2015 yılında bilgisayar korsanları, ABD federal dairelerinde çalışan yaklaşık 22 milyon eski ve mevcut görevlinin kimlik bilgilerini ve gizli dosyalarını sızdırmıştı.
Geçtiğimiz haftalarda ise, ülkemizdeki yaklaşık 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri internete sızdı ve bugüne kadarki “kamuya ait en büyük bilgi sızıntısı” olarak tarihe geçti.
Peki bundan sonra ne olacak?
Kimlik bilgilerinin internete sızması büyük bir kaosu devamında getirebilir. Tüm kimlik bilgilerinin açığa çıkmasının yanı sıra, adres bilgilerinin de sızdırılması işin boyutunu biraz değiştiriyor.
Kötü niyetli kişiler, bu kimlik bilgileri ile sizin adınıza birçok işlem yapabilir. Bir bankayı ya da telefon operatörünü aradığımızda güvenlik adımları için sorulan tüm soruların cevabının şu anda internette gezdiğini düşünürsek bu saatten sonra biraz daha dikkatli olmamız gerekiyor.
Vatandaş durumdan ne kadar haberdar?
Adınıza düzenlenmiş bir telefon faturası, araç ya da icra takibi olup olmadığını E-Devlet üzerinden kontrol edebilir, bankaları arayarak sizin bilginiz dışında yapılmış herhangi bir işlem ya da ödeme talimatı olup olmadığını sorabilirsiniz.
Bazı sitelere üye olabilmek için kimlik doğrulaması gerekmektedir ve sızdırılan bilgiler ile bunu yapmak da oldukça kolay. Bu gibi durumların önüne geçmek için internet üzerinde bulunan kişisel bilgilerinizi güncellemeniz veya gizlilik ayarlarınızı değiştirerek bilgilerinize herkesin ulaşmasını engelleyebilirsiniz.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise, telefonla sizi arayarak kimlik bilgilerinizi sizinle paylaşıp dolandırmaya çalışan insanlara karşı daha da dikkatli olup, çevrenizdeki herkesi bilinçlendirmeniz.
:: Avrupa’dan Türkiye’ye Baktık! Sokaktayız #18
Ülke nüfusunun büyük bir bölümünün kimlik bilgilerinin internete sızdırılması üzerine biz de mikrofonumuzu alarak “sızdırılan bu bilgiler ne gibi sonuçlar doğurur?” diye sorduk. İşte cevaplar!
#video_11645#
:: Sızdırılan kimlik bilgileri vatandaşı nasıl mağdur eder?
O bilgilerle hiç bir şey yapılamaz.Biz her yere kimlik fotokopimizi veriyoruz.Onunla bile bir şey yapılamıyor.
güzel sokak röportajı konusu olmuş….
Chp'den başka ne beklenir.
İnsanlar devlete güveniyor ama veriler zaten devletten çalındı.
Çaldıranlar hala başımızda böyle bir ülke yok
Akepe olduktan sonra her şeyimizi çalarlar
2010 referandumuna katılanların kimlik bilgileri çalınmış diye bir iddia var?
Tolga Cem bu konuda çok güzel yazı yazdı onu okuyun bu röportaj çok gereksiz.
tüm işlemlerimizde şifre, cep telefonu, parmak izi ve yüz tanıma ile güvenlik istiyoruz
akepe sayesinde her iş başımıza geldi
İnceleme yaparsanız bilgilerin YSK daki bilgilerin olduğunu görürsünüz.Tabi bir de işin içinde CHP var
Akp bizim bilgilerimizi korumakla mükellef çaldırmakla değil!
İşten anlamayan adamları işe alırlarsa olacağı bu.