Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Zalman ZM-MFC3 Fan Controller İnceleme

Ana sayfa /

Bilgisayar kasasında çok fanı bulunan kullanıcılar için fan kontrolcüsü hayati önem taşıyor. Kendi bilgisayarımı örnek göstermek istiyorum. Benim kasada 7 tane fan takılı. Tabi ekran kartı ve işlemci fanları dahil değil buna. Bilgisayar tam güç ile fanları döndürdüğünde evde uçak iniyor sanarsınız. Ama akşamları bilgisayarı açık bırakıp uyumam gerektiğinde ya da akşam internette gezinirken o sesin çıkmamasını istiyorum. Hemen basit mantıkla çalışan kontrolcü ile kısıyorum. Oyun oynayacağım zaman tekrar açıyorum. 

İncelediğimiz Zalman ZM-MFC3 ise son derece kapsamlı bir kontrolcü. Tam overclock ve oyunculara yönelik diyebilirim. 4 adet fana destek veren ZM-NFC3, geniş açılı LCD ekran, gerçek zamanlı olarak çekilen sistem gücünü gösteriyor. Kutu içerğinde çıkan 4 adet ısı kontol alıcıları ile sistemin kilit noktalarına bu alıcıları yerleştirebiliyorsunuz. Ekranda olan acil durum uyarısı ve zamanlayıcı özelliği ZM-NFC3‘de bulunuyor.

Reklam
Reklam

Özelliklerine baktığımızda etkilendim diyebilirim. Fan kontrolcüsünden çok fazlasını bizlere sunuyor.

{pagebreak::2}

Arka Panel Bağlantıları :

Sadece fan kontrolcü görevi gören bir model olsaydı eğer Zalman ZM-MFC3, gereksiz bağlantılar diye eleştirebilirdim. Ama Zalman, ürünün bağlantılarını çok iyi konumlandırmış. Kullanım klavuzu çok açıklayıcı.

Arka panele bakalım ve bağlantıları anlatmaya başlayalım.

Sağdan sola doğru arka bağlantıları açıklamaya başlayalım. Power yazan yer, cihazın güç ihtiyacını karşıladığı alan. Standart fan ve HDD, CD ROM’lara taktığımız molexleri takmamız gerekiyor.

Yanında ise CVS In diye 4 pinli bir yer bulunuyor. Bu bilgisayarın prizden ne kadar akım çektiğini ölçüyor. Kutu içerisinden çıkan adaptörün 4 pinlik çıkışını buraya takıyoruz. Adaptöre direk prizden gelen kabloyu takıyorsunuz. Adaptörden çıkan güç kablosunu ise bilgisayarın güç kaynağına takıyorsunuz. Bu sayede adaptör üzerinden geçen akımı okuyabiliyorsunuz.

Temperature Sensor yazan 8 pinlik giriş ise 4 ades ısı sensörü takmanızı sağlıyor. Kutu içerisinde bu sensörler bulunuyor. Bilgisayarınızın kritik yerlerine bu sensörleri monte edip, ısı kontrolu de yapabiliyorsunuz.

En soldaki 4 adet fan girişi de fan kontrolü görevi görüyor. Bu girişlerden 4 numaralı olanı PWM modundaki 4 pinli fanları kontrol edebiliyor. İşlemci fanları mantığı ile ısı kontrolü ile çalışabilen bir bağlantı burası. Diğer alanlardaki 3 pinli fanlar ise voltaj yöntemi ile kısıp açılıyor.

{pagebreak::3}

Teknik Özellikler :

Ölçüler : 147 x 87 x 42

Gösterebildiği güç ve sıcaklık : 10~999 Wattt / -9.9 C ~ +99.9 C

Fan desteği : 1 x 4 pin – 3 x 3 pin

Fan kontrol methodu : 1 x 4 PWM Regulasyon methodu / 1 x 3 Voltaj kontrol methodu

Maksimum kanal çıkış gücü : Kanal başına 0.7 Amper

Çıkış voltajı : +4 ~ 11 VDC

Giriş voltajı : +12 VDC ~ 5 VDC

Kutu İçeriği :

 

PCI boşluğuna monte edilebilen USB giriş

Adaptör ve güç kabloları

Montaj vidaları

4 adet ısı sensörü

4 adet fan kablolarını dönüştürme kabloları

Kullanım klavuzu

{pagebreak::4}

Sonuç :

Genelde test alırken evde ya da ofiste prize bağlanan bir aparat ve ordan taktığınız kablo ile giden akımı görebiliyorsunuz. Ama bu çok daha pratik bir özellik. Tabi bilgisayarınız 1000 Watt üzeri güç çekiyorsa işlevsel olmayabilir. Çünkü maksimum gösterebilme sınırı 999 Watt

LCD ekran ve sadece 1 adet tripod ile kullanım çok basit değil. Alışmanız gerekiyor diyebilirim. Bastırıcınca 4 fan modüülü arasında seçim yapıyorsunuz.

Timer özelliğinin olması ise oldukça başarılı. 

Kısacası bilgisayarları ile çok zaman geçiren ama özellikle performansı yüksek bilgisayarı olan kişilere tavsiye ediyorum. Hem sıcaklığınızı ölçersiniz hem çektiğiniz gücü. Tamamen kontrol sizde.

Artıları :

-Kutu içeriği

-Bir fan kontrolcüsünde olması gerekenden çok daha fazla özellik

-Şık görünüm

-Kolay kurulum

Eksileri :

-Kullanması ilk başta karışık geliyor.

:: Fan kontrolcüleri sizce gerekli mi?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam