Reklam

10 Bin Liraya Elektrikli Otomobil!

35
Reklam

Elazığ‘da Fırat Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü‘nde okuyan 7 öğrenci, bitirme projesi olarak elektrikle çalışan otomobil ürettiler.

7 öğrencinin cep harçlıklarını biriktirerek 10 bin liraya mal ettikleri elektrikli otomobile Fors ismi verildi.

:: Yerli arabanın özelliklerini buradan öğrenebilirsiniz

Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Varol yaptığı açıklamada 10 bin liraya mal olan elektrikli otomobilin üretim süresinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü belirterek bu durumun üniversiteleri ve Türkiye adına büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.

Reklam

Projenin ortaklarından biri olan Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yunus Emre Akay (23) Fors‘un üretimi için uzun süre sponsor aradıklarını fakat sadece TUBİTAK‘tan destek alabildiklerini söyledi.

İşte Elektrikli Otomobil Fors’un Özellikleri

Akay, Fors‘un özelliklerini ve çalışma prensibini ise şöyle yorumladı;

TÜBİTAK‘tan aldığımız destekle, öğrenci harçlıklarımızı birleştirerek bu aracı ortaya çıkardık. 400 kilogram ağırlığındaki 2 kişilik aracımızda, 4 ileri 1 geri şanzıman var. Bu şanzıman herhangi bir şekilde debriyaj sistemi gerektirmeden otomatik olarak kavrıyor. Ayrıca üzerinde 26 beygir güce sahip elektrik motorumuz var. Bu motorun üzerinde iki ayrı sarım mevcut. Bu sarımlar hızlı ve yavaş olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Yavaş sarımda elde ettiğimiz hız maksimum 60 kilometre. Hızlı sarımda ise 100 kilometre hıza ulaşmakta.”

Bakalım ortaya çıkan bu modelden sonra, bu tarz projelere olan destek artacak mı? Bekleyip göreceğiz.

:: Fors hakkındaki düşünceleriniz neler?

35 Yorum

  1. Devlet destegi lazim.. Devletimizin yaptigi nerde oldugu cok gizli olan yerli ucak fabrikalari ve araba fabrikalarinda gelistirilebilir (!)

  2. Calisma iyi ama hobiden oteye gidemez. Uretim diyince insanlarin aklina seri uretim geliyor, olsa olsa proje olur. Turkiye adina buyuk basari denilmesi sakadir. Keske universitelerinde bulunan "endustri urunleri tasarimi" bolumunden de destek alsalarmis, biraz yakisikli olurmus. Ellerine saglik diyelim.

  3. helal olsunu falan yok bu ne biçim araba saçma sapan geleceği olmayan şeyler üretip bunu marifet sanıyorlar.ya adam akıllı bişey çıkarın ya da hiçbişey yapmayın.bu kadarını hatta daha fazlasını sanayide tamirciler bile yapıyor.vizyonsuz gençlerle vizyonsuz üniversitelerle bu ülke hiçbir yere varamaz.bunu da götürüp akülü araba diye oyuncakcılarda satsınlar!!!

  4. devlet destegi olsun artık ülkemizdende birşeyler çıksın hep tüketiyoruz birazda üretelim biz satalım avrupaya dünyaya….. 🙁 🙁

  5. elazığda okuyan 7 öğrenci cep harçlıklarını biriktirdiğinde 10 bin lira mı ediyor derken haberin devamında tubitak dan destek aldıklarını öğrendim. aynı mantık bildiğim kadarıyla elektrikli motorlarda da var. onlar da eko ve hızlı modda gidiyor. muhtemelen bu arkadaşlar da o elektrikli motosiklet motoru kullanmışlar.

  6. Tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum. Ülkemiz insanlarının olanakları olsa çok daha iyi işler yapacaklarına inancım tam.

  7. tebrik ediyorum arkadaşlarımızı üniversitemle gurur duydum bu bütçeyle ne işler çıkarmışlar.Veteriner Fakültesi 1 ve 2 a ya selamlar eCe…

  8. amerika teslaya milyar dolar devlet desteği verdi. bu çocuklar koca fabrikayı nasıl yapsın. devlet kredisi ve alım garantisi şart. araba yapamayan devletler bir araya gelip fabrikası kurmalı, sömürülmekten kurtulmalıyız. yoksa asla zengin olamayız.

  9. motoru al kaporta yap ondan sonra yeni araba ürettim de.benim gözümde yapılan araba facialarından biri.

  10. Normal düzgün bir araba üretelim motorunu bile üretsek bana yeter sonra elektrikliye bakarız adamlar normali bırakmış direk elektrikli neyse hoş olmuş diyelim ve buradan millete sesleniyorum eyyy millet iki fabrika açında motor üretin nereye kadar hazırcılık

  11. Kekimi ye beni yeme,
    20 kwatt motor'u geç, motor sürücüsünü geç, kalıbını geç, kaplama için gerekli kompozit malzemeyi geç, mekanik aksanı geç, o arabayı kaldıracak pillerine bile 5bin liranın altında alamazsınız. Ki sanıyorum otomotiv mühendisliği eğitimini baz alırsak, iskelet ve belki kabuk dışın pek bir katma değerleri olduğunu sanmıyorum. Şevk kırmak değil niyetim ancak gerçekçi olmadıktan sonra bu yolda bir adım ileri gidemeyiz. Günümüzde yurt dışından getirdiği 3 parçayı birleştiren yerli elektrikli araç yaptık diye ortalık geziyor gına geldi artık.

  12. aracımız için genelde kötü yorumlar yapılmış 3.5 ay da o araç nasıl yapıldı biliyor musunuz? yok onu al birleştir akülü araba yap diyen arkadaşlar otomotiv fabrikaları da hazır malzeme kullanıyor şunu da belirtmekte fayda var isterlerse mail versinler de yapım aşamasının tek tek fotoğraflarını atayım

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version