Esasında insanların kullandığı teknolojiler, genellikle ilk olarak askeri alanlarda kullanılmış olup, daha sonra son kullanıcı seviyesine inmişlerdir.
Enigma‘dan bilgisayara geçiş evrimi gibi, DARPA ve ARPANET‘ten internete, savaş alanlarındaki telsizlerden, akıllı telefonlara, uydu sistemleri ve GPS‘ten, araç takibine kadar pek çok teknoloji sayabiliriz.
Son günlerde video çekimleri ve eğlence için kullanılmaya başlanan droneların da atası askeri insansız hava araçları.
En gelişmiş insansız hava aracı olan ABD’nin Predator modelleri, 11.100 kilometre öteden kontrol edilebiliyor ve hedefleri yok edebiliyor.
ABD, 1995’ten beri kullanıyor
Yıl 2015, yeni yeni son kullanıcıların eline geçen insansız hava araçlarının çok daha gelişmişi 1995 yılında ABD ordusunda hizmete girmişti.
ABD’deki Nevada’daki askeri üssünden kontrol edilen Predatorler, şimdi Türkiye‘deki İncirlik Askeri Hava Üssü‘ndeler.
Gelişmiş uydu bağlantı ağı sayesinde, gecikme yaşanmadan 11.100 kilometre öteden komuta edilebilen Predatorler, sadece kalkış için bir, yakınında fiziksel bir operatöre ihtiyaç duyuyor.
Hem kamera sistemi, hem füze taşıyabiliyor!
Predatorler hem gözetleme / keşif hem de imha görevlerinde kullanılabiliyor. Kanatlarında Hellfire füzeleri bulunan Predatör, ayrıca havadan havaya AIM 92 Stinger füzeleri ve havadan karaya 6 adet Griffin füzesi taşıyabiliyor.
Yani bir adet Predator, hem gözetleme hem havadan yere hem de havadan havaya saldırı gerçekleştirebiliyor.
AN/AAS-52 Hedefleme Sistemi’nin kullanıldığı Predatör’lerde yer alan kızılötesi kameralar ışığa göre kendini ayarlıyor. Duman, sis ve bulutların arasından görüntü alabiliyor. Lazer ışınları ile hedefi gösterebiliyor.
740 km yol ve 16 saat havada kalabilme
Binlerce kilometre uzaktan kontrol edilebilen Predatorler, 740 km gibi geniş bir menzile sahip. Ayrıca bu araçlar, 16 saat havada kalabiliyorlar.
Bir Predator, üzerindeki füzeleri saymazsak yaklaşık olarak 4.5 milyon dolarlık bir fiyata sahip.
Kısacası uydudan kontrol ediliyor.
Bizim yerli üretimlerimiz bununla yarışır durumda. Bizde bürokrasinin yavaş işlemesi, ordumuzdaki yerli güvensizliği sonucu yerli uçaklarımız adlarını pek duyuramamış durumda. İnsanlı eğitim uçağımız hürkuş envantere halen girmemiş durumda ve afrika ülkeleri bunun muadili brezilya yapımı uçağı savaş uçağı olarak kullanıyor. Brezilya yerine biz satsaydık daha iyi olmaz mıydı? Ama brezilya en azından uçağı eğitim için envanterine almış. Daha bir sürü şey.
Bana da lazım bitane
Bana da lazım bi tane
bu tarz cihazlar ve predatorlar iyi birşey iyice gelişiyor insansız olmaları zaten cabası bunların savaş tarzında yapılırsa pkk içinde kullanılır tr de ve diğer ülkelerde…
amerikada olan askeri alanda hizmet ve ar ge veren sirketler bizdede olsa aynisini yapariz birde su var adamlar gucunu kaostan ve ulkeleri once karistirip sonra isgal etmekten aliyor sihirli sozler demokrasi ozgurluk insan haklari?
Paraya bak 🙁
Desenize abd nin taşeron ülkesi olmuşuz.. eee baş şeyimiz bopeşbaşkanı olunca..