YouTube videoları henüz yayınlanmadan önce taslak halindeyken Google çalışanları tarafından izlenebiliyor. Haliyle bu çalışanlar arasında kötü niyetli kişiler de olabiliyor. İçeriden yapılan bazı sızıntılarda, önemli videoların sızdırıldığı anlaşıldı. Hatta, videoda dağıtılacak olan hediye kodlarını bile video yayınlanmadan önce kullanıyorlar. Bu da Google’ın iç işleyişine dair ciddi endişelere sebep oldu. İşte detaylar…
Google çalışanları, YouTube videosu yayınlanmadan önce erişim sağlıyor
Geçtiğimiz hafta PlayStation State of Play etkinliğinin sızıntıları, YouTube’da yayınlanmadan kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Bu durum, Google çalışanları için videolar yayına girmeden önce sahip oldukları erişim düzeyi hakkında endişeleri artırdı. Sonrasında ise, bu işi araştırmak isteyen Insider Gaming’den Tom Henderson ve 404 Media’nın son raporları bu konuyu daha da aydınlattı.
2022’de KSI, yayınlayacağı bir videoda 10 bin dolardan fazla Amazon hediye kartı kodu vermeyi planlamıştı, tüm kodların video yayınlanmadan önce kullanıldığını fark etti. Bu olay, YouTube içerisinde dahili bir soruşturmaya neden oldu. Benzer şekilde, Google çalışanları tarafından GTA VI fragmanının sızdırılmasının ardından da bir soruşturma başlatıldı, ancak bu olayın bağlantılı olup olmadığı belirsiz. Yani bir sonuç çıkmadı.
404 Media’nın raporuna göre, Google’ın iç veritabanı kayıtları, 2017’deki Nintendo sızıntısının Google çalışanları tarafından gerçekleştirildiğini ortaya koydu. Bir Reddit kullanıcısı, E3’te tanıtılmadan hemen önce Yoshi’s Crafted World’ün fragmanının görüntüsünü paylaştı. Görüntüde “admin.youtube.com” URL’si yer alıyordu, bu da Google çalışanları tarafından özel versiyona erişildiğini gösteriyordu.
Google, çalışanları tarafından özel Nintendo bilgilerini sızdırdığını doğruladı. Raporda, “Google çalışanı kasıtlı olarak özel Nintendo bilgilerini sızdırdı,” ifadesi yer alıyordu. Çalışanın, geçici bir editör olduğu ve admin hesabıyla videoyu indirip, yayımlanmamış Nintendo özelliğini bir arkadaşıyla paylaştığı belirtildi. Sonradan, bu olayın “kasıtlı olmadığı” ifade etti.
YouTube ve Google, çalışanları tarafından videoların erken erişimle sızdırma olayları nedeniyle zor günler geçiriyor. Şirket’in, içerideki güvenlik protokollerini gözden geçirmesi gerekiyor. Sizce, Google bu tür sızıntıları önlemek için ne tür önlemler almalı? Sizin başınıza bu tarz bir olay geldi mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın…
{{user}} {{datetime}}
{{text}}