E-ticaret yani elektronik ticaret günümüzün en hızlı yükselen trendlerinden biri. Artık bütün alışverişlerimizi akıllı telefonlarımızdaki uygulamalar veya bilgisayarımızdan bağlandığımız alışveriş sitelerinden yapıyoruz. Bazı yaş gruplarının internet üzerinden alışveriş konusunda hala ön yargıları olsa da insanların çoğu internet üzerinden alışverişe karşı gayet istekli.
Hal böyle olunca eğer ticaret yapanlar ve rakiplerinden geri kalmak istemeyenler çok hızlı büyüyen bu pazarın, doğal olarak içinde bulunması gerekiyor. E-ticaret siteleri bunun en hızlı ve kolay yolu haline gelmiş durumda. Bir E-ticaret sitesi kurmak aslında o kadar zor bir şey değil. Birkaç adımda siz de kendi E-ticaret sitenizi kurup internet üzerinden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bu yazıda 10 adımda nasıl E-ticaret sitesi kuracağınızdan bahsedeceğiz.
10 adımda E-Ticaret
1. E-Ticaret yöntemi seçmek
Temelde 5 farklı E-Ticaret yöntemi bulunuyor. Bunlar:
- E-ticaret Sitesi Kurmak
- Dropshipping
- Online platformlarda mağaza açmak
- Sosyal Medya Ağlarını (Facebook, Instagram, TikTok) Kullanmak
- İkinci El Satış Uygulamaları
şeklinde sıralanabilir. Peki bir E-Ticaret yöntemi nasıl seçilir?
Ürün veya hizmetinizi hangi dijital platformdan veya hangi kanallar üzerinden satacağınızı belirlemek bu işin ilk aşaması. E-Ticaret modelinizi seçmek ve bunun üzerine plan yapmak gerekir. Dropshipping yapacaksanız tedarikçilerinizi belirlemek, satış yapacağınız platformu seçip orada mağaza açmak gerekmektedir.
Kendi E-ticaret sitenizi kurarak satış yapsanız dahi büyük platformlarda mağaza açmak satışlarınızı arttırmak için ideal bir yol olacaktır.
2. Ürün grubunu seçmek
Satış yapacağınız ürünü seçmek bu işin en önemli adımlarından biri olarak görülmektedir. Aynı zamanda satış yapacağınız bir yaş aralığı veya grubu hedeflemek de önemli unsurlardan bir tanesi. Amacımız internet üzerinden satış olduğu için bu alanı kullanan yaş gruplarını hedeflemek daha mantıklı olacaktır.
Gençlerin ve belirli yaş gruplarının internet üzerinden alışverişe yatkın olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Eğer ilk defa bu sektöre girecekseniz diğer insanlar ne satıyor nelere daha fazla rağbet var mutlaka araştırmanız gerekiyor.
Ürün grubunu belirlemek için:
- Yaş grubunu belirleyin
- Eğer gerekirse cinsiyeti de belirleyin kadınlar alışverişe daha yatkındır.
- Seçtiğiniz ürün grubunu internette araştırın. Muhtemel rakiplerinizin ne yaptığını görün.
- Ürünün tedarik sürecini iyi öğrenin siparişlerinizi geciktirmek iyi olmayabilir.
- Süreli ve bozulma ihtimali olan ürünlerden uzak durmak riskleri azaltacaktır.
- Büyük ve ağır malzemeler satacaksınız kargo ve teslimat maliyetleri yüksek olacaktır bunu da göz önünde bulundurun.
3. Domain ve Hosting seçmek
Domain işletmenizin dijital adresidir. İnsanlar sizin belirlediğiniz bu adres üzerinden size ulaşır ve etkileşime geçer. İyi ve akılda kalıcı bir adreste bulunan bir işyerinizin olduğunu varsayın. Mantıken bu iş yerine daha fazla müşteri gelmesi olasıdır.
Hatta sizin de takdir edeceğiniz üzere en işlek caddelerde bulunan işyerlerinin kira ücretleri oldukça yüksektir. Müşteri potansiyeline bağlı olarak fiyatlar daha da yükselir. Domainleri de aynı şekilde değerlendirmek gerekir. Burada akılda kalıcı insanların dikkatini çeken ve amacına uygun bir domain belirlemek çoğu zaman başarılı sonuçlar almanızı sağlar. Domain araştırmasına bu mantıkla yaklaşmak daha iyi olacaktır. Eğer hazır tescil edilmiş satılık domainler üzerinden gidilirse de küçük yatırımlarla (500-3000 TL) akılda kalıcı alan adlarını tescil etmek mümkündür. alanadlari.com ve benzeri platformlardan açık artırma veya doğrudan teklif vererek domain satın almak mümkündür.
Eğer hazırda bir markanız var ise bu marka üzerinden domain araştırması yapmak gerekecektir. Ancak markanızı daha oluşturmadıysanız önce domaini tescil edin. Mevcut domainler arasından kendinize uygun olan bir tanesini seçerek işe başlayabilirsiniz.
Bunun için domain sorgulama ekranına girerek istediğiniz domaine ait harf rakam kombinasyonlarını deneyin. Eğer halihazırda bir işletmeniz varsa veya gerekli evrakları tamamlayabilirsiniz com.tr uzantılı bir domain de alabilirsiniz. ccTLD (Country Code Top Level Domain) “Ülke Kodu Üst Seviye Alan Adı” seçeneklerinden ülkemiz için ayrılan “.com.tr” uzantılı domainler daha prestijli ve daha güven verici sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Hosting tarafına geldiğimizde ise Hosting hizmeti her ne kadar genelde sadece ücret bazlı değerlendirilse de bir E-ticaret sitesi için hayati önemi olan bir bileşendir. Web sitenizin uptime skoru, time to first byte suresi gibi değerlerin yanında, hosting hizmeti aldığınız sunucuya (server) ait donanım (SSD diskler, RAM, CPU) özellikleri ve sunucunun işletim sistemi gibi kriterler web sitenizin çalışma hızını etkileyen önemli faktörler olacaktır.
Size en iyi hizmeti verecek hosting firması ile anlaşmanız başınızın ağrımasını engelleyecek en önemli faktördür. Örneğin sadece fiyatı uygun olduğu için anlaştığınız hosting şirketinde backup sorunu yaşadığınızda geçmişe ait tüm verileriniz kaybolacak ve daha büyük sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Bu sebeple hosting seçimini yaparken oldukça dikkatli olmalı kendini kanıtlamış bilinen firmalardan hizmet almanız daha iyi olacaktır.
En pahalı hizmeti almayın sizin için en ideal hosting özelliklerini taşıyan bir paketi seçin. Örneğin; hosting.com.tr cazip fiyatlarla etkili hosting hizmetleri sunuyor.
4. Web sitesi altyapısını belirlemek
E-ticaret yapacaksanız web sitenizin altyapı seçenekleri arasında Opencart, Wordpress, Woocommerce Bigcommerce gibilerinin arasından seçim yapabilirsiniz.. Örneğin Wordpress tabanlı sitelerde kuracağınız E-ticaret teması ile işinizi görmeniz mümkün. E-ticaret temalarından birini CMS (Content Management System) altyapısı olan Wordpress’e yükleyerek hızlıca web sitenizi oluşturabilirsiniz.
Hosting.com.tr üzerinden hosting hizmeti aldıysanız cPanel’den giriş yaparak bilgisayarınıza bir program kurarmış gibi Opencart, Wordpress gibi hazır altyapıları kullanarak web sitenizi yükleyebilirsiniz. Adım adım ve basitçe kurulum yapmak bu sayede mümkündür. Sabit bir tema ile yüklenen web sitenizi daha sonra seçeceğiniz ilave temalarla istediğiniz şekle sokabilirsiniz.
Web sitenizi tasarımını değiştirmek üzere bir grafiklerle de anlaşabilirsiniz. Unutmayın profesyonel görüntü oluşmazsa müşterileriniz size güven duymayabilir.
5. Ürün grubunu sisteme yüklemek
Ürünleri sisteme yüklemek, eğer tedarikçinizden hazır XML dosyası ile çekmeyecekseniz oldukça zorlu bir süreçtir. Çok sayıda ürünün detaylı bilgilerini düzenleyip fotoğraf ve görselleri yüklemek oldukça zorlu bir işlemdir.
Eğer ürünlerin bir tedarikçisi varsa onların hazırladığı içerikleri sitenize yüklemek bu işin en kolay yoludur. Bu işlem XML dosyası sayesinde olmaktadır. Bu dosya bütün ürün bilgilerini web sitenize otomatik bir şekilde yükleyen özel bir yazılımdır.
Eğer kendi ürettiğiniz ürünleri satımını yapmak ve pazarlamak istiyorsanız sizi daha zorlu bir süreç bekliyor. Her ürün hakkında detaylı görseller ve ürün bilgilerinin web sitesine yüklenmesi uzun sürecek işlemlerdir.
Ayrıca buraya yükleyeceğiniz bilgiler dikkat çekici profesyonelce ve ürünün satışını arttırmaya yönelik olmalıdır. Satış stratejinizi iyi belirlemelisiniz.
6. E-Ticaret sitesini şirkete bağlamak
İnternet ortamında da olsa ticari bir faaliyet içinde bulunacaksanız mutlaka vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Vergi mükellefi olmadan yapacağınız işlemler size sorun yaratabilir. Öncelikle kendinize bir işletme açmalısınız. Bir şahıs şirketi açarak da işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bir mali müşavirle anlaşın, birkaç basit adımla şirketinize nasıl açılacağını size gösterecektir.
Açacağınız şirket için bir dükkan tutmak zorunluluğunuz yoktur. Hızlıca ve düşük maliyetlerle bir işletme açmanız mümkündür. Şahıs firmalarını kapatmak da fazla zahmetli değildir. Daha sonradan Limited (LTD) veya Anonim Şirkete (A.Ş.) çevirebilirsiniz. Ticari faaliyetlerinizi açtığınız bu şirket üzerinden gerçekleştirirseniz herhangi bir vergi cezası almazsınız.
7. SSL ve gerekli ayarları yapmak
SSL (Secure Sockets Layer) sertifikaları web sitelerine güvenli bağlantı oluşturmak için kullanılan özel bir katmandır. Bu katman sayesinde siber suçlular web sitesini uzaktan dinleseler dahi şifre ve diğer özel bilgilerin girildiği formlardan bu bilgileri çalamazlar. “http” ile başlayan Web siteleri SSL sertifikaları yüklendi ise “https” protokolü ile güvenli hale gelir. Kredi kartı ile işlem yapılabilmesi için mutlaka SSL sertifikasıyla sitenizi güvenli hale getirmeniz gerekmektedir.
cPanel üzerinden giriş yaparak eğer hosting firmanız müsaade ediyorsa sertifikanızı aktive etmeniz mümkündür. Genelde belli bir ücret karşılığında bu güvenlik katmanı oluşturulmaktadır.
8. Bankalarla ödeme ve kredi kartı anlaşması yapmak
SSL sertifikası yüklenmiş web sitelerine sanal pos tanımlaması yapılabiliyor. Bankaların özel olarak oluşturdukları API yardımıyla kredi kartı üzerinden ödeme almanız mümkün. İnsanlar alışveriş yaparken kredi kartı ile daha büyük meblağlarda harcama yapmaya yatkındır. Nakit olarak ödeyeceklerinde ise daha dikkatli oluyorlar. İlk hedefiniz kredi kartı üzerinden ödeme almak olmalıdır. Ödeme alma metotları genelde;
- Kredi kartı
- Havale EFT
- Kapıda Ödeme
- PTT Hesabı
Olarak çeşitlenmektedir.
Kapıda ödeme seçeneği en son tercih edeceğiniz metot olmalıdır. Çünkü insanlar karar değiştirebilirler. Ürünün parasını halihazırda ödemediği için iade etmek daha kolaydır. Kapıda ödeme seçenekleri müşterileriniz açısından pek güvenilir bulunmayabilir. Genelde sahte ürün satan firmalar kapıda ödeme seçeneğiyle işlem yapmaktadır. Güvenilirlik sağlayabilmek için bu yöntemini tercih etmemek daha iyi olacaktır.
Havale ve EFT yönteminde de yine yüksek meblağlarda ödeme alırken sıkıntı yaşanabilir. Müşterileriniz yüksek meblağlarda harcamaları yapmaktan kaçınacaklardır.
En iyi ödeme yöntemi kredi kartı olarak ortaya çıkıyor. Taksitlendirme imkanları olması nedeniyle de insanlar daha çok tercih etmektedir.
Bankalarla yapacağınız ödeme anlaşmalarında komisyon ücretlerini de netleştirmeniz gerekir. Bankalar genel olarak kredi kartı ödemelerini belirli bir süre bloke ederler. Kesintilerin daha düşük olduğu bu ödeme yönteminde bankadan bankaya değişmek üzere belirli sürelerde beklemeniz gerekmektedir. Ödemeler bu süre geçtikten sonra ve kesintiler yapıldıktan sonra hesabınıza aktarılır.
Birkaç farklı banka ile de anlaşma yapmanız mümkün. Burada dikkat etmeniz gereken tek konu hesapların ticari hesap olması gerekliliğidir. Bu işlem için kendi şahsi hesabınızı kullanmayın. İşletmenize özel hesap açarak işlemleri onun üzerine yönetmeniz gerekiyor.
9. Kargo ve lojistik anlaşmalarını yapmak
Sipariş edilen ürünleri hızlıca teslim etmek en önemli işlerden biridir. Müşterileriniz parasını ödediği bir malı hemen teslim almak isterler. Kargo süreçlerini iyi organize etmelisiniz. Bir veya birden fazla kargo şirketi ile anlaşmanız mümkün. Kargo şirketleri ile görüşerek aylık oluşacak kargo potansiyeline göre size daha düşük ücretler sağlanacaktır. Kargo ücretleri çoğu zaman e-ticaret işini yapan firmalara aittir.
Gün içinde sattığınız malların hızlıca kargoya verilmesi ve organize edilmesi için arkadaşımıza sorunun sorulması özel bir personel bulundurmanız gerekebilir. İşletmenizin potansiyeline göre personel sayısını iyi planlamalısınız.
10. Reklam çalışmaları yapmak
E-ticaret sitenizi oluşturduktan sonra sitenize ziyaretçi çekmek için reklam çalışmalarına hızlıca başlamanız gerekir. Reklam çalışmaları kaç farklı metotla yapılabilir.
- Google reklamı vermek
- Sosyal Medya reklamı vermek
- İnfluencer kullanmak
Google Reklamı Vermek
Google, size belirlediğiniz arama etiketini tıklama başına fiyat teklifi belirler. Eğer rekabetin yoğun olduğu bir sektördeyseniz ve rakipleriniz Google reklamını sıklıkla kullanıyorlarsa tıklama başına ödeyeceğiniz tutar yükselecektir. Google reklamları şu anda en çok tercih edilen reklamlardandır. Ayrıca Google’ın son zamanlarda geliştirdiği yeni algoritma, arama sonuçlarında çoğu zaman reklam verenlerin ön plana çıkarılması şeklinde düzenlenmiştir.
Google reklamı verebilmek için kendinize bir Google Ads hesabı açın. Eski adıyla Google Adwords hesabını kullanarak web sitenizin belirlediğiniz arama etiketleri ile bulunmasını sağlayabilirsiniz.
Sosyal Medya Reklamı Vermek
Öncelikle nasıl kendinize bir E-ticaret sitesi kuruyorsanız bu site için sosyal medya hesaplarını da oluşturmalısınız. İşletmeniz için oluşturacağınız Facebook, Instagram, TikTok ve benzeri sosyal medya hesapları etkili reklam mecralarıdır. Günümüzde insanlar vakitlerinin çoğunluğunu akıllı telefonlarıyla ve sosyal medya üzerinde geçirmekteler. Bu sebeple sosyal medya medya üzerinde görünür olmak size daha fazla müşteri elde etme şansı tanır.
Influencer Kullanmak
İnfluenster etkileyici etkileyen kişi anlamına gelen özel bir kelimedir. Sosyal medyada çok sayıda takipçisi olan kişilere bu isim verilir. Genelde çok takipçisi olan bu hesaplar reklam verenlerin ilgisini çeker. Bir ürünün tanıtımını yapmak veya kullanarak takipçilerinin ilgisini çekmek en iyi reklam metotlarındandır.
YouTube Facebook ve Instagram en yoğun olarak bu metodun kullanıldığı alanlardır. Son dönemde TikTok bu alanda ön plana çıkmaya başlamıştır.