Bildiğiniz üzere iPhone 6s kısa süre önce satışa sunuldu. iPhone 6s’in satışa sunulmasıyla birlikte, Apple’ın bu cihazlarda kullandığı TSMC ve Samsung işlemciler arasında ufakta olsa performans farklılıkları olduğu ortaya çıktı.
Peki iPhone 6s işlemcileri arasındaki fark ne? Apple her ne kadar arada önemsenecek bir fark olmadığını dile getirse de iki işlemci arasında 1 saatlik pil süresi olduğu ortaya çıkmıştı. Bu süre Apple için önemsenmeyecek kadar az görünse de kullanıcılar açısından büyük bir önem arz ediyor.
iPhone 6s işlemcileri arasındaki fark ne?
Bilindiği üzere iPhone 6s için işlemci üreten iki farklı firma var. Bunlardan birisi TSMC diğeri ise Samsung.
İki üretici de iPhone 6s işlemcilerinde FinFET adı verilen en gelişmiş transistör teknolojisinden yararlanıyor. FinFET nedir sorusuna geçmeden önce dilerseniz, transistör nedir ve transistör ne işe yarar sorularına bir değinelim.
Transistör nedir? Transistör ne işe yarar?
Transistör nedir sorusunun en basit yanıtı kuşkusuz anahtarlama elemanı olarak kullanılan bir yarı iletkendir diye verilebilir. Fakat transistörlerin en önemli özelliği girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlayan elemanlar olmasıdır.
:: iPhone 6s işlemcileri farklı çıktı!
:: Apple’dan pil sorununa cevap!
Transistörlerin yapısı teknik olarak yan yana birleştirilmiş iki diyottan oluşur. Üç kutba sahip olan transistörlerde Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) uçları bulunur. Akım taşıyıcıların (gelen sinyal olarak da tabir edilebilir) harekete ilk başladığı bölge Emiter olarak adlandırılır. Transistörün çalışmasını (yani anahtarlama yapmasını sağlayan bölge) etkileyen bölge ise Beyz olarak adlandırılır. Transistörün çıkış ucu ise (akımın taşıyıcıların toplandığı bölge) Kollektör olarak tabir edilir.
Transistör ne işe yarar sorusunun en net cevabı ise az önce de belirttiğim gibi girişine uygulanan sinyali yükselterek akım ve gerilim kazancı sağlamasıdır.
Bu durum doğal olarak en çok transistörün kullanıldığı cihazın pil ve performans düzeyini etkiler.
Transistörü kısaca tanımladığımıza göre şimdi en gelişmiş transistör teknolojilerinden biri olan FinFET’in tanımına geçelim.
FinFET nedir?
FinFET teknolojisini verimli anlamda kullanan ilk marka Intel’di. Az önce yukarıda da bahsettiğimiz Beyz kapısınının etrafını sararak anahtarlama imkanı sunan FinFET teknolojisi sızan akımlarda düşüş sağlayarak gerilim ve akım kazancını daha üst seviyelere çıkarmaktadır.
Temel yapı prensibi transistörlerle örtüşen FinFET teknolojisi Intel’in yaptığı testlere göre 32nm transistörlere oranla 1 voltta yüzde 18, 0.7 voltta ise yüzde 37 daha fazla kazanç sağlamaktadır. Intel’in bu testlerde kullandığı FinFET 22nm’dir.
FinFET’lerin nm miktarı azaldıkça, güç tasarrufu da aynı oranda artış göstermektedir.
Samsung FinFET teknolojisi neden fazla güç harcıyor?
Bilindiği üzere iPhone 6s üzerinde yapılan testlerde 14nm FinFET teknolojisini kullanan Samsung çiplerinin, 16nm FinFET teknolojisini kullanan TSMC çiplerine oranla daha fazla güç tükettiği ortaya çıkmıştı.
Bu durum teknoloji dünyasında da soru işaretlerine neden oldu. Çünkü iPhone 6s’in gelişim aşamasında 14nm teknolojisini kullanan Samsung çiplerinin, 16nm FinFET teknolojisini kullanan TSMC çiplerine oranla daha iyi bir performans sergilemesi bekleniyordu.
Buradaki asıl önemli nokta ise Samsung’un 14nm olarak pazarladığı FinFET teknolojisinin, FinFET’in mucidi olarak nitelendirebileceğimiz Intel dökümanlarına göre efektif olarak 19nm’lik FinFET performansı sunuyor olması. (Intel FinFET terimi yerine ağırlıklı olarak tri-gate yada 3D transistör terimlerini kullanıyor)
Duruma bu yönüyle bakıldığında Samsung FinFET teknolojisi kullanan çiplerin, neden 16nm FinFET teknolojisi kullanan TSMC çiplerinden daha kötü bir performans sergilediği sorusu da aydınlanmış oluyor.
Sonuç olarak
Sonuç olarak Samsung’un 14nm FinFET olarak pazarladığı teknolojinin aslında 19nm FinFET teknolojisi olduğunu söylemek mümkün. İşin teknik kısmını merak edenler, Intel’in 14nm FinFET teknolojisi ile ilgili hazırladığı PDF dökümanına buradan ulaşabilirler.
:: Sizce iPhone işlemcileri arasında ortaya çıkan 1 saatlik sarj süresi önemli mi?
pdf linkini de paylasırsanız sevinirim.
samsungun ürettiği daha hızlı olduğundan daha fazla enerji tüketmesi de doğaldır
Keske daha cok seyler yayinlasaniz!!!
Samsung bizimi kandiriyo yoksa gercekten 14 nanometre ama 14 nanometre gibi verimli degil öylemi.
sonuç itibari ile samsung out ve samsung cpu lu cihazlar için herkes değişim ister ki herkesinde hakkı 😀 apple miki tuttu
Samsungun ürettiği daha hızlı olsa geekbnc te az skor almazdi
Tsmc finfet kullanan iphone ları ayırt etmek mümkün mü? Tsmc li iphone için netten almak mı mantıklı istanbul daki store lardan mı
Ya şu sayfalarınızı bi düzeltin ya bi aşağı bi yukarı deli ediyo beni
Hımm demek ki x povırt girişlerindeki treleybüslerden kaynaklıymış 😀
Nasıl yani ben şimdi gidip 6s alsam şansıma hangi işlemci denk gelirse mi ?
beyz
HIZ=GUC=TUKETIM
Samsung'un yaptığı full hd ekranda 720p oyun oynamak gibi herhalde.
Hizda cok fark etmiyor Geri verme hakkinizda yok beyler Sistem akici ve stabil calisinca oyle bir sey olmazBirde apple denemistir zatenSizden daha zeki olmasa ne apple apple olabilirNe de samsung
Arkadaş ben paramla rezil olmak istemiyorum. Biri bizi aydinlatli bu konuda sizin inceleme cihazin hangisi vaktiniz mi? Birde bize tavsiyelriniz nedir bu cip konusunda
İnşallah benim alacagimda cikmaz en fazla iade ederim gün icinde
İphone 6 ios 9 ile ram işgencesi çekiyor diyen arkadaş. Kedi ulaşamadığı ciğere mundar der hesabı sanırım emin değilim. Kullandın mı ki? İphone 6 1 gb ram ile androidin amiral gemilerini geçiyor farkında mısın? İnceleme videoları yığınla youtube da var. İki sistem tamamen farklı algılayamıyor çoğu kişi. Androide 7 gb ram koysanda %70 i ilk açılışta 10 dk olmadan gider. Al kendi telefonunda dene. İos 1 gb ile 2-3-4 gb lik amiral gemisini zorluyorsa eğer ve daha düşük ghz li işlemciyle… O zaman ios daha az donanımla harikalar yaratıyor demektir. Sizde olan donanım iphone da olsa uçar… Şu sistemde ki farkları öğrende gel lütfen. Şu ana kadar s2 note 1 note 2 s4 nexus 4 iphone 5 ve 5c kullanmış biri olarak konuşuyorum. Android cihazım varken root yap c.software flashla da stabil olsun sistem diye diye kendimi yedim. İphone a geçtiğimden beri gerek duymuyorum sistem zaten stabil. İos 9 un 9.0 ilk çıkan versiyonunu örnek verecek çoğu kasıyor falan diye. Milisaniyelik kasmalar biz apple kullanıcıları için tuhaf karşılanıyor çünkü.. Bizim kasma durumumuz androidde ki stabilliğe eş değer.
Simdi sonu
Açıklamanızdan hareketle,Samsung 14nm ve diğeri de 16 nm ve Samsung aslında 19nm gibi performans gösteriyormuş. Düşük nm değerinin daha az güç tüketmesi bekleniyorsa ve samsung'da ilgili sorun olmasaydı, TMSC nin 16 nm değeri ile daha çok güç tükettiği ortaya çıkacaktı ve sonuçta iki ayrı işlemci arasında yine fark olmayacak mıydı? Aradaki fark Apple ölçümlerinde belirlenmiş mi ve tolerans içinde şeklinde mi değerlendirdiler bilmek gerekli. Apple donanım ve software'de eskisi kadar titiz değil mi diye düşünüyorum, çünkü sorunsuz bir cihaz veya sistem çıkaramaz oldu son zamanlarda. Ar
Ben cok da fark olduğunu düşünmüyorum Apple riske girmezdi…
Onemli tabi o 1.saat.belki.hayat.kurtarabilir. Ki cok telefonla ugrsan bi.millettiz cok onemli
Arkadaşar satin alirken bu a9 çipini nasil sorgulayacagiz Apple store magazasindan 6s almayi dusunuyorum ama Samsung çilli bir cihaz almak istemiyorum.
Pil farkı 1 saat değil 2 saat ısı farkı 10 derece perforöans farkı ise . Az araştırın haber yaparken phonearenadan ne görüyprsanız çeviriyorsunuz
Hala Appleın bu saçmalığı yaptığına inanamıyorum bari önceden anlaşılsa yada fiyat farkı olsa. Türkiyeye yığarşar artık dandik samsung işlemcili iphoneları
Merak ettigim Exynos islemcileri de ayni sekilde mi uretiyorlar yoksa Apple’a madik mi atiyorlar
Arkadaşım benim için çok önemli sizde çok güzel açıklama yapmış sınız ayrıca teşekkür ederim ama alırken Nasıl fark edeceğiz Samsung cipi hangi seri nolu ürünlerde kullanılmış tsmc cipi hangi seri no lu ürünlerde kullanılmış böyle bir bilgiye Nasıl ulaşırız ve s…… Samsung una param gitmesin istiyorum
3000 TL lik telefon 1000 TL lik telefondan 1 saat daha hızlı olduğu için kullanım süresini dengelemiş oluyor işte bu ve bunun gibi ince ayrıntıları düşündükleri için 4000+ para istiyorlar sizlerden.
yalana bak iSheep yazarlar SAMSUNG'a iftira atmaya amma hevesli çıktı be… performans farkını kaldıramayan koyunlar…
@19:11 Sen gel bana ben sana iPhone 5 nasıl kasiyor ve donuyor göstereyim.Kilit ekranı bile 15 saniyede aciliyor.Bir de kalkmış mili saniyelik kasmadan bahsediyorsun.Şuan kullandığım android işletim sistemli telefonda ne kasma ne donma var.
Fark çok aslında ısınma olsun performans ve şarj süresi olsun ama Apple bilinmesini pek istemiyor sizde doğan olarak the verge Türkiye şubesi olduğunuz için bundan çok bahsesemeceyek hatta fark yokmuş gibi videolar çekeceksinizdir;)
İkiside tipsiz ya
Off ne farkeder isterse Snapdragon 410 koysun kırolar anlamaz farkı gider 410luya daha fazla bile verirler
Samsung üretimi olan saha çok ısınıyor ve %9 falan performansı düşük, bise şarjı en az 1.30 saat fark ediyor.Apple %3 diyor ama ne şartlarda test ettiğini açıklamıyor tepki almamak için
Apple iyice saçmaladı
İçinde işlemci olmasa yine yok satar çünkü teknoloji değil moda markası
iOS 9 ile iPhone 6'nın ram işkencesi çektiğini nereden çıkarttın
Samsung sadece işlemcinin üretiminden sorumlu değil miydi? Telefonun geri kalanını kim üretiyor acaba, samsundan alınan işlemciyi kim montajlıyor. Geriye kalan tüm devre elemanlarını optimizasyonları kim yapıyor. Bunlardan hiç bahseden yok.
Apple gibi bir firma test yapmadan mı telefonlarını piyasaya sürüyor acaba, hiç bu soruları soran olmuyor.
Belkide şu açıdan bakmak lazım, Samsung 14nm işlemciyi üretti ama diğerleri bu işlemciyi kullanmayı beceremedi… 🙂
meraklılar, transistör, fet, jfet, mosfet gibi terimleri aratıp okusunlar, burada anlatılandan çok daha ayrıntılıdır.
Bu tipsizlik güncelleme ile düzelir mi
anladıysam arap olayım.. yani ne diyorsunuz almayalım mı ?
fark ne onu çözemedim aydınlatan olursa kısaca
16 ekimde satin alacagim nasil anlayacagim tavsiyeler verirmisiniz lutfen
Sayfanızın bir aşağı bir yukarı kayması ile ilgili Yorumları yayınlamıyorsunuz. En azından rica etsek bir teknoloji sitesi olarak bu sorunu çözseniz çok seviniriz.
Abi satin alirken ne yapmamiz lazim saka mi bu ya yakismadi aplle'a bu sorun buyuyebilir eger drgisim programi baslatirsa zarar edecek biz nasil TSMC olani alabiliriz
Satın alırken TSMC çipseti kullananı almak istediğimizi söylediğimizde yardımcı olurlar mı ? Aydınlatır mısınız lütfen !!!
Samsung çipli aldığımızda iade hakkımız var mı ? Apple hangi koşullarda geri alım yapıyor ? Bilen bir arkadaş bilgilendirirse çok memnun oluruz.
samsungu kötülemek için elinizden geleni yapıyorsunuz bide iade falan diyolar allahım
yav ne dengesiz dengesiz işler samsung daha hizli arkadaslar ama daha cok guc tuketebilir
Arkadas kim yardim edecek bize bilen varmi?
Koskoca firma 2 farklı cip üretiyor sasiracak is!!
Bence çok hissedilecek bişey değildir
Bir şirket nasil olurda yüzde 1-2 fark olduğu cihazi piyasaya sürer ya da bunu acikca şöyler? Apple'in yanlis parca tedarik politikasi dan başka birşey değil. Bu isler farkli fason ticaretiyle olmaz. Umarim alacagim cihaz tsmc cikar.
İlk aldığım 6s tsmc işlemciliydi, ekrana bastırdığım zaman çıt çıt ses geliyodu gitti durumu anlattım değişim yaptılar, değişim cihazı samsung işlemcili çıktı, arada bi fark göremedim, antutu testinde tsmc 132k puan almıştı, şimdiki samsung ilemcilide 131k 132k bazen 130k alıyor.. Aktif kullanımda bayarya ömrü 8 saat . Isımma olayını sadece antutu takip testi yaparken yaşıyorum …Ama yinede bi yolunu bulun değişim yapmak istiyorum.
iphone 6s kullanan (tmsc işlemcili) arkadaşlarım acaba güç tasarrufu kapalıyken; normal modda cihazın açılış süresi sizde kaç saniye ? benim önceki iphone 6s( samsung işlemciliydi) tam 15 saniyede komple açılırdı. Bu cihazım 25 saniyede ancak açılıyor.Bu farkın sebebi nedir işlemci daha mı yavaş desem internette karşılaştırmalara baktım aynı saniyede açılıyor.Sizde durum nedir iki dkk ayırıp süre tutup yazacaklara selam olsunn (ios 9.3.2 kullanıyorum diğer cihazda öyleydi.)