Kripto para borsası uzun zamandır Türkiye dahil birçok ülkenin radarında. Zira insanların takas yönteminden kağıt paraya kadar ilerlediği alışveriş serüveninin bir sonraki durağı haline geldi. Bu sürece erken dahil olan ülkeler de avantajlı konumda olacak. Bugün itibariyle de ekim ayından beri test aşamasında olan Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Dijital Türk Lirası nedir, nasıl kullanılır?
Dijital Türk Lirası (DTL), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından blockchain- blok zinciri adı verilen teknolojiyle geliştirilen bir kripto para birimidir. Henüz piyasaya çıkmamış olsa da değeri bellidir. Zira yapılan açıklamaya göre DTL 1 TL’ye sabitlenecek.
Ekim ayında yapılan açıklamada Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi’nin ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda DTL’nin ödemeler için kullanımının test aşamasına gelindiği söylendi. İlk alışveriş ise 2023’te yapılacak.
Tabii yalnızca bu kadar değil. Bu süreçte DJT sistemlerinin dijital kimlik ve FAST sistemleri ile araştırma-geliştirme kapsamında entegrasyon çalışmaları yürütülecek. Yani yeni parayı FAST ödemelerinde de kullanabileceğiz.
DTL’nin güvenliğini, korumasını ve veri analitiğini ise HAVELSAN’ın uzman kadrosu ve sunucuları üstlenecek. Dolayısıyla olası saldırı tespiti, olay izleme, durum analizi ve sızıntı algılama benzeri adımlar burada atılacak.
Tabii popüler kripto para borsalarında işlem görüp görmeyeceği henüz bilinmiyor. Zira 1 DTL’yi 1 TL’ye sabitleme planı olduğu takdirde borsa yatırımcılarının ilgisini çekmeyebilir. Öte yandan kur nedeniyle değeri sürekli düşse de altcoinlerden ziyade stabil coinler arasına girebilir.
Ancak belirttiğimiz gibi dijital ve fiziksel parayı birbirine sabitlemek, yani eşlendikten sonra banka hesabımızda duran TL hesabından farkı olmayacaktır. Fakat TL’yi destekleyeceği düşünülürse farklı borsalarda işleme sokulabilir.
DTL ile ilk ödeme gerçekleşti!
TCMB tarafından bugün yapılan açıklamada şunlar söylendi:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülmekte olan Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir. TCMB, teknoloji paydaşları ile birlikte yürüttüğü dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edecektir. Yapılan testler sonucu elde edilen bulgular geniş kapsamlı bir değerlendirme raporu ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir. Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlere devam edilecektir.
Dijital Türk Lirası’nın hukuki boyutuna yönelik çalışmalar, dijital kimliklendirmenin proje için kritik öneme haiz olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, 2023 yılı boyunca Dijital Türk Lirası’nın teknolojik gereksinimlerinin yanı sıra iktisadi ve hukuki çerçevesine dair çalışmalara da öncelik verilecektir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
geç bile kalınmış olabilir.. hızlı bir şekilde uygulamaya geçmeli bence.. kripto para ile karşılaştırmayın yeter..
İyide biz alışverişlerimizde kredi yada banka kartları ile zaten dijital para kullanıyoruz. Ne farkı var ki.
Artık paranı takip edebilecekler, vergi kaçırmak vs.. tarih olacak. Daha sıkı devlet denetimlerine imkan olacak.
Fiziksel türk lirasından ne hayır gördük de dijitalinden görelim
Aradığım cevap
aradığım vatanseverlik (!)
Aradığım kritik
Vatanseverlik eleştiri yapmamak değildir. Parasının değerinin korunmamasından şikayet etmek de vatanseverliktir. Paranı değer kaybettiren mi vatansever olur yoksa değerini kaybettirdikleri için şikayet eden mi?
Altına endeksleseler olurmuş
Vatanımıza ve milletimize hayırlara vesile olmasını dilerim
TRYB (bilira) var zaten değeri 1 TL’ye sabit.
TL her geçen gün düşerken kim tercih ederki.
Dijital varlıkları alışverişte kullanmak yasak kanunla. Demekki seneye bu yasak ortadan kalkacak bu da diğer varlıkların ve sektörün gelişiminin önünü açacak
Çok saçma devlet neyi nereye harcadığımı daha rahat izleyebilecek.
Googlede senin nerede olduğunuda biliyor
Bir ulkenin merkez bankasınca üretilen ilk stabilcoin olması çok güzel bir haber
Çünkü firmalar stabiliteyi sağlamakta sorun yaşayabiliyor lunc faciasındaki gibi
Aslında bir bakıma darphane giderlerini azaltabilecek mükemmel bir fikir olabilir
nakitsiz toplum 1.0 artık donumuza kadar bilecekler. yakında nereye ne kadar ne için harcayacağının kararını da verecekler. Türkiye dijitalleşmeye çok meraklı gibi duruyor. umarım sonu kötü olmaz. çünkü gidişat hep başkalarının istediği yöne gibi. aşı konusunda da böyle fevri hareketler yapıldı. yakında nakiti kaldırırlar. o zaman özgürce harcama yapmayı unutun.
Digital kölelik geliyor arkadaslar hepimiz kontroll altindayiz.
Elden ele dolaşımda olan kağıt ve madeni paraların iki büyük tehlikesi vardı. Bunlardan biri insan sağlığını tehlikeye atan kağıt ve madeni paraların çok sayıda çeşitli virüs ve bakterileri barındırması.. Diğeri ise sahte kağıt ve madeni paraların piyasada dolaşımda olması idi.. Bu nedenle deni dijital lira paraların yaygınlaşması gerekiyor. Tabii çok sıkı güvenlik önlemlerinin de alınması şartıyla. Yeni dijital para sisteminde de dolandırıcılık olabilir ve eğer gerekli tedbirler alınmaz ve çareler aranmazsa inanılmaz derecede artabilir ve eski kağıt ve madeni paralar mumla aranır hale gelebilir..
Zaten var olan bişey aslında biz zaten para yüzü görmüyoruz ki her şey dijital tek farkı kripto para gibi olacak