Reklam

Nexus’lara Factory Image Nasıl Yüklenir?

42
Reklam

Referans Android telefonu ya da tableti diyebileceğimiz Nexus modelleri, Android’in yapımcısı Google tarafından uzunca bir süredir geliştiriliyor.

En yeni çıkan Android sürümünün referans seviyede geldiği Nexus modelleri, hem bu cihazlara özel optimizasyonun yapılmasından dolayı hem de herhangi bir ikinci arayüz kullanmadıkları için, diğer Android cihazlara göre çok daha başarılı ve akıcı bir kullanım deneyimi sunabiliyor.

:: Android 5.0 Lollipop sürümünü inceledik. İşte merakla beklenen o video!

Reklam

Burada belirttiğimiz gibi Google, ilk başta Nexus 5 modeli olmak üzere sırasıyla Nexus 10, Nexus 7 ve son olarak Nexus 4 modeli için Android 5.0 Lollipop güncellemesini duyurdu.

Güncelleme OTA ile gelmediyse üzülmeyin ve beklemeyin… Rehberimizi uygulayın!

OTA dediğimiz yani telefonunuza Wireless üzerinden gelen güncelleme, henüz pek çok Nexus 5 kullanısına bile ulaşmadı. Eğer siz de güncellemenin ulaşmadığı kesimlerdenseniz, beklemenize hiç gerek yok. 

Google’ın yayınladığı Factory Image yani fabrika imajı, bir diğer terimle fabrikasyon yazılım, herhangi bir sorun çıkarmıyor. Orjinal olduğu için de garantiyi de bozmuyor. 

Cihazı kabloyla bilgisayara bağlayıp, telefonunuzla ilgili factory image dosyasını indirip, bu rehberimizde bahsedeceğimiz gerekli işlemleri yaptıktan sonra, cihazınız yeni Android sürümüne geçmiş olacak.

Bunu sadece Android 5.0 Lollipop sürümü için düşünmeyin. Bu rehber ilerleyen sürümlerde de aynen kullanılabilecek, kıymetli bir rehber. O zaman lafı uzatmadan başlayalım.

*Not: Ne olur ne olmaz diye bu işlemi yapmadan önce verilerinizi yedekleyiniz. Telefonun sıfırdan yazılım yükleme ihtimali yüksek. 

*Not: Google, Nexus One hariç tüm Nexus cihazların factory image dosyasını buradaki linkte paylaşıyor. Cihazınız için aynı işlemleri uygulayarak, listedeki istediğiniz sürümün orjinalini cihazınıza yükleyebilirsiniz.

*Not: Bu işlemi yapabilmeniz için, kullandığınız Nexus cihazın bootloader’ının kilitli olmaması gerekiyor. 

Adım adım Nexus modellerine factory image kurulumu

Sahip olduğunuz Nexus cihazı için çıkan en son fabrika imajlarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz. Kullandığınız cihaza göre istediğiniz sürümü bulup linkten fabrika imajını indirin.

Kullandığımız Nexus cihazı ile bilgisayarımızı iletişime geçirmek için Android SDK’in içinde bulunan fastboot dosyasına ve USB kabloya ihtiyaç duyuyoruz. Cihazın bataryasının da doluluk oranı yeterli olmalı.

Fastboot dosyasını indirmek için Android SDK’in tümünü indirmeye gerek yok. 9 MB’lık sadece platform-tools kısmının indirme linkini internette bulabilirsiniz. Güvenliğiniz için resmi bağlantı olan Google Android SDK linkini sizlerle paylaşıyoruz. Buradan indirebilirsiniz.

Android SDK ve kullandığımız Nexus modeline göre factory image indirdik. İşlemlere başlayalım….

Buradan indirdiğiniz .tgz uzantılı factory image dosyalarını arşivden çıkarıyoruz. Arşivden çıkaracağımız Factory image dosyasının içindeki klasörün içinde bulunan dosyaların tümünü fastboot.exe dosyasıyla aynı konumda bulunacak şekilde bir klasörün içinde tutmanız gerekiyor.

Klasörün içerisinde bulunması gereken dosyalar:

(Windows için)(Farklı telefonlar için değişebilecek yerleri,kendimiz açıklamalı şekilde yazdık. Dosya adları indirdiğiniz telefona göre değişiklik gösteriyor)

fastboot.exe
bootloader-kullanılancihazmodeli-versiyon.img
image-cihazinkodadi-cihazinderlemenumarasi.zip
Eğer cihaz SIM / GSM tabanlıysa radio-cihazinkodadi-versiyon-numaralar.img ve bilmemize gerek olmayan başka dosyalar klasör içerisinde yer alacak.

*Not: Yukarıdaki dosya isimleri yazının devamında bu şekilde kullanılacaktır. Sizin fabrika imaj paketinden çıkan dosyalardaki isimleri kullanmanız gerekiyor. Örneğin: hammerhead-lrx21o-factory.zip

Her şey hazır. Artık Nexus cihazımıza factory image flaşlayabiliriz…

1- Cihazınızı kapatın
2- Cihazın kapalı olduğuna emin olduktan sonra güç butonuyla ve ses kısma tuşuna basarak bootloader moduna giriş yapın.
3- Cihazınızı USB kablo ile işlemleri yapacağınız bilgisayara bağlayın ve işletim sisteminizin terminali(Windows’ta cmd.exe) ile fastboot ve diğer dosyaların bulunduğu klasöre “cd” komutuyla giriş yapın.

Örnek: Masaüstünde bulunan nexus5fastboot adlı klasöre komutsetinden  “cd Desktop/nexus5fastboot” komutuyla giriş yapabiliyorsunuz.

4- Bağlantının sağlanıp sağlanmadığını aşağıdaki kodla kontrol ediyoruz:

Windows için:

fastboot devices

Linux ve Mac için:

./fastboot devices

Eğer listelenmiş bir cihaz görüyorsanız(ve bilgisayarınıza sadece bir cihaz bağlıysa) işlemlere devam edebilirsiniz. Görünmüyorsa cihazınızı bilgisayarınıza tanıtmada problemler yaşıyorsunuzdur. Özellikle Nexus’un ADB sürücüsünü tekrar kurmayı deneyin.

5- Aşağıdaki komutlarla boot, cache, recovery, system ve userdata dizinlerimizi siliyoruz. Her bir satırdaki komutu sırayla uygulayın: (***YEDEK ALMADIYSANIZ UYARIYORUZ-Bu işlemler sonrası verileriniz silinecek-***)

fastboot erase boot
fastboot erase cache
fastboot erase recovery
fastboot erase system
fastboot erase userdata

6- Bootloader’ı yeniden yüklüyoruz:

fastboot flash bootloader bootloader-cihazmodeli-versiyon.img

7- Bootloader’ı yeniden başlatıyoruz:

fastboot reboot bootloader

(8 ve 9. adımlar SIM kart girişi olan cihazlarda Radio yüklemek için gereklidir)

8- Radio imajını yüklüyoruz:

fastboot flash radio-cihazkodadi-versiyon-sürümkodu.img

9- Bootloader’ı yeniden başlatıyoruz:

fastboot reboot bootloader

10- Sistem, kurtarma imajı, kernel çekirdeğini de kapsayan genel paketi yüklüyoruz:

fastboot -w update image-cihazinkodadi-cihazinderlemenumarasi.zip

11- Bootloader’ı yeniden başlatıyoruz (Ama bunu elinizle telefon üzerinden değil, kod ile bilgisayardan yapıyoruz)

fastboot reboot bootloader

İşlem bitti!

Son bir ek!

Garanti durumları için bootloader’ın kitli olması avantaj sağlayacaktır. Bu işlemlere ek olarak ufak bir kodla bootloader’ı kitleyebilirsiniz. Onu da gösterelim.

fastboot oem unlock kodunu yazarak kilit açılıyor, fastboot oem lock komutuyla beraber kilit kapanıyor.

12- Cihazı yeniden başlatıyoruz:

fastboot reboot

Bakmayın uzun gibi gözüktüğüne. Esasında hızlı ve bu konuya çok yabancı olmayan bir elle, 5 dakikadan kısa sürede yapılabilecek kolay bir işlem.

Evet bu rehberimizin sonunda, kullandığınız Nexus cihaza factory image nasıl yükleneceğini öğrendiniz ve cihazınıza kurdunuz. Şimdiden Android Lollipop’unuz hayırlı olsun 🙂

:: Factory image ile Nexus cihazınızı Android 5.0 Lollipop’a güncellediniz mi? 

42 Yorum

  1. sagol tolga abi 3 gün önce yruma yazmıştım ansıl yüklenecegini bilmiyoruz diye bugün yaynlamışsınız gerçekten işinizi iyi ayapıyorsunzu kendi adıma teşekkür ederim

  2. keşke belli aralıklarda caps çekip koysa idiniz daha güzel olurdu. bu fastboot klasörünü mesela anlamadım. orası çok karısık olmus

  3. Yazı için teşekkürler, peki rootluysa cihaz rootu önceden kaldırmak gerekli mi yoksa kendiliğinden gider mi? Ota’yı bekleyecek olanlar sadece rootu kaldırsa ota güncellemesi alabilirler mi yoksa bootloader da kitli mi olmalı?

  4. Hazýrlamýþ olduðunuz rehber ile windows 8.1 sisteminde Nexus 5 cihazýma kurulum yapmayý denedim fakat vermiþ olduðunuz komutlar windows ile uyumlu deðil. Düzeltmenizi tavsiye ederim.

    fastboot flash radio-cihazkodadi-versiyon-sürümkodu.img
    Bu komut windows’da fastboot flash radio radio-cihazkodadi-versiyon-sürümkodu.img

    fastboot reboot bootloader
    Bu komut ise fastboot reboot-bootloader

    Baþarýlý kurulumu þu adýmlar ile yaptým az kalsýn elimde kalacaktý

    1. fastboot oem unlock
    2. fastboot erase boot
    3. fastboot erase cache
    4. fastboot erase recovery
    5. fastboot erase system
    6. fastboot erase userdata
    7. fastboot flash bootloader bootloader-hammerhead-hhz12d.img
    8. fastboot reboot-bootloader
    9. fastboot flash radio radio-hammerhead-m8974a-2.0.50.2.21.img
    10. fastboot reboot-bootloader
    11. fastboot -w update image-hammerhead-lrx21o.zip
    12. fastboot oem lock
    13. fastboot reboot

    Eðerki 11. adýmda aþaðýdaki þekilde hata alanlýrsanýz;

    archive does not contain ‘boot.sig’
    archive does not contain ‘recovery.sig’
    archive does not contain ‘system.sig’


    Yapmanýz gereken image-hammerhead-lrx21o.zip dosyasýný bulunduðu dizine çýkartýn ve aþaðýdaki komutlarý kullanýn

    fastboot flash boot boot.img
    fastboot flash system system.img
    fastboot flash recovery recovery.img
    fastboot flash cache cache.img
    fastboot flash userdata userdata.img

  5. İşlemleri yaptım fakat google logosu gelmiyor cihaz ana ekrana gelmiyor yani,recovery moda girmiyor yanlızca bootloadere girebiliyorum acaba nerde yanlışlık yaptım?

  6. hiç bir þey anlamadým bootloder modundayken bilgisayar tanýmadý kilidi nasýl açýyoruz hiç birþey yok fotoðraf video olsa on numara olur ya

  7. hiç bir şey anlamadım bootloder modundayken bilgisayar tanımadı kilidi nasıl açıyoruz hiç birşey yok fotoğraf video olsa on numara olur ya

  8. herşey tamam ama açılış naimasyonunda takılı kaldı. 30 dakikadır toplar dönüyor. 4 kere denedim nasıl çözülecek.

  9. Fasboot ile erase yaptıktan sonra flash-all demeniz yeterli . Tabi bu image dosyasını atmadan önce yedek almanızda fayda var bütün sistemi uygulamaları yeniden kurmak zorunda kalırsınız titanium backup tavsiyemdir .

  10. Abi insanları ne uğraştırmışsınız yaa 🙁 Tamam güzel detaylı bir anlatım olmuş ama factory image klasöründe flash-all.bat diye bi dosya var ona çift tıklayınca tüm bunları pc yapıyor zaten 🙂

  11. arkadaşlar direk seri no, version almadan direk yüklemeye başladım ve bütün sistem silindi şimdi tlfn "fastboot mode" kaldı ve açılmıyor hiçbir şekilde ne yapmam gerek

  12. arkadaşlar tlf modeli nexus 5 ve direk seri no, versiyon no vb. gerekli bilgileri almadan telefondan direk android 6.0 güncellemesi yapmaya başladım ve tlf "fastboot mode" kaldı tlf açılmıyor

  13. merhaba ben nexsus 6 format attım ama gmaıl adresımı unuttum onceden senkorıze olan sımdı ıse acamıyorum bunu acmanın bır yontemı varmıdır acaba yardımcı olursanız sevınırım flashlayamıyorum da gelıstırıcı olmadan flash ta atılmıyor telefona

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version