Uçakların başlıca maliyetlerinden birisi yakıttır. Daha verimli motorlar kullanmak ya da daha hafif malzemeler kullanarak ağırlığı azaltmak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlar. University of Central Florida’dan nanobilimci Debashis Chanda’nın liderliğini yürüttüğü ekibin geliştirdiği boyanın 1,4 kilogramı bir Boeing 747 uçağını kaplamak için yeterli oluyor. Gelin konuya yakından bakalım.
Sadece 1,4 kilogram yeterli!
University of Central Florida’dan nanobilimci Debashis Chanda’nın liderliğini yürüttüğü ekip, yeni bir buluşa imza atarak dünyanın en hafif boyasını üretti. Bu boya; ısıyı itme, herhangi bir renkte görünebilme, yüzyıllarca dayanabilme ve bütün bunların yanında enerji tasarrufu sağlayabilme özelliklerine sahip.
Araştırmacıların “plazmonik boya” olarak adlandırdığı boya ile 71 metre uzunluğa ve 64 metre kanat açıklığına sahip 4 motorlu Boeing 747 uçağını kaplamak için yalnızca 1,4 kilogram boya yeterli oluyor.
Evet yanlış okumadınız. Sadece 1,4 kilogram plazmonik boya, geleneksel yöntemle 454 kilogram boya kullanılarak kaplanan Boeing 747 uçağını kaplamaya yetiyor. Bu gelişmeyle birlikte uçaklarda oluşacak ağırlık tasarrufu sayesinde daha az yakıt sarfiyatı olacağından uçuş maliyetlerinin azalmasının yanı sıra uçaklar yüzünden salınan sera gazı miktarı da azalacaktır.
https://shiftdelete.net/hava-yolu-sirketleri-nasil-ve-ne-kadar-kar-ediyor
Uçakların ağırlığını azaltma amacıyla yapılan farklı çalışmalar da mevcut. Özellikle son dönemde yeni uçaklarda alüminyum gibi materyellerin kullanım oranının giderek azaldığını ve bunun yerini daha hafif ve işlevsel kompozit yapı malzemelerinin aldığını biliyoruz. Öyle ki modern uçak modellerinden biri olan Airbus A350 uçağının yapısında kullanılan kompozit oranı yüzde 53’tür.
Dünyanın en hafifi: Plazmonik boya
Plazmonik boya dünyanın en hafif boyası olma özelliğinin yanında birtakım özelliklere daha sahip. Renkler nanoparçacıkların düzenlenmesiyle yapısal olarak oluşturuluyor. Boya bütün kızılötesi spektrumu yansıtması neticesinde daha az ısı emilimi yapıyor. Böylece yapıların daha serin kalmasına yardımcı oluyor.
Bu sayede klima gibi soğutma araçlarının daha az kullanılacağı öngörüsüyle enerji tasarrufuyla birlikte karbon emisyonlarının nihayetinde de küresel ısınmanın azalmasına katkı verme potansiyeli mevcut. Araştırmacılar boyanın altındaki yüzeylerin normal boyaya göre 13-16 derece daha serin kaldığını belirtiyor.
Plazmonik boyanın akıl almaz avantajları bulunuyor ancak geleneksel boylar yüksek kapasiteli büyük fabrikalarda üretilirken plazmonik boya henüz laboratuvar ortamında üretiliyor. Buna bağlı olarak araştırmacılar laboratuvar ortamından çıkıp seri üretime geçilmediği sürece ucuzlamasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.
1,4 kilogramı dev bir uçağı kaplayabilen plazmonik boyadan ve havacılığa olabilecek etkisinden bahsettik. Konu hakkındaki düşünce ve görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
İnsanlik adına güzel bir gelişme Tabiki bu bülüş insanların yaşamlarına etki ederse faydali olaçak
Deniz Bey kesinlikle öyle potansiyel olanın hayata geçmesi esas gerçek faydayı verecek olan durumları da beraberinde getirecektir.
454 kilo yerine 1.4 kilo boya ile 747’yi kaplamak çok etkileyici. Ama bunun yakıt tasarrufuyla uçaklar tarafından salınan sera gazının azalmasıyla falan ne alakası var amma sallamışsınız… ortalama 6 kişi 450 kilo ediyor zaten uçağın 6 koltuğu boş gitse yakıt tasarrufu yapar bu mantıkla. 747 gibi bir uçakta yapılacak yakıt tasarrufu 450 kilo azaltarak çözülmez.
Sayın okurumuz, aslında yorumunuzun içinde anlattıklarımıza paralel doğru olanı söylemişsiniz. Evet 747 gibi bir uçağın 450 kilogram daha az ağırlıkla uçmasının yakıta ve sera gazına etkisi çok büyük olmaz elbette ancak cüzi miktarda yakıttan tasarruf sağlar. Dolayısıyla sera gazı salınımında da öyle. Fakat belittiğiniz gibi 450 kg = 6 kişi dersek her uçan uçak içinde 6 yolcu (var ama) yokmuş gibi uçar bu da yolcu başına tüketilen yakıtı ve salınan sera gazını düşürecektir. Yazıda anlatmaya çalıştığımız mantık da bu minvaldedir. Didaktik bilgi veren herhangi bir kişi ya da kuruma “amma sallamışsınız” demeden önce bilgiyi iyice idrak etmenizi daha sonra üzerinde düşünmenizi ve ona göre hareket etmenizi öneririm.Teşekkürler.
Sayıyı milyonlarla yapılacak uçuş sayısıyla çarpın ve karşınıza çıkacak sayıya bakın. Sadece 1 kg un bile katkısı var.
Kardeşim senin bunu anlaman için: o boş kalsın dediğin 6 koltuktan birine muhtaç olman lazım.
Ayrıca tek ucak hesabında bu istatistik verilerin yetersiz kaldığını düşünüyorsan x100 yap enerji tasarrufunu ve sera gazı salınımındaki oranı birde o zaman değerlendir.
Çevreci zihniyetle düşünürsek kesinlikle uygulamaya geçilmesi gerekir, lakin bir işletme sahibi olarak durumu irdelersek boyanın maliyetini ve bu sebeple doğacak maliyeti düşünüp hareket etmek gerekecektir.
Umarım hem insanlara hem çevreye fayda sağlayacak bir buluştur.
YçENİ DÜNYA İÇİN SÜPER BULUŞ TEBRİKLER
Bir uçağın üzerinde ortalama 500 kg boya var ve bunu taşıyabilmek için yakut yakmak zorunda. Seri üretime geçerse büyük tasarruf sağlar..
Yedirmezler..ac zenginler ürettirmezler..sanki dünya ya umurlarindaydi…sanki onlar bu dünyada yeyip içmiyorlar..onlar için güç para..o yüzden ürettirmezler işlerine gelmez
Gerçek olamayacak kadar güzel
Geri zekalımısınız nesiniz? Boeing 747 on sene önce tarih oldu … başka uçak mı kalmadı örnek verecek. Airbus 380 bile doğduğu gün ölmüştü. Bu uçaklara binmiş olanlar şu sırada bir elin parmakları kadar kaldı … ( bu arada ben her ikisiyle de uçma şerefine nail olmuş azınlıktanım 😂) hadi bakalım dağılın …