Ülkemizdeki fiyatlar nedeniyle yurt dışı cihazlara talep bir hayli arttı. Bunun üzerinde gerekli düzenlemeler getiren yetkililer, şimdi dış ülkelerden telefon getirme işini tamamen bitiriyor. Artık yurt dışından gelenler gümrük vergisini ödese dahi ikinci telefonu ülkeye sokamayacak.
Yurt dışından gelen ikinci telefona yasak geldi!
Ülkemizde artan kur fiyatları, yurt dışı ve Türkiye kayıtlı cihazlar arasındaki fiyat farkını bir hayli artırdı. Yurt dışından alınan telefonlar neredeyse yarı fiyatına gelirken, vatandaşlar da sınır ülkelerden telefon getirmeye yöneldi. Bunun için kayıt ücretini 31 bin TL’ye çıkaran yetkililer, şimdi ikinci telefon için yasak koydu.
Hemen herkes yurt dışına çıkarken kendi telefonunu yanında götürüyor. Yeni cihaz ihtiyacını da yurt dışında görüyor. Şimdiye kadar yurt dışından dönen bu vatandaşlar kullandıkları cihaz hariç bir telefonu gümrük vergisini ödeyerek ve pasaport kaydını yaparak ülkemize sokabiliyordu. Artık ikinci telefonu ülkeye sokmak tamamen yasak olacak!
Gümrük ikinci telefona el koyacak!
Yurt dışından kullandığı telefon hariç bir telefon daha getiren vatandaşların ikinci telefonuna gümrük tarafından el koyulacak. İstek halinde üç ay süreyle gümrük ambarlarında bekleyecek olan telefon, geri alınmaması halinde gümrük bünyesine geçecek.
Yurt dışı telefonlara rağbet nedeniyle ülkemizdeki satışların düşüşü, bu tip taleplere ve yasaklara yol açıyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl IMEI kayıt ücretindeki yüklü artış da bu sebeple yapılmıştı. Şu anda 31 bin 692 TL olan IMEI kayıt ücreti yurt dışı telefonlara uzun kullanım imkanı sunuyor. Geçtiğimiz yıl yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için ücretsiz kullanım süresi 120 günden 180 güne çıkarılmıştı. Ülkemizde yaşayan ve yurt dışı telefon kullananlar ise hala yıllık tek IMEI için 120 gün süreyle cihazlarını ücretsiz olarak kullanabiliyor.
Gelen bu yeni kuralla artık yurt dışından ülkemize cihaz getirmek istiyorsanız eski telefonunuzu yurt dışında bırakmanız gerekiyor. Ya da hiç götürmemeniz gerekiyor. Siz yurt dışı telefonlara gelen yeni yasaklama hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}