Microsoft’un Windows için geliştirdiği ‘Microsoft Store’ (önceki adıyla Windows Store) mağazasında sayısız uygulama mevcut. Kullanıcılar Executable (Çalıştırılabilir) anlamına gelen .exe uzantılı dosyalarla bilgisayarlarına program yükleyebildikleri gibi; doğrudan mağaza üzerinden de istedikleri uygulamayı kurabiliyorlar. Fakat Store şimdiye kadar çeşitlilik bakımından yetersiz olduğu yönünde geri dönüşler alıyordu.
Bu problemi Windows 11 işletim sistemiyle çözmeyi hedefleyen Microsoft, Store’u elden geçirdi. Tasarımını ve kullanıcı arayüzünü yenilerken, uygulama çeşitliliğini de artıracak güncellemelere imza attı. Konuyla ilgili bugün bir açıklama yapan şirket, yeni mağazayı ne zaman piyasaya süreceğini detaylandırdı. Ayrıca bunun Windows 11 ile sınırlı kalmayacağı bilgisini paylaştı.
Microsoft Store, 5 Ekim’de karşımızda olacak
Microsoft Store’u şu anda Windows 11’in beta sürümünü yükleyen Insider kullanıcıları deneyebiliyorlar. Ancak Haziran ayında şirketin gerçekleştirdiği lansmanda bahsedilen özelliklerin tamamı maalesef beta kanalında yok. Microsoft, blog sayfasında yaptığı açıklamada yeni Microsoft Store için 5 Ekim’e işaret etti. Windows 11’in kararlı haliyle yayınlanacağı bu tarihte aynı zamanda mağazayı da göreceğiz.
Microsoft Store kullanıcılarının fark ettiği ilk değişiklik elbette ki tasarım olacak. Windows 11’in kullanıcı arayüzüne göre revize edilen mağazada sekmelerin bulunduğu menü sol tarafa konumlandırıldı. Sağ üst köşede, bilgisayarda açık olan hesap bilgilerine ulaşmayı sağlayan profil simgesi yer alıyorken; üst kısımda ise ortalanmış bir şekilde arama çubuğu bizleri karşılıyor. Ek olarak uygulama sayfalarının genişletildiği de dikkatlerden kaçmıyor.
Web tarayıcılar direkt Windows Mağaza üzerinden yüklenecek
Yenilenen Microsoft Store, uygulama çeşitliliğini önemli ölçüde artıracak. Discord, Zoom, KakaoTalk gibi iletişim uygulamalarının yanı sıra VLC Media Player, Luminar AI, Music Maker gibi medya ve üretkenlik odaklı yazılımlar mağazada kullanıcı karşısına çıkacak. Kullanıcılar TeamViewer, Acrobat Reader DC, LibreOffice gibi uygulamaları da Store’dan indirebilecekler.
Microsoft Store, Progressive Web Apps – Aşamalı Web Uygulamaları (PWA) adı verilen uygulamalara da ev sahipliği yapacak. PWA’ların en büyük özelliği: web sitelerinin uygulama mantığıyla çalışacak şekilde yüklenmesi. Açıklamaya göre ilk etapta TikTok, Wikipedia, Reddit, Lyft, Quizlet ve Tumblr’ın PWA uygulamaları Store’da yerini alacak. Microsoft bu hamlesiyle uygulama geliştiricilerine kolaylık sağlamayı hedeflediğini belirtti.
Tüm bunların yanı sıra Opera ve Yandex gibi web tarayıcılar da Microsoft Store’dan yüklenebilecek. Microsoft yaptığı açıklamada üçüncü taraf mağazalara da izin vereceğini söyledi. Böylelikle Epic Games ve Amazon gibi uygulamalara Store yolu gözükmüş oldu.
Yeni Store, Windows 10’a da gelecek
Microsoft, yenilenen Store’un yalnızca Windows 11 ile sınırlı kalmayacağını açıkladı. 5 Ekim’de piyasaya sürülmesini takiben önümüzdeki aylarda mağazanın Windows 10 kullanıcılarına da geleceğini söyledi. Ancak kesin bir tarih bilgisi paylaşmadı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}