Türkiye’de birçok yabancı marka bulmak mümkün. Bununla birlikte yerli markalarda da artış var fakat halkımız ne olursa olsun yabancı markalara inanılmaz rağbet gösteriyor. Bu durum özellikle kriz dönemlerinde çok acı bir tablo oluşturuyor. Çünkü böyle yaparak elimizdeki parayı yerli yatırımcıdan çok, yabancı yatırımcıya veriyoruz.
Eskiden bunu anlamak mümkündü. Teknoloji denildiğinde hep yurt dışına bakardık. Gurbetçi yakını olan aileler sürekli siparişler verirdi. Walkman’den tutun radyo hatta televizyonlar Almanya’da yaşayan ve tatil için gelen akrabalardan istenirdi. Çamaşır makinesi ve buzdolabı getiren bile olurdu. Beyaz eşyada AEG, elektronikte de Grundig ve Telefunken markaları bir numaraydı.
Türkiye’de düzgün üretim yapan bir firma yoktu. Kalite orta seviyeyi geçmiyordu. Dolaysıyla mallar da fazla dayanamıyordu. Oysa şimdi devir çok değişti. AEG kapandı. Grundig, Profilo‘ya satıldı. Telefunken’i de Vestel adlı. Türk sanayiciler zaman içinde kendilerini çok geliştirdiler.
Türk mühendislerle araştırma geliştirme yaptılar. Uzak Doğulularla işbirliğine gittiler. Yurt dışında ARGE yatırımları yapıldı. Sonuç olarak ne oldu. Yerli markalar oldukça kaliteli olmaya başladı.
Yerli markalar uluslar arası arenada ödüller bile alıyorlar. Fakat bizler bunu görmezlikten geliyoruz.
Türk Markaları Yurt Dışında Satılıyor
Vestel, Beko, Crea, Casper, Exper, ve Airties, uluslararası arenada boy gösteren firmalardan sadece birkaçı. Bu markaların ürünleri yurt dışında oldukça fazla satılıyor. Ancak ülkemizde bu ürünleri pek tercih etmiyoruz. Ne de olsa yabancı markaları çok seviyoruz. Oysa bu markalar sadece fiyatlarıyla değil kaliteleriyle de boy gösteriyorlar.
Örneğin Almanya’da misafir olduğumuz bir evde Beko marka televizyonu görünce çok şaşırmıştık. Alman bir ailenin Beko marka bir televizyon aldığını duysaydık kesin inanmazdık. Ama gördüğümüz gerçekti. Sadece Alman markalarını tercih eden Almanlar bile zaman için değişti. Bu durum diğer ülkelerde de farklı değil. İngiltere’de Vestel’in iyi satış yaptığını hep duyarız. Vestel, İngiltere için çok özel televizyonlar yapıyor. İçinde internet bağlantısı olan ve sabit disk sayesinde kayıt yapan ürünler bu ülkede çok satılıyor.
Rusya’da gezdiğimiz bir alışveriş merkezine Arçelik marka buzdolaplarını görmüştük. Türk markalı bilgisayarların Ortadoğu’da ve Türki Cumhuriyetler’de iyi bir satış yakaladıklarını biliyoruz. Bu örnekleri elbette çoğaltmak mümkün. Ancak şöyle bir gerçek var ki Türk malları yabancı markalardan aşağı kalır bir yanı yok.
Türkiye’ye Yatırım Yapanları Tercih Edelim
Kriz dönemlerde ithalata ihtiyacımızı minimuma indirgememiz gerekiyor. Almanlar, sadece kendi ürünlerini tercih ederek ülkeyi kalkındırdılar. Koreliler, kriz dönemlerde sigara kağıdı ithal diye sigara içmedi. Çin hükümeti üreticilere inanılmaz bir destek verdi. Birçok yabancı markalara üretim yapan Çin, iç pazarında kendi markalarını tercih ediyor. Telekom sektörünü elinde bulunduran Huwaii, Cisco’ya pazarı kaptırmadı.
Kore’de en çok göreceğiniz marka Samsung ve LG. Japonlar da farklı değiller. Japon marka televizyonlar, yabancı markalara geçit vermiyor. Hükümetler ihalelerde yerli markaları ezmiyor. Hatta bazı durumlarda avantaj bile sağlıyor.
Bu yüzden biz de gözümüzü açalım. Yerli üreticilere destek olalım. Kriz dönemlerinde bilinçli alışveriş yapalım. Kalitede aşağı kalır yanımız yok. Bazı durumlarda daha başarılı bile sayılırız. Fiyat performans oranlarına dikkat edelim. Yerli malı tercih etmeseniz bile Türkiye’ye yatırım yapan (Türkiye ofisine sahip olan ve istihdam sağlayan) markaları tercih edelim.
:: Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}