1.700 yıl önce patlayan yıldız kalıntısı keşfedildi

1

Büyük bir yıldız ömrünün sonuna geldiğinde, süpernova adı verilen muazzam bir enerji akışıyla patlar. Patlamadan gelen şok dalgası uzaya yayılırken, binlerce yıl devam edebilecek bir kalıntı oluşturur. Bu türden bir kalıntı Hubble Uzay Teleskobu tarafından görüntülendi ve araştırmacılar, kökenini 1.7000 yıl önce meydana gelen süpernovaya kadar izlediler.

NASA, Mars InSight görevine son verdi

10 yıl arayla çekilmiş görüntüler karşılaştırıldı

1E 0102.2-7219‘un yaşını hesaplamak için Hubble araştırmacıları, 10 yıl arayla çekilmiş görüntülerini karşılaştırdı. İkisini karşılaştırarak, ejekta (düğüm) kümelerinin zamanla yayıldığını görebildiler.

Bu hızı geriye doğru çalıştırarak, süpernovanın meydana gelmesi gereken zaman hesaplanabilir. Elde edilen bu sonuç, farklı kameralardan gelen verileri kullanan kalıntının yaşını tam olarak belirlemeye yönelik önceki girişimlerden farklıdır. Ek olarak kameradan alınan verileri kullanarak elde edilen yeni sonuç daha doğru bir değer sunar.

Araştırma ile ilgili Purdue Üniversitesi’nden araştırma ekibi lideri Danny Milisavljevic, “Önceki bir çalışma, Hubble’daki iki farklı kamera, Geniş Alan Gezegen Kamera 2 ve Gelişmiş Kamera (ACS) ile yıllar arayla görüntüleri karşılaştırdı. Ancak bizim çalışmamız, aynı kamera olan ACS ile alınan verileri karşılaştırarak karşılaştırmayı çok daha sağlam hale getiriyor; aynı enstrümanı kullanarak düğümleri izlemek çok daha kolaydı. 10 yıl arayla alınan görüntüler arasında alınan görüntüler arasında böylesine net bir karşılaştırma yapabilmemiz Hubble’ın uzun ömürlülüğünün bir kanıtıdır” açıklamasında bulundu.

Süpernova meydana geldiğinde, yıldızın ezilmiş kalbini (bir nötron yıldızı) uzaya fırlattı. Araştırmacılar, nötron yıldızının saatte 2 milyon milden fazla hareket ettiğini tahmin ediyor.

Konu ile ilgili takım lideri John Banovetz, “Bu  oldukça hızlı ve bir nötron yıldızının ne kadar hızlı hareket edebileceğini düşündüğümüzün en uç noktasında.” dedi.

Araştırmacılar, söz konusu nötron yıldızı olabilecek bir nesne belirlediler, ancak bunun henüz aradıkları nesne olup olmadığından emin değiller.

“Yeni araştırmalar, nesnenin aslında süpernova patlamasının hayatta kalan nötron yıldızı olup olmadığını sorguluyor. Bu, potansiyel olarak sadece aydınlanan küçük bir süpernova ejekta kümesidir ve desteklemektedir” diye açıklıyor Banowetz.

 

 

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version