Her ne kadar Pardus ile anılmak istemeseler de Pisi, yerli işletim sistemimiz Pardus‘un paket program yükleyicisinin adıydı.
Eskiden en popüler ilk 5 Linux dağıtımı arasına giren Pardus, daha sonra yapılan müdahaleler sonucu dağıtılmış, daha sonra yapılan oluşumlarla da tepe yılı olan 2011’deki başarısını henüz yakalayamamıştı.
2011‘deki en sağlam Pardus dağıtımının üzerine pek çok yenilik ekleyerek yoluna devam eden yerli işletim sistemimiz Pisi Linux, herhangi bir kurum ya da devlet desteği almadan, sadece geliştiricilerin özverileriyle bugünlere gelmiş durumda.
Şimdi karşımızda oldukça stabil çalışan ve gelişmiş bir işletim sistemi var. Tek yapmamız gereken bu işletim sistemi ve benzeri girişimleri desteklemek.
Pisi Linux 1.2 çıktı
Pardus projesinin 2012 yılında politika değiştirmesiyle birlikte Pardus’u devam ettirmek amacıyla çalışmalar yürüten Anka takımı Pisi Linux 1.2 ile birlikte Pardus’tan bağımsız bir işletim sitemi ortaya koyuyor.
Pisi ile birlikte insanların Linux işletim sistemlerinden uzak kaçma nedeni olan karışık ekosistem ve kullanım zorlukları yok edilerek tamamen kullanıcı dostu bir kullanım elde edilmeye çalışıyor.
1.2 sürümüyle birlikte gelen 6000’den fazla paket ve Comar, Mudur, Yalı, Kaptan, Panda yazılım ve teknolojileri ile pekiştirilen kolay kullanım 2.0 sürümüyle birlikte üst seviyeye ulaşacak.
10 Temmuz‘da yayınlanan Pisi Linux 1.2 sürümünden sonra, 2015 yılının sonu ya da 2016‘nın başında Pisi Linux 2.0’ın yayınlanması bekleniyor.
Pisi Linux, Yalı ile kolay kuruluyor!
Pisi Linux 1.2 daha kuruluma başlarken fark yaratarak, Yalı sayesinde birkaç tık ile kurulum işleminin bitmesini sağlıyor ve kullanıcısını karışık ve anlaşılmaz ayarlarla uğraşmaya mecbur bırakmıyor. Anka ekibinin geliştirdiği Yalı yazılımı, sadece kurulum değil, sistemde oluşabilecek hatalara da yardımcı olabiliyor.
Pisi Linux özelleştirme yetenekleri
Yalı asistanlığında kurulan Pisi’yi kişisel zevk ve kullanım alışkanlıklarınıza göre özelleştirmeniz mümkün.
Kaptan sayesinde kullanmak istediğiniz tema,simgeler,duvar kağıdı ve daha pek çok şey basitçe ayarlanabiliyor. 16 farklı tema, 2 farklı simge, 2 farklı arayüz seçenekleri ve birbirinden güzel duvar kağıtları sayesinde yüzlerce farklı kombinasyondan size uygun olanı kolayca seçebiliyorsunuz.
Dilerseniz lafı çok uzatmadan Pisi Linux ekibiyle yaptığımız minik söyleşi ve Pisi Linux’ün kullanım detaylarının yer aldığı inceleme / değerlendirme videomuzla sizleri başbaşa bırakalım. İyi seyirler…
#video_9265#
:: Yerli işletim sistemi ve Pisi Linux dağıtımı hakkında düşünceleriniz neler? Gelin beraber tartışalım
{{user}} {{datetime}}
{{text}}