Sanal dünyayı, gerçeklikle birleştiren VR gözlüklerin satışa sunulmasına artık sayılı günler kaldı. 2012 yılında Oculus Rift’in Kickstarter’da boy göstermesiyle başlayan süreçte artık sona gelindi.
Aslında sanal gerçeklik cihazları 2012 öncesinde de vardı. Fakat bu teknolojiler, yaygın kullanıma sunulacak kadar, üzerine projeler şekillendirilecek kadar ucuz değildi.
Sanal gerçeklik neleri değiştirecek?
{pagebreak::1}
2012’de düzenlenen Kickstarter’da ortaya atılan Oculus Rift projesi, aslında VR gözlüklerin o kadar da uç noktalarda olmadığının en büyük ispatıydı. 36 saat gibi kısa bir sürede 1 milyon dolar bağış toplayarak, Kickstarter’da eşine az rastlanan bir başarıya imza atan Oculus Rift, sanal gerçekliğin önünü de açmış oldu.
Bu yazımızda, Oculus Rift ile yükselen VR gözlüklerini mercek altına alacağız. İşte 2016’da sahne alması beklenen VR gözlükler.
{pagebreak::2}
1) HTC Vive
Sanal gerçeklik denildiğinde akla ilk gelen şeylerden birisi de daha gerçekçi oyunlar. Bu durumun farkında olan Vive, sanal gerçeklik pazarına çok güçlü bir partner eşliğinde girme kararı almıştı. Valve.
PC oyunculuğunun can damarı olarak gösterilen Steam’in gücünü arkasına alan HTC, sanal gerçeklik pazarına sağlam bir giriş yapma peşinde.
HTC ve Valve’in Vive ismini verdikleri sanal gerçeklik gözlüğü, eğer bir ertelemeye maruz kalmazsa önümüzdeki Nisan ayında satışta olacak. Bakalım HTC Vive, oyuncuların beklentilerini karşılayabilecek mi?
{pagebreak::3}
2) PlayStation VR
Sanal gerçeklik pazarından önemli bir pay almayı hedefleyen Sony, uzun süredir Project Morpheus isimli VR projesi üzerinde çalışıyordu.
Sonradan ismi PlayStation VR olarak lanse edilen sanal gerçeklik gözlüğü, Sony’nin 2016’da piyasaya süreceği en flaş ürünlerden biri olacak.
PlayStation 4’e özel olarak geliştirilen PlayStation VR, 10 oyunuyla eş zamanlı olarak satışa sunulacak.
Sony CEO’su Andrew House, daha önceden yaptığı bir açıklamada PlayStation VR fiyatının PlayStation 4 ile aynı oranda olacağını belirtmişti. Yani PlayStation VR’ın ülkemizdeki fiyatının 1200TL ile 1500TL arasında olacağını söylemek mümkün.
{pagebreak::4}
3) Samsung Gear VR (2016)
Sanal gerçeklik pazarının önemli isimlerinden biri olan Samsung, 2015 yılında Oculus işbirliğiyle geliştirdiği sanal gerçeklik gözlüğü Samsung Gear VR’ı satışa sunmuştu.
Samsung Gear VR, grafik performansı açısından yeterli olmasa da Oculus arayüzünü desteklemesi yönünden, zengin bir içerik yelpazesine sahipti.
Akıllı telefonlar aracılığıyla kullanılan Samsung Gear VR, 2016’da yenilenen tasarımı ve güçlenen donanımıyla yeniden satışa sunulacak.
Samsung’un yeni VR gözlüğünün, pazardaki diğer oyuncularla rekabet edebilecek güce sahip olması bekleniyor.
{pagebreak::5}
4) Oculus Rift
VR pazarının önünü açan isimlerden biri olan Oculus Rift, nihayet 2016 yılı ile birlikte raflardaki yerini alacak.
2012 yılından günümüze, geliştirici kitleriyle piyasada olan Oculus firması 2016 ile birlikte kullanıcı sürümünü de görücüye çıkarmayı planlıyor.
Oculus tarafından yapılan açıklamada, 2016 yılında satışa sunulacak olan kullanıcı sürümünün 600 dolarlık bir etikete sahip olacağı ve bu fiyatın Oculus Rift için son derece uygun olduğu belirtilmişti.
Ülkemiz şartlarında 2500 TL civarında bir fiyattan satışa sunulması beklenilen Oculus Rift’e, en sağlam VR gözüyle bakılıyor. Tabi bu konudaki kesin bilgiyi anca Oculus Rift çıktıktan sonra edinebileceğiz.
{pagebreak::6}
5) Microsoft Hololens
Microsoft, uzun süredir üzerinde çalıştığı Hololens isimli teknolojiyi geçtiğimiz yıl düzenlenen E3 interaktif oyun ve eğlence fuarında görücüye çıkarmıştı.
Minecraft’ı bile sırf Hololens’i daha işlevsel hale getirebilmek için satın aldığı iddia edilen Microsoft’un, bu yeni teknolojisini ne zaman kullanıcıların beğenisine sunacağı ise henüz kesinleşmiş değil.
Microsoft CEO’su Satya Nadella, konu ile ilgili yaptığı bir açıklamada, Hololens’in geliştirici sürümünün 2016’da satışa sunulacağını belirtmiş ve isteyen herkesin bu kiti satın alabileceğini söylemişti.
:: Sizce 2016’ya damgasını vuracak olan sanal gerçeklik gözlüğü hangisi olacak?
Bas agrisi ve miyde bulanmasi sorununu gidermedikce, bu tutmaz, onlarin giderilmesi icinde quantum bilgisayara gecis yapilmasi lazim. bu teknoloji 2020 den once dogru duzgun giris yapamaz.
Halolens en iyisi olacak
Playstation vr yer bunları oyun desteği çok olur samsung htc oculus mecburdur Sony e
10 senedirde bize 1 ay giden yeni piller yapacaklar, buda onun gibi birsey.
xbox ve pc microsoft desteğiyle bu savaştan galip gelir
Ps vr için daha güçlü bir playstation 4 duyurulacağı doğru mu? Sırf bunun korkusuna ps4 alamıyorum
Sony yada Microsoft alır yürür 🙂
4k ekran olmadan gözüme gözükmeyin
Herkese bitap etmiyor fiyatları çok pahalı…
Ps vr ps de olduğu gibi bol oyun desteğiyle çok daha iyi gözüküyor
Gözlük almak önemli değil 4k 60 fps oytacak bir sistem olmadıkça hiç bir işe yaramaz vr gözlükler
görüntüleri şu anda kaliteli değil yani 1080p kalitesinde bile göremiyorsunuz bunun 2k 4k olana kadar bence alınacak bir teknoloji değil
cep telefonuna 360 videolar nasıl atılıyor ve hangi programlar çalıştırıyor bilen yazabilirmi
şekil olarak en güzel duranı Microsoft Hololens sonra PS bence ama sağlam oyunlar çıkartmaları lazımki bir işe yarasın. Sadece VR uyumlu yapmak için yapılan ve konusui oynanışı çekici olmayan oyunlar çıkarsa çok tutmaz bu ürünler.
Özelliklerini bilemem ama. Tasarım olarak hololens güzel duruyor.
Bunlara hep minecraft gibi oyunlar çıkacak görün bak 🙂 20 yıl sonra ancak şimdiki oyunların seviyesine çıkabilecek
20 yıl sonra bırak günümüz oyunlarını, sanal gerçekliğin içinde yaşayacağız