Nokia 6600 dönemlerinden günümüze, iki telefon arasında dosya aktarımını genellikle Bluetooth ile yapıyoruz. Dinlediğiniz müziği, çektiğiniz video ya da fotoğrafları genellikle Bluetooth ya da WhatsApp ve mail uygulamalarıyla arkadaşlarımıza aktarıyoruz.
Bizim size daha hızlı, mobil internet paketinizden herhangi bir kota harcatmayan bir aktarım önerimiz var. WiFi Direct.
WiFi Direct Nedir? Nasıl kullanılır?
WiFi Direct, iki tane WiFi istemci cihazın, birbirine bağlanarak dosya transfer ağı kurması işlemidir.
İlk olarak WiFi P2P adıyla bilinen WiFi Direct, daha sonra bizim de kullandığımız Direct adıyla anılmaya başlandı.
İki WiFi destekli cihaz, WiFi Direct mekanizmasıyla birbirine bağlandığında, kablosuz bir ağ kurulmuş oluyor ve bu ağdan iki cihaz birbirine, tıpkı Bluetooth’taki gibi dosya gönderebiliyor. Tek fark, Bluetooth yerine, WiFi temeli kullanılıyor.
WiFi Direct gerçekten hızlı mı?
Kablosuz iletim teknolojileri günümüzde sürekli gelişiyor. Bu gelişim özellikle WiFi teknolojilerinde de karşımıza çıkıyor.
Günümüzde WiFi AC ve AD standartlarıyla beraber Gigabit hızlara kablosuz olarak erişebiliyoruz. Örneğin AC desteğine sahip iki cihaz arasında, yaklaşık 2 GB’lık veriyi, 1 dakika seviyesinde bir süreyle aktarabiliyorsunuz.
WiFi Direct nasıl kullanılır?
Öncelikle WiFi Direct desteği olan cihazlarınızın olması gerektiğinin altını çizelim. Her iki cihazın aynı WiFi ağına bağlı olduğundan emin olduğumuzda, WiFi ayarlarına girip, WiFi Direct ağını açmamız gerekiyor. WiFi Direct cihazınız ağda bulunacak ve birbiriyle eşleyeceksiniz. Eşleştirme bittikten sonra ise paylaşma kısmına geçiyoruz.
Daha sonra Android’de paylaşacağınız dosyanın paylaşma seçeneklerine giriyoruz. Genellikle Android Beam ve Bluetooth bağlantı seçeneklerinin olduğu alanlarda WiFi Direct seçeneğini de göreceksiniz.
WiFi Direct seçeneğini tıklayıp, paylaşıma hızlıca başlayabilirsiniz. Böylece WiFi hızında, dosya aktarımınız gerçekleşecektir.
#video_12147#
WiFi Direct, Windows 8.1 ve Windows 10 tarafından da destekleniyor. Fakat üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Bu ihtiyaç bazı Android modellerinde de geçerli.
3. parti uygulama konusunda da Feem adlı uygulamayı öneriyoruz. O uygulamayı da buradan indirebilirsiniz.
Bunun için illa bir Modeme ihtiyacınız yok. Aktarım yapılacak cihazlardan birinde Hotspot u etkinleştirip iki cihazı aynı ağa bağlıyoruz. Yolda okulda heryerde wifi hızında dosya aktarabiliyoruz
Dukto uygulaması ile de rahatça dosya transferi yapılabiliyor wifi ağı ile
iPhone'lardaki AirDrop gibiymiş.. Tabii onlarda aynı wi-fi'a bağlı olmak zorunluluğu yok. Sadece "AirDrop ile gönder" diyorsun, öteki iPhone da onay veriyor, gerisi kendi aralarında hallediliyor. Gönderici iPhone, diğerine internet bağlantısı olmayan bir Wi-Fi Hotspot açıyor. Diğeri de otomatik bağlanıyor. Gönderiliyor, sonra Wi-Fi Hotspot'u kendileri kapatıyor falan. Otomatik halloluyor.
Bluetooth aktarım yavaşlığından kurtulmak için yararlı bilgi, teşekkürler..
Hotspot felan değil. Samsung da doğrudan bluetooth seçer gibi seçip yollayabiliyorsunuz. Quick connect bu işe yarıyor
Modeme ihtiyacınız yok. SHARE CLOUD ve ya SHARE İT programları ile kolayca yapılır
Bunu hala bilmeyip bluetooth kullanıyor olmak da cahilliktir ama biraz gözünü açın kullandığınız cihazları sadece arama yapmak için kullanıyorsanız almayın gidip 3000 tl ye
airdrop'ta aynı mantık ama bluetooth ve wifi birlikte kullanıyor.
WiFi Direct için herhangi bir modeme ihtiyaç yok. Yıllardır WiFi Direct özelliğini Samsung cihazlarda kullanıyorum. İşim gereği araziye çıktığımda dağ başında bile iki Samsung cihaz arasında WiFi Direct kullanarak dosya aktarımı yaptığım zamanlar oluyor.
Apple cihazlar arasında nasıl bir aktarım yapılabilir
Güzel teknoloji olmuş…
bluetooth la ayni islevi goruyor yakinda wifi direct gamepadlari yada wifi direct kulakliklar cikar umarim
Ben wifi direct ile telefonumdan tvye bile dosya aktarabiliyorum
Bu özelligi çok seviyorum özellikle Samsunglarda olan Quick connect te bu temel üzerine çalaşıyor fakat quick connect samsung modelleri arasında sıkıntısız çalışıyor başka modellerde gönderme sıkıntısı yaşayabiliyorsunuz paralel modeller arasında ios android shareit programını önerebilirim oda aynı mantıkta çalısıyor ve aktarım hızları gercekten mütiş.
Wifi direct teknolojisi ? Burada yeni olan bir şey yok ki . Klasik sunucu-istemci mimarisiyle üzerine kurulmuş soketler ile veri aktarımı yapan bir uygulama o kadar . 🙂
Arkadaşlar Allah aşkına şu iPhone 4 te hangisi çalışıyor wifi Direkt mi ? Shareit mi ? Lütfen yardımcı olun bana zor durumdayım film izleyemiyorum …!
Ben SHAREit uygulamasını kullanıyorum… Tecrübelerime göre en iyisi…
Yazı oldukça güzel ancak aynı Wi-Fi ağına bağlı olmasada cihazlar bu işlemi yapabiliyoruz.
Evde Wifi olmadan wifi direkt kullanarak telefonumdaki bir belgenin wifi desyekli yazıcıdan çıktısını alabilirmiyim?
Telefonumdaki Wifi Direct ismi
Değişmiş onu nasıl tekrardan değiştirebilirim.
Bilgisayara nasıl aktaracağız? onu anlatsanız daha güzel olurdu.
İki kelime içi doldurulmuş text çuvalı