Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’ye göre, 2017’de bankacılık işlemlerini akıllı telefonlarından gerçekleştirenlerin sayısı ikiye katlanacak. Mobil ödeme işlem hacmi de bu süre içinde dört katına çıkarak yıllık $ 1,3 trilyon dolara ulaşacak. Banka hesabı olmayan 1,8 milyar kişinin mobil telefona sahip olması ve mobil araçlar üzerinden yapılan para transferinin kimi yerlerde bankaya göre 50’de bir fiyata yapılabilmesi, mobil bankacılık büyüme potansiyelinin en büyük nedenleri olarak gösteriliyor. Son rakamlara göre, 2013 yılında Türkiye’de bankacılık işlemlerini mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirenlerin sayısı yüzde 189 oranında artış gösterdi.
EY’nin dünyanın önde gelen iş idaresi okullarından Knowledge@Wharton ile gerçekleştirdiği “Mobil Bankacılık: Finansal Hizmetler Elektronik Cüzdan’la Buluşuyor” çalışmasına göre, 2017 itibarıyla akıllı telefonlarını bankacılık işlemleri için de kullananların sayısı 590 milyon kişiden 1 milyara, cep telefon üzerinden gerçekleşen ödemelerin tutarı da dörde katlanarak yıllık 1,3 trilyon dolara ulaşacak.
Dünya üzerinde banka hesabı olmayan 1,8 milyar kişinin mobil telefona sahip olduğuna dikkat çeken rapor, bu durumun mobil bankacılık pazarının gelişmesi için önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor. 2001’de sadece bir mobil ödeme sistemi mevcutken bugün 150 mobil ödeme sistemi kullanıldığını belirten EY, 90’dan fazla mobil ödeme sisteminin daha geliştirildiğini hatırlatıyor.
{pagebreak:::: 2}
Türkiye’de de mobil bankacılık kullanımı hızla artıyor
Türkiye‘de de mobil bankacılığın yükselen bir trend olduğunu belirten EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Finansal Hizmetlerden Sorumlu Direktör Murat Hatipoğlu, “Türkiye Bankalar Birliği’nin “İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri” raporuna göre, 2012 Eylül – 2013 Eylül arasındaki 1 yıllık dönemde Türkiye mobil bankacılık kullanan müşteri sayısının yüzde 189 oranında artmış bulunuyor. Mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilen finansal işlemlerin (para transferleri, ödemeler, yatırım işlemleri, kredi kartı işlemleri, diğer işlemler) ise yine aynı dönemde aynı oranda yani yüzde 190 oranında arttığı gözleniyor.
Rakamlar mobil bankacılığın alternatif bir kanal olmaktan çıktığını ve Türk bankalarının genç kesimi hedef alarak geliştirdiği inovatif ürünler ile birlikte yüksek büyüme imkanlarını barındırdığını gösteriyor. Türkiye’deki mobil bankacılık hizmetlerinden yararlananların sayısındaki hızlı artış bu alana yönelik yatırımlarda da artışa yol açacak” dedi.
Mobil bankacılık, gelişmekte olan ülkelerde hızlı büyüyecek
Çalışma, mobil bankacılık uygulamasının, finansal sisteme ilk kez erişen ve banka hesabı olmayıp akıllı telefonlarını elektronik cüzdan olarak kullanan gelişmekte olan ülkelerdeki milyonlarca kişi arasında yaygın oluğunun altını çiziyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki mobil bankacılık pazarına girmek isteyen firmaların, bu ülkelerin mevzuatını, ekonomik fırsatlarını ve zorluklarını göz önünde bulundurması gerektiği uyarısında bulunan rapor, bazı firmaların başarılı bir şekilde mobil bankacılık sistemleri geliştirmesine rağmen tek bir modelin tüm piyasalarda başarı getirmeyeceğinin altını çiziyor.
En büyük endişe güvenlik
Elektronik cüzdan aracılığıyla paralarına kolay erişmek isteyen tüketici talebinin, mobil bankacılık ürünlerine ve hizmetlerine erişim sağlayan teknolojileri dönüştürerek her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken rapora göre, finansal uygulamalar ile henüz tanışmayan akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 68’i güvenlik endişelerinden dolayı bu hizmetlerden yararlanmıyor.