Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, koyunların yüz ifadelerini okuyarak acı, üzüntü durumlarını değerlendirebilen bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Hayvancılıkta acı veren durumların erken tespitini sağlayacak bu sistem, insan yüz ifadelerin duyguları okumak için temel alınabilir.
Gelecekte Doktor Ahtapot benzeri insanlar olabilir!
Sistem nasıl çalışıyor?
Koyun Ağrısı Yüz İfadesi Ölçeği (SPFES) sistemi, 500 koyun fotoğrafı içeren bir veri seti kullanılarak geliştirildi. Koyun ağrı veya üzüntü duyarken yüzünün beş farklı özelliğini nasıl belirleyeceğini öğrendi. Ardından algoritma, ağrının ciddiyetini belirlemek için özellikleri 1-10 arasında derecelendiriyor. Yapılan testlerde, SPFES’in ağrı düzeylerini yüzde 80 doğrulukla tahmin edebildiğini gösterdi.
Ekip, durağan görüntülerin yüksek doğrulukla analizinden sonra, hareketli görüntülerde de aynı başarıyı elde etmeyi umuyor. Ayrıca hayvanlar ve insanlar dikkat çekici derecede benzer davranışlar gösterdiği için yapay zeka araştırmacıları, çapraz geçiş ve geliştirme çalışmaları ile sistemin insanlar için de uyarlanabileceğini düşünüyor.
Koyunların duyguları varmış. HELAL
Hayvan üzülmüş gibi görünebilir sonuçta beyni az gelişmiş bir canlı. Bu algoritmanın doğru olduğunu ne ispatlayacak. Yapay zekayı abartmaya devam edelim. Nasılsa bilimkurgu filmi izler gibi izliyoruz haberleri
bizim üniversitelerimiz de neler yapılıyor acaba?
Her canlının duygusu var bu ispatlanmış bir şey
Türk kardeşlerin yorumunu beğenmeyen olmuş. Ne yazık ki içimizde bu şekilde kendini aşağılamaya bağımlı hale gelmiş kişiler var. Belki bir jenerasyon sonra kendine saygı duyan, görüşlerini sağlam kaynaklar ile açıklayan kişiler çoğalacaktır. Bekleyeceğiz