Her ne kadar Pardus ile anılmak istemeseler de Pisi, yerli işletim sistemimiz Pardus‘un paket program yükleyicisinin adıydı.
Eskiden en popüler ilk 5 Linux dağıtımı arasına giren Pardus, daha sonra yapılan müdahaleler sonucu dağıtılmış, daha sonra yapılan oluşumlarla da tepe yılı olan 2011’deki başarısını henüz yakalayamamıştı.
2011‘deki en sağlam Pardus dağıtımının üzerine pek çok yenilik ekleyerek yoluna devam eden yerli işletim sistemimiz Pisi Linux, herhangi bir kurum ya da devlet desteği almadan, sadece geliştiricilerin özverileriyle bugünlere gelmiş durumda.
Şimdi karşımızda oldukça stabil çalışan ve gelişmiş bir işletim sistemi var. Tek yapmamız gereken bu işletim sistemi ve benzeri girişimleri desteklemek.
Pisi Linux 1.2 çıktı
Pardus projesinin 2012 yılında politika değiştirmesiyle birlikte Pardus’u devam ettirmek amacıyla çalışmalar yürüten Anka takımı Pisi Linux 1.2 ile birlikte Pardus’tan bağımsız bir işletim sitemi ortaya koyuyor.
Pisi ile birlikte insanların Linux işletim sistemlerinden uzak kaçma nedeni olan karışık ekosistem ve kullanım zorlukları yok edilerek tamamen kullanıcı dostu bir kullanım elde edilmeye çalışıyor.
1.2 sürümüyle birlikte gelen 6000’den fazla paket ve Comar, Mudur, Yalı, Kaptan, Panda yazılım ve teknolojileri ile pekiştirilen kolay kullanım 2.0 sürümüyle birlikte üst seviyeye ulaşacak.
10 Temmuz‘da yayınlanan Pisi Linux 1.2 sürümünden sonra, 2015 yılının sonu ya da 2016‘nın başında Pisi Linux 2.0’ın yayınlanması bekleniyor.
Pisi Linux, Yalı ile kolay kuruluyor!
Pisi Linux 1.2 daha kuruluma başlarken fark yaratarak, Yalı sayesinde birkaç tık ile kurulum işleminin bitmesini sağlıyor ve kullanıcısını karışık ve anlaşılmaz ayarlarla uğraşmaya mecbur bırakmıyor. Anka ekibinin geliştirdiği Yalı yazılımı, sadece kurulum değil, sistemde oluşabilecek hatalara da yardımcı olabiliyor.
Pisi Linux özelleştirme yetenekleri
Yalı asistanlığında kurulan Pisi’yi kişisel zevk ve kullanım alışkanlıklarınıza göre özelleştirmeniz mümkün.
Kaptan sayesinde kullanmak istediğiniz tema,simgeler,duvar kağıdı ve daha pek çok şey basitçe ayarlanabiliyor. 16 farklı tema, 2 farklı simge, 2 farklı arayüz seçenekleri ve birbirinden güzel duvar kağıtları sayesinde yüzlerce farklı kombinasyondan size uygun olanı kolayca seçebiliyorsunuz.
Dilerseniz lafı çok uzatmadan Pisi Linux ekibiyle yaptığımız minik söyleşi ve Pisi Linux’ün kullanım detaylarının yer aldığı inceleme / değerlendirme videomuzla sizleri başbaşa bırakalım. İyi seyirler…
#video_9265#
:: Yerli işletim sistemi ve Pisi Linux dağıtımı hakkında düşünceleriniz neler? Gelin beraber tartışalım
Linux kullanirken tek sikinti driver bulamamak idi. Umarim artik aşılmıştır. Bi deneyelim bakalım.
NEDEN HEP KEDİ OLMAK ZORUNDA ?
Bütün devlet kurumlarımızda Windows kullanılıyor. Yazık. Devlet olarak Microsofta bağlıyız. Bunun çözümü yerli İşletim sistemi yapmaktır.
Bence adı "Börü Linux" olsun.. Anlayan anladı…
Milli işletim sistemi olmalı.
steam indiriliyorsa düşünmeden kurarım
windows varken buna ekmek yok
dandroid böyleyse kesin bu linux falan da dandik bir şeydir zaten dandiğe benziyor.. windows ve ios/osx dışında sistem tanımam.
windows'tan geçilir mi (değer mi)?kullanan arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum
Böylesine bir oluşuma destek vermenize çok sevindim. 🙂 – R.s
harikasınız %100 yerli yazılım olsun …
distrowatch da ilk beşe girmek en çok kullanılan 5 inci işletim sistemi demek değildir. sunucunun bunu bilmemesi normal ancak konuğun bunu bilmemesi imkansız.
pardusun paket sistemi debiandan üstündü fakat bizim ülkeden bi'halt olmaz. Olan güzellikklerin önünü kessinler anca
rn rn Pisi ile birlikte insanlarin Linux isletim sistemlerinden uzak kacma nedeni olan karisik ekosistem ve kullanim zorluklari yok edilerek tamamen kullanici dostu bir kullanim elde edilmeye calisiyor.rn rn
rn
rn
Bunun hâlâ yapilmamis olmasini anlayamiyorum. Herhalde Linux’un fazla yayilmasi istenmiyor.
Emeklerinize saygı duyuyorum ama bence linuxun yeni bir dağıtımını daha yapmak sadece emek ve zaman kaybı. Paketin uzantısının deb veya pisi olması umurumda bile olmaz. Aynı kernel aynı yazılımlarla tekrar tekrar binlerce insan farklı dağıtım yapmaya çalışıyor. Bence tamamen saçmalık.
küçük kızların oyuncağı gibi bi logosu var çok kötü bi izlenim veriyo.
Pardus mu ? Pisi mi? Tabi ki Pardus. Çünkü paket sayısı daha fazla.
Denemek lazim seviyorum boyle seyleri ubuntuda fena degildi bi aralar
inceleme için teşekkürler.
Pisi Linux incelemesi diye Videoyu hevesle açtım ama maalesef KDE anlatmaya başladı. Diğer Linux dağıtımlarına göre farklılıkları nelerdir. Şuan Debian kullanıyorum, Pisi ye geçersem ne gibi avantajlarım olacak. bu gibi sorularım havada kaldı.
KDE hantal bir arayüz bence…
Pardusun her sürümünü kullandım durup dururken çöküyordu bi daha yerli linux kullanır mıyım bilmiyorum.
zaten linux'da yıllardır var o pencerelerin sallanması
Şimdi kuruyorum
Yerli yapımları görmek çok güzel yalnız sitesine indirmek için girdim herhangi bir sayfaya tıklayınca Internal Server Error mesajı veriyor bide nacizane fikrim o kedi logosu çok amatörce duruyor vectörel daha karaketerstik kedi çizimleri var internette
helal olsun
Başarılarının devamı diliyor ve hemen denemek için VMware de kuruluma geçiyorum 🙂
1.2 mi 2.0 mi
Siteleri şuan da kapalı
Pisilinux.org a ulaşamıyorum. Bu sorun sadece bende mi var merak ettim? Sayfa kullanılamıyor uyarısı alıyorum. Farklı tarayıcılardan da denedim.
Röportaj için sağol. Dediğin gibi, devletin tüm bilgisayarlarında Milli İşletim Sistemi, bunun için de Ankara'da Milli bir hükümet gerekiyor…
destek olmak gerek helal olsun gurur duydum 🙂
yüzlerce linux işletim sistemi var neden Pisi Linux kullanalım veya windows var vs diyen arkadaşlara cevaben bende diyorum ki diğer Linux işletim sistemlerindeki ubuntu vs systemd kullanıyor fakat Piside yok. dileyen systemd nedir araştırsın windows dememe gerek yok zaten..
Yerli işletim sistemi kullanabilmek güzel olurdu ama OS X mutluluktur huzurdur. Umarım başarılı olurlar
Katkılarıyla bu işi devam ettirenlere selam olsun.
Hemen denemek lazım
Karışık ekosisteminden ya da kullanım zorluğundan ? …yoksa o dönem açık kaynak tanımının 1/3 ünü bile gösterememeainden mi ?
Eğer açık kaynak manifestosuna uygun davranılsaydı. En az "arch linux" kadar uluslararası kullanıcısı ve desteği vardı.
acaba windows gidermi geri getirmek mümkün mü
bir iþletim sisteminin deðer görmesi isteniyor ise windows dosyalarýný uzantýlarýný,programlarýný ve oyunlarýný desteklemesi gerekir bence ekstra olarak yeni özelikleri barýndýrmalý sade bir yapýya sahip olmalýdýr
Bir gün olsun buradaki teknoloji sever görünen tipler gerçekten teknolojiyi anlamak için çaba harcadığını gösterse şu kıro teknoloji gösterişi sona erse
İlk Pardus'ta Pisi paket yazılımının logosuydu bu nostalji olması daha iyi 🙂
O senin övdüğün OS X de Linux çekirdeklerinden yapılıyor bence Macbook falan alacağına önce akıl al 🙂
Allah yar ve yardımcınız olsun.
Pardus çok çöküyordu 😀
Pardus'un logosu daha profesyonelceydi umarım geliştirilir.
Arayüzü daha sade yapsınlar OS X sadeliği yüzünden tutuyor.
Bu iş bir gönül işidir, önce bu projede emeği geçenlere ve bir linux kullanıcısı olarak her ikinize de çok teşekkür ederim.
gerçekten güzel ancak gördüğüm kadarıyla ubuntuda uçbirim denilen şey açtığımız dosyalarda sanki hepimiz geliştiriciymişiz gibi görünmesin belki kapatılabilir ancak ilk bakışta beni biraz ürküttü
bir kere ubuntu kullan da sonra konuş
Pardus çok çöküyordu diyen arkadaş. 2015 yılında çıkan Pardus 5 i denedin mi
Gayet hoş.
Pardus 5 i dene bence. Pardus artık Debian tabanlı
Benim merak ettiğim, bu gönüllü arkadaşların içinde Allah rızası için bu işi yapanlar var mı.
Allah yardımcınız olsun görür görmez indirdim 🙂 Yerliye her zaman destegimiz sonsuzdur.. hemen yer ayırıyorum PC'de ve indirme biter bitmez kuruyorum ellerinize sağlık 🙂
Helal olsun sonuna kadar destekliyorum
Steam Linux'a geleli yıllar oldu 🙂
exe desteği istemiş bazı arkadaşlar bu imkansız ve yasal değil microsofttan hakları almanız gerekirki vereceklerini zannetmiyorum mac os tada aynı durum var
Ya iyi güzel de şimdi adamları destekleyen yok olsa tamam geliştiricide azmış sonu pardus gibi olmaz umarım şuan en güçlü para bakımından ubuntu
En azından kamuda devlet kurumlarında milli yazılım şart bir kaç ülke yapıyor bunu kişisel bilgisayarda windows olsada olur
hos gorunuyor. Sonucta yerli mali,yurdun mali
program yüklemeyi güncellemeyi kolaylaştırsınlar öncelikle devamını sonra konuşuruz
yerli diye kandiriliyoruz.ne yerlisi.daha yuzde yuz turkce bike degil.linuxmint bile daha turkcelestirilmis.baskalarinin yaptigini yerli diye yutturmaya kalkiyorlar
debian tabanli sistemler gibi .deb uzantili programlari indirip direk yukleme olsa guzel olurdu ama yinede indirip bir denemek lazim
Guzel bir isletim sistemine benziyor ayrica yerli mali olmasi sempatimi dahada cogaltti.
Hepimizin ferrarisi var, tatil icin karayiplere gidiyoruz. Bu gonulluluk isinden kazandigimiz paranin bir kismi Cayman adalarinda, birazi da isvicre bankalarinda.
Insallah sonu pardus gibi hazin olmaz. Yarin bir sanalda deneyelim bakalim.
n
nVe su isimlendirme olayi hic hosuma gitmedi. Pisi nedir yahu ? Turkcede o kadar guzel ve anlamli kelimeler varken pisi ?
Insallah sonu pardus gibi hazin olmaz. Yarin bir sanalda deneyelim bakalim.
n
nVe su isimlendirme olayi hic hosuma gitmedi. Pisi nedir yahu ? Turkcede o kadar guzel ve anlamli kelimeler varken pisi ?
n
n– – – Mesaj Guncellendi – – –
n
n
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
hem dediginiz, hem de bana kalirsa GNU / Linux’ da GUI nin fazla hakim olunmasi istenmiyor. Sonucta GNU / Linux’ nda kendine ozgu bir konsepti var.
heves ettik indirek kurak kullanak diye. ama daha siteleri acılmıyor ki indirelim. yerli yapım ancak bu kadar olur. sonuç yine hüsran
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Aslinda Pisi acilimi Packages Installed Successfully as Intended‘dir yani kendisi direk bir isim degildir yabanci aciliminin turkce kisaltmasi
uygulamalar aynı windows gibi exe olarakmı açılıyor? yoksa pardusa özel bir yapısımı olması gerekli?
Herkesi çağırıyorsunuz fakat sitenize ulaşabilmek için sabahladım, ve hala içeriğe ulaşamadım.
Geliþtirilirse gayet güzel bir sey olur yerli olmasida cabasi desteklenmesi gerek.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Sonu Windows phone’lar gibi olabilir
direk debian (deb) paketlerini kullananması daha doğru olurdu. Farklı bir paketleme sistemine enerji harcamaktansa biz bunu kendi ülkemize en iyi şekilde nasıl adapte edebiliriz bize göre nasıl geliştirebilir bunu düşünmeliydik.. Zaten kendi işletim sistemimizi geliştirmek Türkiyedeki bu zihniyetle mümkün değil bari en azından doğru düzgün bir linux dağıtımı yapalım. Kendi işletim sistemimizi baştan yazmaktansa linux çekirdeği kullanmak kötü bir fikir de değil. En azından uygulama sorunun olmaz.
Şimdi Linux kurduk diyelim. Ekran kartı ethernet, ses, ağ gibi driverleri Linux'a kurabilecek miyiz? Bir sorun olur mu örneğin Windows 7 professionel'den Linux'a geçtiğim zaman driver cdlerini kurduğum zaman bir sıkıntı yaratır mı?
" web sitesi kac saattir erisilemez durumda.
nindirmek isteyen varsa
nDownload Pisi Linux from SourceForge.net "
n
nBu son surum degil sanirim?
nHaziran 29’da yayinlanmis.
nOysa son surumun dun yani 10 Temmuz’da yayinlanmis olmasi lazim?
İnternet sayfalarında gezinmenin dışında normal kullanıcılara verebileceği birşey yok..Yok kök dizinmiş yalıymış çatıymış boşa yormayın kendinizi.uygulama mağaAsına girmek eziyet.Hiç düzgün uygulama yok. Windows 98 dahi çok ileride.. Çevirmeler hatalı ve tonlarca eksik çeviri var yani güzelim makinenizi çin malı hissetmenize sebep olur. Milli duygulara oynamanın anlamı yok. Daha çeviri bile yapamayan ekip sanki sıgırdan teknoloji üretiyormuş havasına girmesin..
systemd yi biraz araştırayım dedim ancak çok kapsamlı bir şey olduğunu görüp araştırmayı yarıda bıraktım. Bu teorik bilgileri geçelim de elinizde test sonuçları varsa paylaşır mısınız. Debian vs Pisi karşılaştırması yapar mısınız. ben somut şeyler görmek istiyorum.
Selam. Ben Ubuntu kullanıcısıyım. PisiLinux-u ilk defadır sizden duyuyorum. Peki sizin öneriniz hangsidir ve en güzel en kullanışlı linux os hangisidir ? ( Bence Ubuntu )
zor iş işletim sistemi yapmak değil yaymak. ubuntu pardus gibi yayılamayacak. steam os yayılma ihtimali en yüksek olan. yerli işletim sistemlerini yaymak için devlet kullanım garantisi vermeli. yoksa boşa zaman kaybı.
Bu iş devlet desteği olmadan olmuyor. Pardus oldu da ne oldu. Paketlediler! Açık kaynak kod hayranlarına sesleniyorum. Büyük ve uluslararası olmadan olmaz. Redhat'in geçmişine bakın lütfen. 95 yılından beridir izlerim kendilerini alıp başını gittiler. Piyasada binlerce linux sürümü var. Gönülllülük ile bu iş olmadı, olmayacakta. Umarım sonu pardus gibi olmaz.
crunchbang projesi sonlandı,onun gb openbox içeren minimal bi dağıtım,ingilizce ve Türkçe bi siteyle uluslararası mecraya açılmak sırf ülkemize hitap etmekten daha fazla takdir toplayacak hemde bi boşluğu dolduracaktır bence…
Ama şu anda en çok kullanılan linux os-i ubuntu
Eski pardus ve pisi kullanıcı olarak tekrar dönmeyi düşünüyorum gerçekten güzel sistem bu sürümü merak ediyorum.
dandik olan sensin ms kölesi Apple soytarısı… şarlatan…
Pardus Projesi hala devam ediyor. 2013 yılında Pardus, Debian tabanına geçti. 2015 yılında yani bu sene Pardus 5 yayınlandı. Debian tabanlı olduğu için paket sıkıntısı yaşamazsınız. Pisi Linux ekibine de ayrıca başarılar diliyorum.
tüm türk devletleri alım garantisi vermeden bu iş olmaz. kendin yapar kendin oynarsın.
sunucularınız kapalı linuxcu abiler biraz ilgi gösterin lütfen . buradan itinayla duyurulur …
Yemişim yerli işletim sistemini. Arkadaş hepsinin çekirdeği linux değil mi? Repoyu milli yapmakla yerli işletim sistemi mi oluyor? Bu yurtdışından gelen araçların modifiye edilip yerli gibi sunulmasına benziyor. Kurun ubuntu işletim sistemini keyfinize bakın. Çok takıntılı olmayın gari
ubuntuda oyun oynanıyormu …korsan oyunlar
Windows oyunları oynansın hemen ubuntu kuralım.
indirdin ve şimdide tom raider ve call of duty mi oynuyorsun
bu acaip yerli mali PİSİ,de..vay be helal olsun ..üretenlere.
Windows un ocağına incir ağacı dikeceksiniz..üretenler..
yakında Windows Yunanistan gibi iflas açıklaması yapar
apple,de tittremeye başlamştır…PİSİ VE PARTUS VE UBUNTU
ÇIKTIĞI İÇİN…ABD.DE MİLLET İŞSİZ KALACAK..tabiiki kalır TÜRKİYEDE BU LİNUX,CULAR VARKEN.. üzüldük..win.10 boşa gitti.xappe,nin mac versiyonları boşa gitti..abd.de milyonlarca işçi işinden atıldı..bu pisi için..hahahahahaaaaaaaaaa
olay sadece repo değil tabii ki. Buradaki milli işletim sistemi kavramı zaten bu da değil.
linux çekirdeği evet developmenta açık bir kernel ister modifiye edersin ister olduğu gibi kullanırsın ve cihazların %90 linux yada bsd kernel mevcut.
bugün mac ve windows'ta zamanında bu kernel ile start almış sonradan modifiye edilerek kendi kernel yapısına kavuşmuştur.
yinede milli işletim sistemi deneline kavram bu değil tabii ki.
amaç resmi kurumlarda ve kullanıcılarda kullanılacak, Türk dilini native destekleyecek, edevlet gibi sistemlerle direk entegre kuracak, kamu servislerinin o sisteme özel olarak yazıldığı.
maili olarak işletim sistemi için dışarıya gider olmadığı ve istediğimiz zaman kendimizin modifiye edebileceği ve geliştirebileceği bir sistem.
tıpkı uçak projelerinde ilerlediğimiz mantık gibi. işte milli işletim sistemi denilen olayın amacı budur.
milli işletim sistemi demek sıfırdan inşa etmek demek değildir.
Pardus varken buna ne demeli!! İlk önce pardusu geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edilsin bence..sonra ek İS ilgilenilir….
İşletim sistemi çıkarmak güzel bir fikir elbette. Hani gururlanmıyor değiliz. Ama daha baştan yerli diyerek marka olma yolunda en büyük engeli kendimiz koyuyoruz. Bu işletim sistemi yerli sadece Türkiye için. Sakın kimse kullanmasın gibi bir anlam çıkıyor. Dahası bilgisayar üzerine odaklanmış bir işletim sisteminin tutunması biraz zor. Bu işletim sisteminin bence televizyonlar, otomobiller, akıllı saatler, akıllı telefonlar, müzik sistemleri, oyun konsolları gibi bakir alanlar üzerine odaklanması gerekir. Ne bileyim 250 tl lik bir müzik sistemini yöneten bir kısıtlı bir versiyon işletim sistemi olarak niye çalışmasın ya da android ve ios uyumlu bir akıllı saate niye can vermesin. Birde en baştan beri devlet desteği üzerine odaklanmış olması büyük eksiklik. Bağışçılar, bağımsız kurumlar, sponsorlar üzerine odaklanmış bir işletim sistemi olsa işler daha kolay olur gibi. Sürekli devletten birşey beklemek toplumsal gelişmemiz açısından en büyük sorun. Maalesef bugün büyük şirketler bile devletten birşeyler beklemekte. Sürekli buna odaklanmış bir işleyiş var bu da gelişmeyi engelliyor. Özetle bu işletim sistemi yeni alanlara odaklanmalı ve geliştirilen projeler başlarda bağışlarla desteklenebilir belki ama sonrasında kendi kendini ayakta tutan projelerle bir yerlere gelebilir. Örnek mi ? Sailfish işletim sistemi ve Jolla firması. Olabiliyor yani….
linux mintten şaşmayın…
Ben yazılanları okudum yine de milli işletim sisteminin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ha birisi redhat gibi profesyonel destek vereceğim der ve yaparsa tamam. Ama devletin desteği ile bu işler yürümez. Güvenliği çok düşünmenize gerek yok çünkü linux açık kaynaklı. Sisteme bilinen bir açık varsa pisi linuxta da olacak. Ha klavye, mail, e-devlet için derseniz yazarsın bir deb paketi kullanıcılar yükler ve keyfine bakar. Güvenliği çok düşünüyorsanız onun için de antivirüs yazılımı ücretsiz dağıtılabilir
os x den şaşmamak gerekiyor. yıllarca linux kullanmış birisi olarak söylüyorum bunu.
yok ekran kartını kur, çekirdek güncellemesi geldi kartı tanımadı, touchpad bozuldu, hoperlöre şöyle böyle oldu falan filan saçma işler.
parasını verip alacaksın bir mac kafan rahat olacak. tabi windows kullanmak istemiyorsan geçerli bu durum.
Bu işletim sistemini kaç kişi geliştiriyor toplamda*Ve güvenilirliği ne düzeyde yetkili biri yardım ederse sevinirim
Zaten bir linux tabanli sistem kullanilmali bence yerli mali olmasi da bunu indirmem icin yeterli bir sebep
önce tüm okul ve devlet kurumlarıyla kullanım anlaşması yapacaksın. sonra geliştireceksin. müşterisi yoksa yapmanın bir anlamıda yok. önemli olan yaymanın bir yolunu bulmak.
Sitesinden indirdigim torrenti 64 bitlik bilgisayarlar icin. 32 bitlik sistemlere yuklenemiyor.
n
n32 bitligi olmadigi icin kendileri ile henuz muhatap olamadik.
demişsiniz ki "Eskiden en popüler ilk 5 Linux dağıtımı arasına giren Pardus"
lütfen bu iddianızı ispat edin.
PİSİ LİNUX a uyumlu oyunlar olursa ve microsoftta kullanılan programlar pisi linuxta çalışırsa çoğu kişi indirebilir
Once insanlar bir seyi sevmeli ki o seyi isteyip zorluklarina katlansinlar.Pisiye wine gibi programlari kurulu getirmeliyizinsanlar fazla birseyle ugrasmadinlarGrup yoneticisini ve kodlarini vermeli 2. Bir isletim sistemi olarak kolau kurulmali
Once insanlar bir seyi sevmeli ki o seyi isteyip zorluklarina katlansinlar.Pisiye wine gibi programlari kurulu getirmeliyizinsanlar fazla birseyle ugrasmadinlarGrup yoneticisini ve kodlarini vermeli 2. Bir isletim sistemi olarak kolau kurulmali
PLC programlayıcıyız. Linux için bu sektöre uyggun bir emulatör misali uygulamanız var mı? yada uygulama varmı?
linux en büyük sıkıntı programların kıstlı yada az olması mesela
bir autocad bulmak çok zor bulunca kurmasıda ayrı bir dert mesela bir exe uzantısı yok yani standart bir uzantısı yok.
Ama yinede olmalı ve pardus te desteklenmeli inanın buna oyun yada özel prg kullanmıyorsanız bir çok ihtiyaca linux yeterli ayrıca windows arakip olmasıda piyasada tek taraflı rekabeti önler
Linuxa harcanan para yerli işletim sistemi CSD'ye harcansaydı netcesi nasıl olurdu acaba?