YouTube telif hakkı kuralları, birçok içerik üreticisinin çeşitli sıkıntılar çektiği alanlardan birisi olarak biliniyor. Bundan dört gün önce hack derslerini desteklemediğini açıklayan YouTube yönetimi, bu sefer de, videoları kendisinden izinsiz kullanılan mağdur kişilerin bu mağduriyetini tamamen gidermek istiyor.
YouTube telif hakkı problemleri daha hızlı çözülecek
Video paylaşım sitesi, bundan böyle, video üretenleri yeni bir sistem ile koruyacak. İlgili sistemin detaylarından bahseden Amerikalı platform, bu konseptin adını “Manuel İçerik Kimliği” olarak açıkladı. Aslında yapay zeka sayesinde var olan içerik kimliği koruması ile video sahipleri tarafından işletilecek olan bu korumanın farkları neler olacak?
Bir video üreticisi, Manuel İçerik Kimliği sayesinde, bir video paylaşan başka bir kişinin kanalında kendi içeriğinin izinsiz bir şekilde kullanıldığını gördüğü takdirde, şikâyet ekibine spesifik bir biçimde şikâyetini iletebilecek. Şikâyetçi olan birey, ilgili videonun tam olarak hangi bölümünde telif hakkı ihlalinin gerçekleştirildiği YouTube kuruluna söyleyebilecek.
Buna ek olarak, bu tarz problemlerin düzeltilmesi adına yeni araçların da geleceği duyuruldu. Günümüzdeki sistem ile incelenen videolar ,otomatik olarak, dev bir ses ve video dosyası veri tabanına göre değerlendiriliyor. Eğer bir eşleşme sağlanırsa, incelenen video telif hakkını çiğnemiş sayılıyor fakat bu durum her zaman başarılı olmuyor. Zira ses ayarlarını değiştirmek gibi kullanılan bazı hileler, kopya korumalı müzikler kullanılsa bile, bu kuraldan etkilenmemeyi sağlıyor.
YouTube telif hakkı kuralları adına neler değişti?
Otomatik içerik kimliğinin yanı sıra manuel olarak da hak iddia edilebilen videolar, yeni sistem ile birlikte daha çok korunacak. Bu konu hakkında kendi resmi bloğundan açıklama yapan YouTube, şunları söyledi: “Bugünden itibaren, telif hakkı sahiplerinden zaman damgalarını kullanmalarını ve onları bize göstermelerini isteyeceğiz. Bunlar, bir videoda telif hakkının tam olarak nerede çiğnendiğini gösterirler. Bu sayede, hak talebi ile ilişkilendirilen içeriğin kaldırılması kolaylaşacak. Ayrıca, video düzenleme araçlarımızı da geliştiriyoruz ki yapılan şikâyetlerin etkisi artsın.”
Eski manuel hak talep sisteminin bir başka sorunu da hak talebi uyarılarının şikâyet edilen videodan otomatik olarak kaldırılamamasıydı. Bir video hak ihlal etmiş olarak işaretlendiğinde, üzerindeki lekeden zor bir şekilde kurtuluyordu. Bunun sebebi, kuralı çiğneyen kişinin aslında kuralı çiğnediği yeri doğru tahmin edemeyip kendi öngörüsüne göre alakalı kısmı görüntülerden çıkartmasıydı. Artık böyle bir şey olmayacak. Zaman damgaları aracılığı ile bu problemin önüne geçilecek.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}