Qualcomm‘un yeni üst seviye işlemcisi Snapdragon 835 ile ilgili pek çok haber paylaştık. Nihayet CES 2017 başta olmak üzere 2017 yılına damga vuracak olan Snapdragon 835 resmen tanıtıldı.
Biz de sizlerle Snapdragon 835 özelliklerini ve bizlere arka planda sunduğu pek çok yeniliği, Snapdragon 820‘ye göre farklılıklarını makalemizde aktaracağız.
Snapdragon 835 özellikleri
Win32 uygulamalarına merhaba!
Snapdragon 835 ile beraber artık Windows 10‘da win32 dosyaları açılabilecek. Bilgisayar sınıfı bir işlemci haline gelen Snapdragon 835, 32 bitlik Windows uygulamalarını çalıştıracak. Önümüzdeki günlerde Windows modellerinde Snapdragon 835 işlemcisini sıklıkla görebiliriz. CES 2017’de de benzer ürünler tanıtılabilir.
CES 2017 ile ilgili tüm haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz…
Daha hızlı şarj!
Quick Charge 4.0 desteğiyle beraber gelen Snapdragon 835, Snapdragon 820’ye göre daha hızlı şarj oluyor. Ayrıca daha küçük işlemci alanına sahip olan Snapdrasgon 835, üreticilere telefon üzerinde daha fazla alan avantajı sağlıyor. Bu da aynı boyut bir telefonda pil için daha fazla alan anlamına geliyor!
Yani teorik olarak Snapdragon 835 kullanan telefonlar daha büyük batarya boyutu ve daha hızlı şarj desteğiyle gelecek.
Snapdragon 835 işlemci özellikleri
Samsung’un 10nm boyutunda 3. nesil FinFET üretim teknolojisiyle üretilen Snapdragon 835, bütün geliştirmelere rağmen yüzde 35 daha ufak bir paket boyutuna sahip.
Qualcomm, Snapdragon 835‘in zar boyutundan bahsetmedi fakat 3 milyardan fazla transistöre rağmen Snapdragon 835, 820’ye göre genel boyut anlamında daha küçük bir işlemci.
Samsung’un 10nm üretim teknolojisini kullanan ilk işlemci olan Snapdragon 835, yüzde 40 seviyesinde enerji verimliliği sunacak.
8 çekirdeğe tekrar merhaba!
Qualcomm, üst seviye işlemcilerinde Apple gibi işlemcilerinde kendi modifiye ettiği ya da geliştirdiği ARM tasarımlarını genel olarak kullanıyor.
Eskiden Scorpion ve daha sonra Krait mimarisinden sonra Snapdragon 810 ile standart ARM mimarisine dönen Qualcomm, Snapdragon 820 ile kendi özel tasarımı Kryo çekiğine geçmişti.
ARM Cortex Technology lisanslı ilk yarı özel mimari olan Kryo 280 çekirdeği, Qualcomm tarafından ARM’ın A72 ve A53 mimarilerinin kendi hedeflerine göre geliştirilmiş, farklılaştırılmış bir türevi.
Snapdragon 835, yine Kryo çekirdeğinden güç alıyor fakat bu sefer Snapdragon 820 gibi 4 çekirdek değil, 8 çekirdek. Ayrıca kullanılan çekirdek tasarımı ise daha da güçlenen Kryo 280.
Kullanılan 8 çekirdeğin de tasarımı Kryo 280 olacak. Fakat iki çekirdek tıpatıp birbiriyle aynı mantıkla, aynı tasarımla çalışmıyor. Önbellek miktarlarından, belli başlı tasarım detaylarına kadar özellikle güç tüketim noktasından performans noktasına kadar ayrışmalar söz konusu.
Qualcomm’un kendi tasarımı olduğu için, bu noktada çok fazla detayın paylaşılmadığını belirtelim.
Yine 4+4 mantığıyla çalışacak işlemcinin 4 çekirdeği 2.45 GHz hızında çalışırken, diğer 4 çekirdeğinin hızı ise 1.9 GHz seviyesinde.
Snapdragon 835’in işlemci tarafındaki en büyük yeniliği ise artan önbellek miktarı.
Snapdragon 820‘de toplam 1 MB büyüklüğünde L2 önbellek bulunuyorken, Snapdragon 835′teki performans çekirdeklerinde rakam 2 MB seviyesine yani iki katına çıkmış oluyor. Qualcomm’a göre bu artış, işlemcinin içerisindeki bellek kontrolcüsünün yükünü azaltıyor ve dolayısıyla güç tüketimine ve performansa olumlu yansıyor.
1.9 GHz hızında çalışan düşük güç tüketimli diğer 4 çekirdeğin L2 önbellek miktarı ise 1 MB. Toplamda önbellek miktarının ciddi seviyede arttığını söyleyebiliriz.
Ayrıca Snapdragon 835’in Win32 uygulamalarına destek verecek olması, önbellek ihtiyacı doğuracak bir gelişme. Windows tarafını düşündüğümüzde 2 MB L2’nin gerekli olduğu da bir gerçek. Ayrıca artan çekirdek sayısını da unutmamak gerekiyor. Artık Snapdragon 820 gibi 4 çekirdek olmayan bir işlemciden bahsediyoruz.
Bellek kontrolcüsü
Bellek kontrolcüsü tarafına baktığımızda, Snapdragon 820‘deki gelişmiş kontrolcüsünün ana hatlarıyla kullanılmaya devam ettiğini görüyoruz.
Çift kanal 32 bitlik 1866 MHz hıza erişebilen LPDDR4x türevlerini destekleyen bellek kontrolcüsü, toplamda saniyede 29.9 GB bant genişliği sunabiliyor.
{pagebreak::2}
Snapdragon 835 Grafik işlemci – Adreno 540
Snapdragon 820‘deki Adreno 530 ile aynı mimariye devam eden Adreno 540, performans optimizasyonları yapılan, verimliliğin ve performansın artırıldığı yeni bir sürüm oldu diyebiliriz.
Oluşan çeşitli darboğazları ortadan kaldırmaya yönelik mimari güncellemeler, ALU güncellemeleri gibi geliştirmelerle gelen Adreno 540, Mali G71 ile kıyasladığımızda daha verimli yapısıyla dikkat çekiyor.
3D Render performansında, Adreno 530‘a göre yüzde 25’lik bir artış sunan Adreno 540, frekans ve mimari geliştirmelerle beraber daha yüksek performans sunacak.
Fakat sadece grafik işlemci gücünü baz alırsak, Apple A10’un hala ileride olabilme ihtimali epey yüksek. Testler çıktıkça göreceğiz fakat A10, yine grafik gücü en yüksek işlemci olarak kalabilir.
Adreno 540, OpenGL ES 3.2, DirectX 12 ve Vulkan da dahil olmak üzere en yeni grafik API’lerini desteklemektedir. Ayrıca, OpenCL 2.0 ve Renderscript için tam destek içerir.
Güncel hem Android hem de Windows grafik API’larını destekleyen Snapdragon 835, hem Windows hem de Android pek çok cihazda, 2017 yılında kullanılacak.
{pagebreak::3}
32 Megapiksel kamera ya da çift 16 Megapiksel kamera desteği!
Qualcomm, Snapdragon 835 çipsetinin içerisinde Spectra 180 adlı görüntü işleme birimi geliyor.
Tek 32 Megapiksel, çift kullanımda ise 16 Megapiksel kameraları destekleyen Spectra 180, 14 bit desteğine de sahip.
Yeni kamera modül desteklerine göre iPhone 7 Plus’taki gibi optik zum yapabilen çift kamera, LG V20 ya da G5 modelindeki gibi geniş açılı çift kamera ya da gelişmiş tek kamera modülü aynı anda, Snapdragon 835 işlemcili cihazlarda kullanılabilecek.
Amiral gemilerde en çok dikkat ettiğimiz kamera özelliklerine direkt etki eden gelişmiş görüntü işleme işlemcisi, ışıklandırma koşullarına dayalı en iyi AF yöntemini seçen hibrid otofokus sistemleri için üreticilere gelişmiş seçenekler sunuyor.
Düşük ışıkta daha kaliteli fotoğraflar
Ayrıca her bir pikseli (iki kat daha büyük bir 1,4μm piksel) iki fotodiyodun içine alan çift fotodiyotlu faz algılama otofokusunu da (2PDAF) destekliyor.
bir tanesi görüntü yakalama için, diğeri de faz algılama için. Faz tespiti için her pikseli kullanarak düşük ışık koşullarında PDAF’ya göre iki kat daha hızlı odaklanarak AF performansı önemli ölçüde geliştirildi.
HDR10 video kaydı
Video tarafında 2160p @30 FPS (2160p60 oynatabilme), 1080p @120 FPS desteğine sahip olan Snapdragon 835, H.264 ve 265 sıkıştırma formatlarını da donanımsal olarak destekliyor.
HDR10 desteğine sahip 4K Ultra HD Premium sertifikalı video kaydı yapabilecek olan Snapdragon 835 işlemcili cihazlar, yeni nesil televizyonların desteklediği HDR formatında 4k video çekecek.
Spectra 180 ISP’li Snapdragon 835, ayrıca ZzHDR desteğine de sahip. Hem fotoğraf hem de video kayıtarında ZzHDR, HDR görüntüsünün canlı bir önizlemesini de gerçekleştirebiliyor. HDR video çekerken, HDR fotoğraf çekebilmek gibi yetenekler, Snapdragon 835 işlemcili cihazlarda hayatımızda olacak.
{pagebreak::4}
Snapdragon 835 / DSP – ISP
Çipsetler sadece bir işlemci değil. Bağlantı birimlerinden tutun, kameradaki görüntüleri ve ses kaynaklarından gelen sesleri işleyebilen ayrıca kod çözücüler. Bilgisayarlardaki anakartlar üzerinde bulunan güney ve kuzey köprülerini işlemci içerisine katın, onun da içerisinde grafik işlemci katın. İşte çipsetler bu karışımdan da ötesi.
Snapdragon 835 içerisinde, geçen sene Snapdragon 820 ile beraber tanıtılan Hexagon mimarisinin güncel sürümü Hexagon 680 kullanılıyor. Tabii Snapdragon 835’in içerisinde yer alan sürümü Hexagon 682.
Hexagon 680 bizlere neler sunuyor?
Hexagon 680, programlanabilir çok çekirdekli işlemcilerden oluşuyor. Bu programlanabilir çekirdeklerle ilgili pek çok geliştirme, yazılımcılar tarafından da kullanılabiliyor. Uygulama geliştiriciler, doğrudan uygulamalarında işlemcilerdeki bu fonksiyonlardan yararlanabilecek şekilde hazırlık yapabiliyorlar.
Hexagon 680 ses, görüntü ve video işleme bölümü
Ses, görüntü ve videoları işleyecek olan Hexagon 680, işlemci ve grafik biriminin üzerinden bu görevleri alarak hem işlemci performansını artırıyor, hem de dolayısıyla cihazdaki çoklu işlem yeteneklerini artırıyor.
Qualcomm, Hexagon 680 ile beraber güç tüketimini de azaltacak. Aynı işlemler, işlemci çekirdekleri tarafından yapıldığında 3 kat daha yüksek performansı, 10 kata kadar daha az güç tüketerek gerçekleştirebiliyor. Ayrıca cihazın, mevcut yapması gereken işlemlerden de gücünü alıyor.
Daha kaliteli videolar işleyecek olan Hexagon 680, özellikle video kaydı sırasında karanlık noktaları aydınlatmakla yükümlü bir birime de sahip.
Hexagon 680 sensör kontrol bölümü
Hexagon 680 işlemcisindeki ikinci bölüm, cihazlarda sürekli çalışan ve düşük güç tüketmek zorunda olan sensörlerin kontrolü. Bu sensörlerden gelen bilgileri işleyerek cihaza aktaran birim, ses tanımadan tutun tüm sensörlerin kullanımını sağlayacak.
Hexagon 680 mobil veri işleme bölümü
Hücresel veri bağlantıları ile beraber diğer bağlantıların işlendiği modemden sinyalleri alarak gerekli birimlere işleyerek iletecek olan mobil veri işleme bölümü de işlemci yükünü azaltacak ve güç tüketimini azaltacak.
Sinyal işleme artık bir problem değil!
Hem bağlantı hem de görüntü hem de ses sinyalleri, Hexagon 680 gibi gelişmiş bir mimariye sahip sinyal işleme işlemcileri için sorun oluşturmuyor.
Daha az güç tüketimi!
Snapdragon 835, 820’deki gibi çift DSP çekirdeğinden gücünü alıyor.
Biri X16 LTE modem ile beraber siyan işleme yapar, diğer çekirdek ise hep aktif olan, düşük güç tüketimi gerçekleştiren DSP çekirdeğidir.
Bu çekirdek sensörlere, LTE, WiFi ve Bluetooth LE’ye bağlanan ve sürekli çalışan, sürekli gelen verileri işleyen bir çekirdek. Düşük güç tüketimli ve daima açık çekirdek, Hexagon DSP’sinin karmaşık işlemler yapmadığı zamanlarda kapanmasına ve böylece genel olarak çipsetin daha az güç tüketmesine olanak tanıyor.
{pagebreak::5}
Snapdragon 835 bağlantı teknolojileri
X16 LTE modem ile gigabit LTE!
Snapdragon 835, X16 LTE modem ile beraber geliyor. Geniş bir bağlantı desteğine sahip olan X16 LTE modem, 1 Gbps hıza ulaşabilecek, kategori 16 LTE modem ile beraber geliyor.
5G’ye geçiş için tüm firmalar kolları sıvamışken, Qualcomm’a göre 5G’ye geçene kadar gigabit LTE desteği oldukça önemli.
Bluetooth 5, 2 Mbps bant genişliğiyle Bluetooth 4.2’nin 2 katı kadar bant genişliğine sahip. Snapdragon 835, Bluetooth 5, WiFi 802.11AC ve AD desteğine de sahip. WiFi AD desteğinin aktif olabilmesi için ilave bir çip kullanılması gerektiğini de belirtelim.
Snapdragon 820’ye göre WiFi güç tüketiminde yüzde 60’a varan bir azalma da söz konusu.
VR
Qualcomm, Snapdragon 835 ile beraber sanal gerçeklik platformlarına da önem veriyor. Google DayDream desteği ve VR’a adanmış işlemci üniteleriyle beraber performans artışı getiriyor.
VR’daki yüksek kaliteli 3D ve 360 derecelik çevresel görüntüler, çevresel ses ve oluşan derinlik, genel olarak çipset üzerine büyük bir yük oluşturuyor. Bu artan yük ile beraber çipset içerisindeki tüm birimlerin senkronizasyonu, VR deneyimi açısından oldukça önemli.
İnandırıcı bir sanal ortam yaratmada karşılaşılan zorlukların en önemlisi ise foton gecikmesi. Foton gecikmesi, sanal gerçeklik gözlüğü ile yaptığınız hareketin, görüntüye yansıması.
Bu gecikme Snapdragon 820’de 18ms iken, Snapdragon 835’de 15ms seviyesine indirilmiş durumda.
Baş hareketlerini izlemek için Qualcomm VIO sistemi kullanılıyor. Bu sistem, Hexagon 682 DSP’yi kullanarak, işlemciye ek bir yük oluşturmadan, hızlı bir VR deneyimi bizlere sunuyor.
Çok komik
iyi işte marsa yolculuk başlasın.
Tolga abi cok açık cok guzel bi yazı olmuş saol oncelikle abi 4 4 tamm 8 deki gibi isinmazda frekans hızları çok yüksek ısınma ins sıkıntı olmaz
2017 işlemcisi Snapdragon 835 antutu'da 2016 işlemcisi A10 Fusion' dan daha düşük bir puan nasıl alır? Ateyizler bunu da açıklasın..
A10X bence bunu her zaman tokatlar,tokatlayacaktır çünkü onu apple tasarlıyor.
Burdana hareketle win32 desteklerse mobilde linux başlayabilirse
ne kimse ios a nede androide bakar her taraf linux olur hem de her isinizi yaparsınız bence güzel olur x86 linux mobil
Bayağı detaylı makale olmuş. Elinize sağlık tolga bey bizi aydınlattınız 🙂
big little tasarımları hiç sevemedim,geçişler düzgün olmadığı için 3-4 bin lira para verdiğimiz telefonda performans çekirdekleri yerine güçsüz çekirdekleri kullanıyoruz tüm gün web browser bile açarken gecikme yapıyor keşke az çekirdek güçlü çekirdek olayına dönseler
Yine de bir A10 değil 🙂
Çok uzundu okuyana kadar sıkıldım ellerinize sağlïk
32bit/384kHz 115 dB SNR ses desteği yazıda unutulmuş önemli bir detayı atlamamış hatırlatmış olalım.
Gta 5 kaldırır mı?
Bu işlemcilerin sar değerleri ile bir alakası var mı
Bu kadar özellikle uğraşacaklarına sadece ısınma üzerine gitsinler!! Bütün sorun ondan çıkıo ekran sararmaları telefon alev almaları yanmaları patlamaları vs.. 801 den beri zaten gayet iyi ve hızlı, saçmaladı Snapdragon ondan sonra
bu kadar özelliğini şu ufacık şeyin içine nasıl sığdırıyorlar!!!! hayret yaww
A10 her türlü ezer
Demek ki iki sene sonra bu işlemciler sayesinde ileride PC'ye gerek kalmayacak. USB stick gibi HDMI üzerinden ekrana bağlayıp bilgisayar gibi kullanabileceğiz. (Her ne kadar windows phone ve android'in bazı telefonlarında şuan olsa da tam performanslı çalışmıyorlar. Ciddi anlamda win32 çalıştıracak işlemci bu olsa gerek.)
yazıda bir detay daha atlanmış Google'ın ısrarla üreticilerin kullanmasını istediği USB Type-C cihazlar için düşünülen evrensel standart olan ama çoğu firmanın Type-C kullanırken eklemediği USB-PD (Power Delivery) hızlı ve güvenli şarj özelliğide bu SoC ile gelmekteç nedir bu USB-PD dersek 3A yada 5A Akım 12V gerilim ile 36 Watt 60 Watt güç elde etmek mümkün hatta zaman içinde Tablet ve Notebook gibi cihazlarda 20V gerilim ile 60 Watt 100 Watt güç elde etmek mümkün olacak … Önemi nedir dersek evrensel olarak Hızlı Şarj adaptörlerinin yaygınlaşmasıyla 5000 mAh üstü bataryaların kullanımındaki yaygınlaşma olacak
İyi güzel hoş ama bu kadar hızlı ürünler üretildikçe ve yeni modeller çıktıkça akıllı telefonların fiyatları aşırı yükseliyor. Bir önceki modeller 3.000 TL gibi fiyattan satışa çıkıyor, 1 yıl gibi bir sürede yeni model çıkınca fiyatları bir anda 1.500 TL seviyesine gerilemiyor. Dolayısıyla yeni çıkan modeli 3.000 TL'nin üzerinde fiyatlandırarak satışa sunuyorlar. Her 1 yılda bu durum tekrarlandıkça fiyat baremleri de yükseliyor, amiral gemisi bu diyerek fiyatı bu sefer 3.500 yapıyorlar, ertesi yıl 4.000 oluyor ve telefonlar alınamaz hal alıyor, firmalar da bu durumda telefon satışları istedikleri gibi gitmediği için zarar ediyor. Olan dünyaya oluyor, dünya üzerindeki zavalla bir takım ülkeler Nijerya gibi elektronik çöplüğü oluyor, dünyaya zararlı gazlar yayılıyor, toprakta dönüşmeyen maddeler artıyor.
snap 835 2017 de telleri otturecek…sayet sag salim olursak insl piyango da cikar aliriz bi tane
Çok güzel emek dolu bir haber olmuş. Hiç sıkılmadan okudum. Gps ile alakalı bilgi var mı gps yerine gps ten Co daha hızlı ve doğru çalışan galileo var mı mesela. İleride galileo nun ne olduğu ile ilgili bir makale paylaşırsanız insanların ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Saygılar
Çok güzel açıklamışsınız 🙂 işlemcide çok güzel HTC yapsın şu işlemci ile güzel bişey alacağım 🙂
2020'ye 3 sene var ben 2030'lu yılları çok merak ediyorum. Keşke Qualcomm, İntel, Apple, Samsung, v.b. devler ilerideki 10 yıllık planlarını açıklasalar. Smart Phone denilen cihazlar hangi materyallerden, ne gibi tasarımlar ile çıkacaklar. İnternette görseller var ama 3D Max çizimi belli kesimler tarafından teyit edilmemiş çizimler.
10 yıla kalmaz Çin ve Rus yapımı işletim sistemleri Egemen olur Yıllardır bölünerek çoğalan, ios, Windows, android birbirini çoğaltan ve aynı amaca hizmet eden işletim sistemleri genç nüfuslarının azalması, nitelikli adam bulunamaması, insan haklarının engel olduğu çalışma ortamları, yüksek ücret politikaları, dünyanın kutuplaşması nedeniyle çöküşe geçer. O zamanda Qualcomm gbi devler sekiz değil iki çekirdekli 10nm işlemci ile Marsa dahi gidilebileceğini insanlığa gösterir.
Tolga Cem Küçükyılmaz yazmayı unuttum Eline Emeğine sağlık.
tamam yazı iyi,birde kirin ile karşılaştırmamı yapsaydın tolga !?
her modelde şu kadar enerji verimliliği 6 senedir aynı hikaye o zaman snapdragon hiç şarj yememesi lazımdı.
burdan hareketle windows dunyanin en buyuk marketine sahip olur ve kim bakar ios veya androide demen lazimdi benceeee
A10 snapdragon 801 gibi birsey sadece ios hizli
8 çekirdeğe dönmüş bu kötü snapdragon nezaman 8 çekirdekli işlemci yapsa batırıyor işi inş bu böyle olmaz 800 ve 820 cok iyi işlemcilerdi ikisindede 4 çekirdek vardı hadi hayırlısı bakalım
Kağıt üstünde iyi:) uygulamada nasıl olur göreceğiz. Isınır mı, 8çekirdege göre apps yapılır mı. Onlar için beklemek lazım.
Haber dediğin böyle olur. BÖYLE HABERLER YAPIN.
gta 4 gelir mi acaba
Güzel detaylı bir yazı olmuş. Çok faydalandım
Tolga bey elinize emeğinize sağlık çok aydınlatıcı olmuş özellikle XZ1 cihazımı artık daha tad alarak kullanıyorum.Sağolun.