Reklam

Kod enjeksiyonlu ilk Android virüsü!

9
Reklam

Gün geçtikçe gelişen ve büyüyen popüler mobil işletim sistemi Android, bu bağlamda kötü amaçlı kişilerin de bir numaralı hedefi haline gelmiş durumda. Yeni keşfedilen bir Android virüsü ise diğerlerinden farklı olarak kod enjeksiyonlu olduğu için büyük tehlike arz ediyor.

Android için fidye virüsü tehlikesi!

Kod enjeksiyonlu ilk Android virüsü!

Android, her ne kadar açık kaynak kodlu özgür bir işletim sistemi olsa da, vaat edilen bu özgürlük kimi zaman çok büyük sorunlara da yol açabiliyor. Buna örnek olarak yeni keşfedilen Dvmap truva virüsünü gösterebiliriz.

17-06/11/kod-enjeksiyonlu-ilk-android-virusu-1.jpg

Reklam

 

Kaspersky Labs tarafından kısa süre önce keşfedilen bu virüsün diğerlerinden en büyük farkı kod enjeksiyonlu olması. Yani bu güne kadar sessiz sedasız 50 binden fazla cihaza bulaşan Dvmap virüsü, bulunduğu cihazdaki sistem kök dizinlerine kendi amaçları doğrultusunda kod satırları ekleyebiliyor.

Büyük Google Play Store tehlikesi!

Bununla da kalmayan Dvmap virüsü, 64 bit sistemlerde dahi rahatlıkla çalışabiliyor ve Google’un uygulama doğrulama protokollerini otomatik devre dışı bırakabiliyor. Bulaştığı cihazda tam denetime sahip olan virüs, kullanıcılarına korsan reklamlar göstermeye başlıyor (en azından virüsün bilinen başlıca eylemi bu).

Dvmap virüsü hakkında açıklama yapan Kaspersky Labs yetkilileri, virüsün Google‘a bildirilerek Play Store‘dan kaldırdığını belirttiler. Ayrıca yine yetkililerin belirttiği üzere virüsün bulaştığı cihazlar fabrika ayarlarına sıfırlanarak rahatlıkla tekrar kullanılabilir.

:: Siz bu virüs hakkında neler düşünüyorsunuz?

9 Yorum

  1. Biz mi telefonu kullanıyoruz, telefon mu bizi kullanıyor anlamadım gitti. Güvenlik için, kafa rahatlığı için Nokia 3310'a dönmek lazım galiba.

  2. Şimdi biri derki kullanmayı bilmiyorlar, o derki başka bir şey 😀 Tarayıcıdan yerleşenleri de unutmadık, siteye gir, bitti. Meşhur Android 2.2, 3 ve 4.0 klasikleri 😀

    Gerçi yıllardır tasarım üzerine değişiklik yapmadıklarına göre arkaplanı geliştiriyorlar. 5.0.1'den 8'e kadar hep aynı tasarımı ittirdiler millete 😀

  3. Maalesef insanlar kullanmayı bilmiyorlar. Tarayıcıdan bulaştığını zannettiğiniz virüs dediğiniz şeyler, Router yani modemden gelir. Bunu işletim sistemi algılayamaz, iOS'ta da aynı şekilde sıkıntı çıkartır. Sitede gezerken reklama yönlendirme olayına işletim sistemi pek bir şey yapamaz. Ayrıca Android 5.0 dan itibaren tasarımsal ve işlevsel olarak birçok şey değişti. Sadece tasarım dili değişmedi. Bir şey yeterli olgunluğa ulaştığında, çok fazla değişmemeye, küçük düzeltmelerle yetinilmeye başlar. Bu haberdeki virüs de Root erişimi olmayan cihazlarda tehlike arz edemez. Önce root erişimi sağlaması gereklidir. Root erişimini bilerek bu virüse veren kişi, (bilinçli bir şekilde) kullanmayı bilmiyordur.

  4. herkes yazılım mühedisi olmuş yok virüs(zararlı yazılım) öyle bulaşmaz böyle bulaşırmış vs… Virüs her yolla bulaşabilir. örneğin bir siteye kod koyarsın, oraya giren herkesin şifrelerini alabilir. bazen bir bağlantıya tıklarsın bulaşır. bazen flash bellek bazen cd, bazen crackten. bazende siz hiçbiryere girmeden hackerlar pc'nize girer. daha birçok yoluda olabilir. hatta wifiden bile dağılabilir. o yüzden şundan olmaz bundan bulaşmaz gibi konuşmayınız.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version