ARM, yeni CPU ve GPU’larının resmi tanıtımını gerçekleştirdi. Cortex-A75, Cortex-A55 ve Mali-G72 yeni nesil mobil cihazlarda yerlerini almaya hazırlanıyor.
Geleceğin grafik mimarisi ile tanışın!
ARM Cortex-A75 ve Cortex A-55 özellikleri
ARM’nin yeni amiral gemisi mobil işlemci tasarımı olan Cortex-A75, önceki nesli olan Cortex-A73’e kıyasla yüzde 22 daha fazla performans sunuyor. Cortex-A55 ise şirketin bugüne kadar sunduğu orta seviye işlemciler arasında en güç verimli olanı.
Cortex-A75 ve Cortex-A55, ARM’nin yeni Big.LITTLE konfigürasyonu Dynamiq teknolojisini kullanan ilk işlemciler olarak dikkat çekiyor. Bu yeni mikro mimari sayesinde üretilen çiplerin çok daha kolay konfigüre edilebildiği ve üreticilerin daha fazla çeşitlilikteki işlemciyi birbirine bağlayabildiği ifade ediliyor. Bu sayede daha güçlü çipsetlerin üretilmesi sağlanırken geleceğin yapay zeka ve otonom otomobilleri için gereken işlem görevlerinin üstesinden gelinebiliyor.
ARM, Dynamiq sayesinde gelecek 3-5 yıl içerisinde yapay zeka performansında 50 kat artış öngörüyor. Yeniden tasarlanan bellek altsistemi ve işlemci önbelleklerinin nasıl çalışacağına dair ayarlamalar bellek akış performansında 2 kat artışı beraberinde getiriyor.
Cortex-A75 başta da belirttiğimiz üzere selefine göre yüzde 22 daha performanslıyken, yüzde 16 oranında daha yüksek bellek çıkışına sahip. Geekbench skorunda ise yüzde 34 artış sağlanmış. Tek iş parçacığı performansı da yüzde 20 daha fazla. A55’e göre 2.5 kat daha büyük ebatlara sahip olan A75’in kullanım alanları arasında altyapı, otomotiv ve zengin mobil uygulamalar bulunuyor. Tabii ki bu sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, daha iyi oyunlar anlamına da geliyor.
Cortex A75, 2W güç tüketimine sahip durumda ve bu sayede daha büyük ekranlı cihazlarda yüzde 30 ekstra performans sunulabiliyor. Bu geliştirmenin özellikle bu yılın sonlarında tanıtılması beklenilen ARM tabanlı cihazlarda Windows’un dönüşü için bir ön hazırlık olduğunu söyleyebiliriz.
Güç verimliliği ve performansı bir arada sunan Cortex-A55, A53’e göre yüzde 18 daha fazla performans sunarken bunu yüzde 15 daha az güç kullanarak gerçekleştiriyor. Üst seviyede ölçeklendirilebilir bir işlemci olarak nitelendirilen A55, maliyetleri azaltırken çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilecek yapıda. Yapay zeka tarafında miliwatt başına performans olarak günümüz A53 cihazlara göre 2.5 kat artış sağlandığını da belirtelim.
{pagebreak::2}
ARM Mali-G72 özellikleri
Mali-G71’e göre verimlilik anlamında yüzde 25 artış ile birlikte gelen Mali-G72, 32 shader çekirdeğine sahip ve yüzde 20 daha iyi performans yoğunluğu sağlıyor. Performans yoğunluğu milimetre kare alan başına sunulan performans anlamına geliyor. Makine öğrenimi verimliliğinde de önemli rol oynayacak olan GPU, makine öğrenimi benchmark’larında yüzde 17 daha başarılı.
ARM Cortex-A75 ve Cortex A-55’ten gücünü alan yeni mobil cihazların 2018 yılının ilk çeyreğinde sunulabileceği belirtiliyor. Öte yandan Çinli şirketlerin hiç vakit kaybetmeden bu yeni işlemcilere sahip cihazlarını yılsonuna yetiştirebileceği de düşünülmekte.
Bakalım yeni ARM Cortex’lerin Qualcomm Snapdragon, Samsung Exynos ve Apple A Serisi ile rekabetinde neler yaşanacak?
:: ARM’nin yeni CPU’ları ve GPU’su hakkında ne düşünüyorsunuz?
Intel varken gereksiz
aslında mobil işlemci için %20 çok değil. zaten yeterince güçlü değil, %20 daha performanslı da çok farketmez