SSD disk kullanarak bir PC’nin performansını %60 artırmak mümkün. Bu birçok firma için çok önemli bir rakam. Çünkü bu sayede PC sistemlerin yenileme işlemi sadece SSD disk takarak yapılması büyük bir avantaj.
Bu yeni teknoloji kullanıldığında veri kopyalama hızının artması ve işletim sistemin açılış süresini düşürmek mümkün. PC sisteminde bulunan uygulamaların açılış süreleri hızlanmakla kalmıyor, işletim sistemi de hızlı çalışıyor. SSD’nin avantajları bununla sınırlı değil.
Yeni nesil disk teknolojisi sayesinde PC’nin performansı %60 artıyor.
Bu diskler oldukça hafif ve titreşimlerden etkilenmiyorlar. Mekanik bir aksam olmadığından da çok daha az güç tüketiyorlar. Daha da önemlisi yedeklenen veri dış etkenlerden zarar görmüyor.
Gartner’ın pazar araştırmacılarının yayınladığı raporda, SSD’nin sahip olduğu avantajlardan dolayı bir çok dizüstü sistemi bu teknolojiye geçecek. Öyle ki, 2014 ciddi bir kullanım (430 Milyon) öngörülüyor.
{pagebreak::SSD Seçerken Dikkat}
SSD Seçerken Dikkat
SSD disk satın almadan önce bir kere daha düşünülmeli. Nedeni, SSD disklerin kendi aralarında inanılmaz büyük fark göstermeleri. Bu teknoloji SLC (Single Level Disk) ve MLC (Multi Level Disk) olarak ikiye ayrılıyor. SLC, bellek hücresine verileri tekli bit’ler halinde depoluyorken, MLC verileri birden çok bit ile işlem yapabiliyor.
SLC bu yüzden MLC ile kıyasla daha pahalı. Buna ek olarak MLC’ye göre 10 kat daha fazla yazma işlemi yapmasını da unutmamak lazım. Bu, esasında çok önemli bir özellik.
Çünkü SSD disklerde bellek hücresi yıpranıp çalışamaz hale gelebiliyor. SSD üreticiler bu konu hakkında pek konuşmazlar. Wear-leveling ve write combining olarak adlandırılan bu hatalar sonucu SSD’nin performansı ve ömrü düşüyor.
SSD disklerin kontrol üniteleri performansı belirlemesinde önemli bir rol oynuyor.
Buradaki tehlike verinin okunmasında değil. Esas tehlike verinin bellek hücrelerine yazılması. SSD’nin kalitesine göre 100.000 ile 5 milyon adet yazma işlemi yapılabiliyor.
Bu rakamlara ilk baktığınızda yeterli gelebilir. Fakat bu işi yapan yazılımların olduğu unutulmamalı. Dolaysıyla bu rakamlar birkaç yıl içinde ulaşılabiliyor. Böyle bir durumda iyi bir kontrol ünitesi SSD disk’lerin ömrünü uzatabiliyor. Bellek hücrelerine yapılan eşit bir dağılım SSD disklerin performansının düşmesine engel olabiliyor.
Dolaysıyla SSD alırken üzerinde bulunan kontrol ünitesine de bakmak önemli bir avantaj. Yapılan testlerde Indilinx, Intel ve Samsung marka kontrol ünitelerinin yüksek performans gösterdikleri söyleyebiliriz. Bu kontrol üniteleri 64 ile 128 MByte büyüklüğünde önbellek ve NCQ teknolojilerini desteklemeleri ile birlikte Windows 7’nin TRIM teknolojisine de uyumlu. Bu da ürünün performansını önemli derecede etkiliyor.
{pagebreak::SSD’ye Geçilmeli mi?}
SSD’ye Geçilmeli mi?
Piyasa araştırmacıları bir konuda hemfikirler. SSD’nin yükselişi 2010’un sonunda olacak. Firmalar her ne kadar Cloud Computing teknolojisine geçse de veya verileri veri depolama sistemlerinde tutulsa da, birçok kişi bu verileri lokal olarak da yedeklemek istiyor. Dolaysıyla cihazlarda veri depolama birimleri uzun yıllar daha kullanılacak.
Dizüstü ve masaüstü sistemlerde yüksek kapasiteli veri depolamalara ihtiyaç duyulmuyor. Bu en çok SSD’nin işine yarıyor. Çünkü SSD epey pahalı. Buna karşın düşük kapasiteli SSD ürünleri son kullanıcının alacağı seviyeye indi.
SSD’ye geçmek düşünüldüğünden çok daha kolay.
Tüm bunlara ek olarak PC sisteminin performansını etkileyen en önemli faktör kullanılan sabit disk. Günümüzde işlemci ve bellek teknolojisi bir hayli güçlü. PC sistemde dar boğaz oluşturan tek donanım sabit disk olarak görünüyor. SSD diskler işte bu konuda büyük bir avantaj saplayabilirler. Bu da ister istemez performansı yükseltir.
Tabii SSD’ye geçmek her zaman bir avantaj sağlamayabilir. Klasik sabit disk yerine SSD’ye geçmek veya belleği yükseltmek kısa bir dönem için etkili sonuçlar verebilir. Fakat bunu yaparak geleceğe yatırım yapmış olmuyorsunuz.
Günümüzde performans çok büyük bir önem taşımıyor. İnsanlar, ürünlerde mobilite istiyor, düşük güç tüketimi ve uzun pil ömrü istiyor. Buna ek olarak mükemmel bir performans/güç dengesini talep ediyorlar. Sadece SSD’ye geçmek bunun için yeterli olmayabilir. PC sistemlerinde dengeli bir yükseltme yapılmalı.
{pagebreak::Firmalar Kararsız}
Firmalar Kararsız
Birçok firma SSD’ye geçmekte kararsız. Var olan bir PC sisteminde sadece sabit diski değiştirmek birçok büyük firma için ciddi bir külfet. PC sistemlerinde tek bir parça değiştirmek ve bu sayede homojenliği bozmak kimsenin işine gelmiyor.
Elbette SSD disklerin düşük güç tükettikleri, performanslı ve sağlam olduklarını herkes tarafından biliniyor. Yine de firmaların sadece belli bölümlerinde kullanılıyor. Bunun da en büyük nedeni SSD disklerin fiyatları oldukça yüksek olmaları ve ofis ortamında kullanılan PC’lerde günümüzün diskleri fazlasıyla yeterli olmaları.
Kullanalım mı kullanmayalım mı? Birçok firma SSD konusunda kararsız.
Büyük firmalar daha çok teknolojilere önem gösteriyorlar. Yeni işlemci mimarisi, mobilite ve sanallaştırma tekniklerine dikkatlerini topluyorlar.
Buna karşın küçük firmalar, SSD teknolojisine geçmeye daha yatkın oluyorlar. Çünkü küçük bir değişim bu firmalara büyük bir performans artışı sağlayabiliyor. Tabii SSD satın alırken kesinlikle cimri davranmamak şartıyla.
:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}