Arizona Eyalet Üniversitesi, çok uzun ömürlü pil geliştirebilmek için ABD hükümetinden 5,1 milyon $’lık bir fon almayı başardı. Üniversitede bulunan Mekanik Uzay, Kimya ve Malzeme Mühendsiliği bölümlerinden oluşturulan ekip mevcut Lithium-Ion pillerinden 10 kat daha uzun ömürlü piller geliştirmeye çalışacak.

Bunun gibi, elektrikle çalışan arabalar yeni pillerle daha uzun mesafelere gidebilecek

Ekibin üyelerinden Doç. Dr. Cody Friesen “Yaptığımız çalışma enerji depolama masraflarını büyük ölçüde azaltacak. Geliştireceğimiz pilleri kullanacak arabalar, benzinli arabalar kadar uzun mesafelere gidebilecekler. Bu pillere sahip cep telefonları bir ay boyunca şarj gerektirmeden çalışabilecekler.” şeklinde konuştu.

{pagebreak::Farklı bir yaklaşım}

Farklı bir yaklaşım

Projede çalışan bilim adamları Lithium-Ion yerine Metal-Hava pilleri üzerinde çalışacaklar. Günümüzde kullanılan Metal-Hava pillerinde iletken sıvı olarak su kullanılıyor. Ancak bu durum, suyun buharlaşıp, pilin ömrünün düşmesine yol açıyor. Bilim adamlarının yeni pilde kullandıkları iletken sıvı, su gibi buharlaşmıyor ve aynı zamanda ticari ürünlerde kullanılacak kadar ucuz.

Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan piller en fazla 7-8 saat çalışabiliyor

Pil teknolojisi günümüzde taşınabilir bilgisayarların ve cep telefonlarının önündeki en büyük engellerden biri. Üreticiler çok hücreli Lithium-Ion piller kullanarak 7-8 saate varan pil ömrü elde edebiliyorlar ama bu bile tam bir taşınabilirlik sağlamıyor. Bu engeli aşabilmek için bilim adamları farklı yöntemler deniyorlar.

:: Taşınabilir cihazlarınızın pil ömürlerinden memnun musunuz?