotoğraflar Üzerinde Oynama

Eğer detaya önem veren biriyseniz, fotoğraflarınızda makine üzerinde değişiklik yapabileceğiniz bir cihaz tercih edebilirsiniz. Her ne kadar bu iş için her zaman bilgisayarınızda değişiklik yapabiliyor olsanız da, öyle bir an gelir ki bilgisayar ile uğraşmak istemezsiniz.

 


Alacağınız baskı makinesinin LCD panelinin büyük olması sizin avantajınıza olacaktır

 

Fotoğraf makinenizin kart yuvasından çıkardığınız kartı direkt baskı makinesine takıp baskıları almak istersiniz. Öyle durumlarda bazı baskı makinelerinde makine üzerinde fotoğrafta değişiklik yapabilme ayarlarının bulunduğunu belirtelim. Örneğin karanlık olduğunu düşündüğünüz bir fotoğrafın pozlamasını (Exposure) artırarak aydınlatabilirsiniz ya da renksiz bulduğunuz bir fotoğrafın renk doygunluğunu artırabilirsiniz.

Ayrıca bazı baskı makinelerinde takvim oluşturma, özel fotoğraf albümü kalıpları gibi şablonlar bulunabiliyor. Her ne kadar küçük detay gibi gözükse de bu şablonlar sayesinde yaz fotoğraflarınızdan şık sonuçlar elde etmeniz mümkün. Bunu da gözünüzün önünde bulundurmanızda fayda var.

:: Dijital fotoğraflarınızı baskıya götürür müsünüz?

 

Yorum Ekleyin